Vegetarische lunch: knolselderij-champignonsoep met brood
Lieske van der Waals

Vegetarische lunch: knolselderij-champignonsoep met brood

zondag 29 september 2024
Naar recept
Lunch halen in de kantine of toch gewoon je eigen bammetjes mee? De komende tijd delen wij iedere maandagochtend onze broodtrommelinspiratie voor een lekkere vegetarische lunch waar je collega’s of klasgenoten jaloers van worden ;-) Vandaag: knolselderij-champignonsoep met brood!

Waarom knolselderijsoep perfect is voor de herfst


Knolselderijsoep is echt de ultieme herfstsoep, en wel om een paar redenen die je meteen zin zullen geven om een pan op het vuur te zetten. Check deze herfstige vibes:




  1. Comfortfood op z’n best: Knolselderij heeft een zachte, romige textuur wanneer je het kookt en pureert. Het is het soort gerecht waar je je lepels in wilt begraven terwijl je lekker binnen zit, ver weg van de gure wind en regen.




  2. Aards en herfstig van smaak: Knolselderij heeft een licht nootachtige, aardse smaak die perfect past bij het seizoen. Het roept meteen dat cozy herfstgevoel op, vergelijkbaar met hoe pompoen of kastanjes dat doen. En in combinatie met champignons is dit perfect in balans!




  3. Vol vitamines en lekker voedzaam: Knolselderij zit bomvol vitamines en mineralen zoals vitamine C, kalium en vezels. Met de R weer in de maand, wil je je immuunsysteem wat liefde geven. Een dampende kom knolselderijsoep zorgt ervoor dat je je goed gevoed voelt en helpt je lichaam gezond te blijven, zelfs als het buiten kouder wordt.



Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de knolselderij-champignonsoep

Bereidingswijze

Stap 1

Verwijder de schil van de knolselderij en snijd ¼ van de knolselderij af en leg dit apart. Snijd de rest van de knolselderij grof. Snijd de kastanjechampignons in plakjes.

Stap 2

Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood in een schaaltje met een scheutje water zodat de paddenstoelen kunnen wellen. Haal de gewelde paddenstoelen uit het schaaltje en snijd deze grof. Bewaar ook het water waarin het eekhoorntjesbrood geweld is, dit heeft heel veel smaak!

Stap 3

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een kookpan en fruit hierin de ui totdat deze glazig begint te worden. Voeg de grofgesneden knolselderij en ¾ van de champignons toe aan de pan en roerbak 3-4 minuten mee. Voeg de paddenstoelenbouillon en het gesneden eekhoorntjesbrood en vocht toe aan de pan.

Stap 4

Roer alles goed door elkaar en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan. Pureer de soep met behulp van een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 5

Snijd de overgebleven knolselderij in blokjes van ongeveer 5 mm. Verhit ondertussen een scheutje zonnebloemolie in de pan en bak hierin de overgebleven knolselderij 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de overgebleven champignons toe en bak nog 3 minuten mee.

Stap 6

Doe de soep in een meeneembakje of glazen pot en vervoer deze rechtop zodat de soep niet gaat lekken. Bewaar de soep in de koelkast tot gebruik.

Als je de soep meteen wilt eten serveer je deze natuurlijk in een lekker grote soepkom en garneer je het met de gebakken knolselderij en paddenstoelen.

Stap 7

Neem je de soep mee naar je werk of school? Warm dan de soep nog even op en garneer het ter plekke met de gebakken knolselderij en paddenstoelen. Serveer met brood.

Tip!


Maak een grote pan soep om verschillende dagen van te kunnen eten of een deel te bewaren in de vriezer voor als je een keer minder tijd hebt om je lunch te bereiden!

Heb jij deze knolselderijsoep gemaakt?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Benieuwd naar welke staafmixer wij het best vinden om soepen te pureren? Dat lees je in dit artikel!

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Dit vond ik echt ontzettend lekker. Ik heb het geheel nog wat opgepimpt met een paar takjes tijm, harissa (ik kan niet zonder vuur in mijn eten) en een royal schep creme fraiche (want die moest op). Voor herhaling vatbaar!

11:49 19 januari 2024

Hoi Bianca, wat leuk om te horen dat de soep zo in de smaak is gevallen, het is ook een persoonlijke favoriet van mij :-) De toevoeging van harissa, crème fraiche en tijm klinkt ook erg lekker!

11:49 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.