Waarom focaccia zelf maken?
Zelf brood bakken is niet alleen ontzettend leuk om te doen, maar ook heel praktisch. Krijg je onverwacht bezoek? Binnen een paar uur serveer jij een versgebakken focaccia bij de borrel. Bovendien weet je precies wat erin zit wanneer je zelf bakt. Geen onnodige toevoegingen, puur en vers. Ga jij mee de keuken in om deze Italiaanse klassieker zelf te maken?
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor huisgemaakte focaccia
Voor de toppings
Stap-voor-stap: zo maak je zelf deeg
Stap 1
Los de droge gist op in het lauwwarme water. Laat dit mengsel 5–10 minuten staan. Het water moet aanvoelen als een warm bad (niet heet!).
Let op: Als er na 10 minuten geen schuimlaagje ontstaat, kan het zijn dat je water te heet was of de gist niet actief meer is. Begin dan opnieuw met verse gist.
Stap 2
Meng in een grote kom de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de olijfolie in.
Stap 3
Voeg het gist-watermengsel toe aan de bloem. Meng alles eerst met een houten lepel of rubberen spatel totdat er geen droge bloem meer zichtbaar is.
Gebruik vervolgens een handmixer met deeghaken (of spatel) om het deeg 5–7 minuten te mixen. Het deeg moet nat, plakkerig en elastisch zijn – geen stevig bolletje zoals bij pizzadeeg.
Is het deeg te droog of stevig? Voeg dan eetlepel voor eetlepel lauwwarm water toe en mix opnieuw.
Stap 4
Vet een schone kom in met olijfolie en schep het natte deeg erin. Dek af met een vochtige theedoek of plasticfolie. Laat het deeg minstens 1 uur rijzen op een warme plek, tot het in volume verdubbeld is.
Stap 5
Vet een diepe bakplaat of ovenschaal goed in met olijfolie. Leg het deeg erin en stretch het voorzichtig uit naar de randen. Laat het deeg rusten als het terugtrekt.
Stap 6
Dek het deeg opnieuw af met een theedoek of los plastic en laat het nog 30–45 minuten rijzen op een warme plek. Hierdoor worden de gluten nog losser en de focaccia extra luchtig.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
Stap 7
Prik met je vingers kuiltjes in het deeg. Verdeel rozemarijn, olijven, grof zeezout, peper en een royale scheut olijfolie over het oppervlak.
Stap 8
Bak de focaccia in het midden van de oven in 25–30 minuten goudbruin. Laat 10 minuten afkoelen voor het aansnijden met je favoriete broodmes.


Focaccia bakken: dit moet je weten
Focacciadeeg hoort echt nat en plakkerig te zijn – dat zorgt voor luchtigheid en een mooie structuur.
- Let op dat je het deeg niet platdrukt na het rijzen. Werk er voorzichtig mee zodat je de luchtigheid behoudt.
Gebruik indien mogelijk een ovensteen of bak de focaccia op een voorverwarmde bakplaat voor een knapperige bodem.
- Er bestaat niet iets als te veel olijfolie bij het maken van je focaccia
Variatie? Voeg ook eens zongedroogde tomaten, knoflook of rode ui toe aan de topping.
Heb je dit focacciarecept geprobeerd?
Laat het ons weten in een reactie hieronder, of op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.