Vegetarische tapas
Tapas, afkomstig uit Spanje, zijn kleine hapjes die traditioneel bij een drankje worden geserveerd. Deze hapjes zijn perfect om vegetarisch te houden, omdat je eindeloos kunt variëren met groenten, kazen en peulvruchten. Denk aan gegrilde groenten zoals courgette en paprika, gemarineerde olijven, Spaanse tortilla, en heerlijke manchego kaas. Met een beetje creativiteit zet je in een handomdraai een tafel vol smakelijke, kleurrijke en gezonde vegetarische tapas op tafel. Wist jij overigens dat tapa de enkelvoudsvorm is van tapas?
Drie vegetarische tapas recepten
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor een oesterzwam calamares
Zo maak je de oesterzwam calamares
Stap 1
Meng de yoghurt, peterselie, mayonaise en moster in een kom. Proef en breng op smaak met zout en peper
Stap 2
Gebruik een kleine, ronde uitsteekvorm om het midden van een schijfje oesterzwam eruit te steken zodat je een plat rondje overhoudt. Herhaal dit met de rest van de oesterzwammen.
Stap 3
Meng de bloem en het water in een kom tot een glad geheel. Voeg eventueel extra water toe als het beslag te dik is
Stap 4
Doe het paneermeel met de nori en gerookte paprikapoeder in een ondiep bord.
Stap 5
Dip de oesterzwam ringetjes eerst door het bloembeslag zodat deze aan beide kanten bedekt zijn.
Stap 6
Schep de ringetjes vervolgens door het paneermeelmengsel.
Stap 7
Verwarm de olie in een frituurpan en frituur de calamares in 4-5 minuten totdat ze goudbruin en krokant zijn.
Stap 8
Laat de calamares uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout en peper.
Stap 9
Serveer de oesterzwam calamares warm met de saus en wat citroenpartjes.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor pimientos el Padrón
Zo maak je de Pimientos el Padrón
Stap 1
Verhit een wok op middelhoge temperatuur met wat olijfolie. Laat de olie heet worden.
Stap 2
Voeg de knoflookplakjes toe en laat 1 minuut bakken. Voeg de Padrón pepers toe en laat 5 minuten goed bakken in de olie. Bak de pepers aan alle kanten tot er een paar zwarte vlekjes ontstaan.
Stap 3
Haal de pepers uit de pan en bestrooi met het zeezout. Serveer direct.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor pinxtos met Manchego
Zo maak je de Pinxtos met Manchego
Stap 1
Zet de oven op grillstand en rooster de paprika ongeveer 20-25 minuten met het vel naar beneden tot het vel zwartgeblakerd is.
Stap 2
Zet de oven op hete lucht en verwarm de oven voor op 175 °C.
Stap 3
Bestrijk de plakjes stokbrood met een kwastje met wat olijfolie en verdeel deze vervolgens over een ovenrooster. Rooster het brood 6-8 minuten in het midden van de oven of totdat ze knapperig zijn.
Stap 4
Verwijder het vel van de paprika en snijd het vruchtvlees in dunne repen.
Stap 5
Verdeel de plakken Manchego over de geroosterde plakjes brood, gevolgd door de paprikareepjes. Serveer deze tapa direct.
Nog meer inspiratie recepten
Patatas bravas
Patatas Bravas, ook wel patatas á la brava of papas bravas genoemd, zijn aardappelen in ongelijke vorm gesneden met een grootte van ongeveer 2 centimeter, gefrituurd in olie. Vaak gaan de aardappelen vergezeld met een hete, pikante tomatensaus, de salsa brava, welke over de patatas bravas wordt gegoten en gezamenlijk heet wordt opgediend. Dit gerecht is zeer gebruikelijk in cafés en andere eetgelegenheden in enkele delen van Spanje, waar men het kan nuttigen vergezeld van een glas bier of wijn, geserveerd als tapa. Perfect om toe te voegen dus aan de andere vegetarische recepten.

- 09 September 2024
Patatas bravas met vegan aioli
Zeg je Spanje, dan noemen wij in één adem tapas
- Karlijn Swaen
Gazpacho
Gazpacho is de bekende koude tomatensoep op basis van tomaten, komkommers, paprika, uien en knoflook. De oorsprong van deze tapa is een verkruimeld mengsel van brood, olijfolie en azijn, om zo de boeren te voorzien van een goedkope maaltijd. Door de eeuwen heen is de gazpacho in Spanje en Portugal geëvolueerd tot de huidige gazpacho, zoals onderstaand recept!

- 11 September 2024
Gazpacho van tomaten en geroosterde paprika
Gazpacho Andaluz, oftewel de gazpacho van tomaten en geroosterde paprika, is je go-to voor die zinderend hete dagen waarop je echt geen zin hebt in een warme maaltijd
- Karlijn Swaen
Mezze hapjes
Het is eigenlijk een beetje als vloeken in de kerk om twee verschillende keukens op je tapas tafel te doen, maar mocht je nu echt veel gasten over de vloer krijgen zijn deze mezze hapjes echt perfect. Maak zelf platbrood en verschillende dips, dit vult altijd goed. Eventueel kun je er voor kiezen om er gegrilde groenten bij te maken, zoals onze favoriet aubergine. Ook lekker van de barbecue! En zo hoppa, in die eigen gemaakte dips.

- 12 July 2024
Mezze-tafel met verschillende dips en platbrood
De Midden-Oosterse variant op tapas is de mezze: een tafel vol met kleine hapjes, perfect bij de borrel of als uitgebreid voorafje
- Karlijn Swaen
Heb jij deze vegetarische tapas gemaakt? Welke was jouw favoriet?
Laat het ons weten via een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.