Pastinaaksalade
Pastinaak toevoegen aan je salade is een heerlijke verrassing waarvan je had gehoopt dat je dit veel eerder had gedaan. Vooral in de herfst en winter, wanneer de pastinaak op zijn best is. Deze wortelgroente heeft een nootachtige smaak en een zachte textuur. In combinatie met andere groenten en een frisse dressing kan die een heerlijke salade vormen. Wij vinden pastinaak echt ontzettend veelzijdig, maar het kan zijn dat jij niet zo goed weet wat je ermee moet. Probeer dan eens een van onze favoriete pastinaak recepten!
Wanneer je de pastinaak rauw snijdt geeft heft een goede crunch, maar je kunt het ook heel goed roosteren om het wat zachter te maken. Het seizoen van de pastinaak loopt van oktober tot maart, dus gelukkig heb je nog even om dit recept uit te proberen.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de pastinaaksalade
Voor de dressing
Hoe maak je deze pastinaaksalade met peer
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de pastinaakreepjes en de knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel royaal met olijfolie. Sprenkel de tijm eroverheen en breng op smaak met zout en peper. Rooster de pastinaak 20 minuten in het midden van de oven, keer halverwege om.
Stap 2
Laat de rozijnen even weken in een bakje heet water.
Stap 3
Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoge temperatuur en rooster de walnoten 5 minuten totdat ze licht beginnen te verkleuren. Schud regelmatig om.
Stap 4
Verhit de olijfolie voor de dressing in een koekenpan. Bak daarin de knoflook 1 minuut totdat deze begint te geuren. Voeg vervolgens de balsamicoazijn toe. Breng op smaak met zout en peper. Houdt de dressing warm.
Stap 5
Doe de rucola melange, pastinaak, winterpeen, radijs en peer in een grote mengkom, voeg de dressing toe en hussel het geheel door elkaar. Verdeel de pastinaaksalade over vier borden en garneer met de bosui, rozijnen en walnoten en serveer met de warme dressing. Eet smakelijk!
Heb jij dit recept voor een pastinaaksalade met peer geprobeerd?
Laat ons weten wat je ervan vindt in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Op zoek naar meer recepten met peer? Neem dan een kijkje in dit artikel.
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
3 Reacties
We hebben de salade net op. Verrassend, lauwwarm. De pastinaak heb ik geroosterd jin de airfryer. Radijs vind ik niet bij dit seizoen passen, dus weggelaten. De wortel heb ik in dunne plakjes gesneden. Het was erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar!
18:18 31 oktober 2024Hi Ineke! Wat goed om te horen dat je deze salade lekker vond. Dat vinden wij altijd erg leuk om te lezen. We hopen dat je er nog vaak van zult genieten. Liefs, Karlijn
09:38 14 november 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
De pastinaak is even niet te krijgen, maar met zoete aardappel is het ook een super lekkere salade! Bedankt voor het recept!
18:36 16 mei 2024Hi Marjolein! Wat een goed idee om de pastinaak te vervangen naar een product uit het seizoen. Fijn om te lezen dat je het lekker vond. We hopen dat je er nog vaak van zal genieten. Liefs, Karlijn
11:08 22 mei 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Dit recept ga ik bewaren, lijkt me erg lekker!
11:34 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.