Vegan zelfgemaakte tagliatelle met truffelroomsaus en paddenstoelen
Karlijn Swaen

Vegan zelfgemaakte tagliatelle met truffelroomsaus en paddenstoelen

vrijdag 01 november 2024
Naar recept
Soms wil je iets bijzonders op tafel zetten, en wat is er nu indrukwekkender dan zelfgemaakte pasta? Dit recept voor vegan tagliatelle met een romige truffelroomsaus en paddenstoelen is perfect voor een luxe diner, maar nog steeds eenvoudig genoeg om thuis te maken. De zijdezachte saus, doordrenkt met de verfijnde smaak van truffel, vormt een heerlijke combinatie met de rijke paddenstoelen. Het is een ultiem comfortgerecht dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook je gasten gegarandeerd zal imponeren. Dus trek je schort aan en geniet van het proces – dit gerecht is de moeite waard!

Zelfgemaakte pasta


Zelf pasta maken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Daarnaast zal het ervoor zorgen dat je nog meer van je eten zal genieten. Het proces is zowel meditatief als leuk; het begint met het mengen van bloem en water tot een soepel deeg dat je met liefde kneedt. 


Zodra het deeg klaar is, rol je het uit en snijd je het in de gewenste vorm, zoals tagliatelle. Het resultaat is een verse, zachte pasta die perfect de smaken van je saus opvangt. Bovendien geeft het zelf maken van pasta een bijzonder gevoel van voldoening en trots, waardoor elke hap nog lekkerder smaakt.


Truffelroomsaus


Truffelroomsaus is een luxe toevoeging aan elk pastagerecht. Deze romige saus, bereid met plantaardige room en het rijke, aardse aroma van truffelolie, zorgt voor een decadente smaakbeleving. De saus smelt samen met de pasta en creëert een onweerstaanbare harmonie van smaken. 


Het gebruik van paddenstoelen voegt niet alleen extra textuur toe, maar versterkt ook de umami-ervaring van het gerecht. Met truffelroomsaus geef je je maaltijd een verfijnde touch, perfect voor een speciaal diner of een gezellig samenzijn met vrienden.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de zelfgemaakte tagliatelle

Ingrediënten voor truffelroomsaus

Benodigdheden

Bereiding zelfgemaakte tagliatelle

Stap 1

Doe de semolina, bloem en zout in een keukenmachine. Zet deze aan en voeg langzaam het warme water toe. Dit mengsel zal eerst op meel lijken, maar al snel zal het een grote bal vormen. Heb je geen keukenmachine? Dan kan je dit ook met de hand doen. Doe de bloemsoorten in een kom en voeg beetje bij beetje het warme water toe.

Stap 2

Nadat de bal is gevormd in de keukenmachine, laat je de keukenmachine nog 30 seconden draaien. Doe je het met de hand? Kneed dan nog even door.

Stap 3

Haal het deeg uit de kom en bestuif je werkblad met een beetje semolina. Rol het pastadeeg uit tot een dikke pannenkoek van ongeveer 3 cm dik en verdeel in twee gelijke stukken. Bedek het deeg met een droge doek en laat 10-15 minuten rusten.

Stap 4

Bestuif je werkblad met wat bloem en pak één van de stukken deeg. Rol dit zo dun mogelijk uit tot een langwerpig vierkant. Dit kan je ook met een pastamachine doen, maar met een wijnfles gaat het net zo goed!

Stap 5

Bestuif het deeg met nog een beetje semolina zodat het niet gaat plakken, en vouw het deeg twee keer dubbel in de lengte. Bestuif bij elke vouw met semolina, zo voorkom je dat de tagliatelle aan elkaar plakt. Gebruik nu een scherp mes om de tagliatelle te snijden, en snijd verticale plakken van ongeveer 1 centimeter breed. Haal nu de pasta slierten uit elkaar en leg het in een aparte kom. Herhaal dit tot al het deeg op is. Tada, je hebt nu vegan zelfgemaakte tagliatelle!

Stap 6

Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe. Kook de pasta in 2-3 minuten al dente. Roer goed door wanneer je de pasta in de pan doet.

Stap 7

Giet de pasta af en bewaar ongeveer 25 ml kookvocht voor de truffel-roomsaus.

Bereiding truffelroomsaus

Stap 1

Verwarm een pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui. Als de ui glazig is kan je de knoflook toevoegen, bak deze nog 1 minuut mee.

Stap 2

Bak nu de paddenstoelen mee, en als deze gaar zijn voeg je ook de spinazie toe.

Stap 3

Voeg nu de plantaardige room toe, de truffeltapenade en 25 ml pasta kookvocht en laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 4

Voeg nu ook de edelgistvlokken toe en roer goed door. Breng de saus op smaak met peper en zout. Voeg nu de tagliatelle toe aan de saus en meng dit goed, zodat alle pasta is bedekt met heerlijke roomsaus.

Stap 5

Serveer de pasta direct en garneer met peterselie en eventueel nog wat extra edelgistvlokken. Geniet van dit makkelijk vegan recept!

Heb jij dit recept voor zelfgemaakte pasta gemaakt?

Laat ons weten wat je ervan vond in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
13 x vegetarische recepten met courgette
  • 08 August 2025

13 x vegetarische recepten met courgette

Wij houden van courgette

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.