Vegan linzen burger
Liset Burrie

Vegan linzen burger

maandag 29 augustus 2016
ROOTS is mijn favoriete healthy take-away in Amsterdam. Ik probeer hier zeker elke week een goede portie vitamines te scoren! Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen eigenaresse Liset het leuk vond om eens in de maand een echt ROOTS-recept op De Hippe Vegetarier te delen. Altijd vegan, soms ook raw en sowieso lekker en gezond. Vandaag hun vegan linzen burger! 

Ingrediënten

Voor 3 burgers
200 gram groene linzen
100 gram walnoten
1 rode ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngeperst
6 zongedroogde tomaten, in reepjes
8 zwarte olijven, in plakjes
1 theelepel oregano
zout en peper naar smaak

Voor de saus
100ml cashewcream, maar dan zonder tofu als volgt.
1/5 komkommer
2 teentjes knoflook
1/2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel zout

Voor de garnering
Rucola
Komkommer
Broodje naar keuze




Bereidingswijze

Voor de burgers
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de linzen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, giet ze af af en spoel ze af met koud water.
- Snipper de ui en fruit deze in een koekenpan met een beetje olie tot de ui glazig begint te worden.
- Doe de linzen en de walnoten in een keukenmachine en zet deze kort aan totdat het een egaal geheel wordt.
- Voeg dan de overige ingrediënten toe aan de keukenmachine en zet de machine weer kort aan totdat alles een gladde massa is geworden en de ingrediënten goed gemengd zijn.
- Proef het mengsel en voeg eventueel extra zout, peper of oregano toe naar smaak.
- Haal nu het geheel uit de keukenmachine en vorm er drie gelijke burgers van. Dit kun je doen door er 
een bal van te draaien en deze vervolgens plat te drukken.
- Doe de burgers ongeveer half uur in de oven.

Voor de saus
- Maak de cashewcream, maar dan zonder tofu als volgt.
- Rasp de komkommer met een rasp.
- Doe de geraspte komkommer in een schone theedoek of keukenpapier en knijp het vocht eruit.
- Doe de knoflook in een knoflookpers.
- Voeg de komkommer, knoflook, een scheutje olie en snufje zout toe aan de cashewcream en roer dit goed door.

Heerlijk om te serveren op een broodje naar keuze met rucola, extra plakjes komkommer en deze vegan tzatziki! Je kunt er ook balletjes van maken in plaats van een burger en dan lekker dippen of toevoegen aan je salade.

Eetsmakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

hoi hoi, de vegan cream zou zonder tofu zijn, staat in het recept. Als ik naar recept ga, dan is het met tofu. Helaas verdraag ik dat niet. Heb je ook een recept zonder de tofu? Dank! Anniek

09:47 23 augustus 2024

Hi Anniek. He wat gek, ik zie het inderdaad! Ik zou de cashew cream dan als volgt maken: 150 g ongezouten cashewnoten, 100 ml water, 2 el extra vierge olijfolie 2 el citroensap, 1 teentje knoflook, 0,5 tl zout. Altijd even proeven en als die wat te dik blijft kun je extra water toevoegen!

11:26 23 augustus 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.