Vleesvervanger getest: Tofu roerbakblokjes AH
Isabel Boerdam

Vleesvervanger getest: Tofu roerbakblokjes AH

woensdag 02 oktober 2013
Tofu roerHet vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Tofu roerbakblokjes AH!

bakblokjes
Deze woensdag een variant van de Albert Heijn zelf: biologische tofu roerbakblokjes. Bruinkleurige, langwerpige hondenbrokjes gemaakt van tofu die gemarineerd is in een lijst aan fijne kruiden. De smaak is dus al goed op orde, er hoeft weinig meer aan te gebeuren. Enkel vijf minuutjes roerbakken tot ze van binnen en van buiten warm zijn. Knapperig worden deze sponsjes namelijk niet.

Smaak, structuur en toepassing
De tofublokjes zijn totaal anders dan alle vleesvervangers tot nu toe besproken. Dat zit hem in de smaak en in de structuur. In tegenstelling tot de stukjes dés zijn deze tofublokjes al fijn gekruid, dus aan de smaak hoeft weinig meer te gebeuren. Het toevoegen van extra kruiden is dan ook niet aan te raden want dat levert een vreemde mix op, enkel een beetje zout en peper kan de smaak ten goede komen. Aan de structuur van de tofublokjes valt weinig te beleven. De structuur is een beetje vreemd en ondefinieerbaar, in die zin zijn de tofublokjes geen allemansvriend. Zo categoriseerde mijn lief ze als zacht, sponzig en saai. Hij miste iedere vorm van ‘bite’ of structuurbeleving, alsof de blokjes zullen wegsmelten op je tong. Dit betekent dat ze het beste gegeten kunnen worden in gerechten met zachte structuren, verwerkt in een mooie pastasaus of als ‘spekjes’ in een salade. In combinatie met rijst of aardappelen verwacht ik dat ze verloren zullen gaan. De tofublokjes zijn dus enigszins bewerkelijk, maar mijns inziens toch een goede vernieuwende toevoeging aan het vleesvervangersassortiment.

Voedingswaarde
Zelf verwachtte ik dat deze luchtige blokjes buitengewoon light en gezond zouden zijn, maar dat valt eigenlijk wel mee (of tegen). Evenals de stukjes dés zijn de tofublokjes niet aangevuld met vitamine B12 en ijzer, ze voegen dus weinig extra’s toe aan de dagelijkse voedingsbehoefte van een vegetariër. Daarnaast bevatten ze 210 calorieën en 14 gram vet per 100 gram (een pakje is 180 gram en bevat een handvol blokjes). Dit is dus in verhouding aanzienlijk meer dan de falafelburger die tot nu toe de minst magere was die ik testte. Dat moet dus beslist komen door de marinade waarmee de blokjes gekruid zijn, want onbewerkte tofu bevat doorgaans de helft van deze calorieën. Dit wetende zou ik er zelf voor kiezen om onbewerkte tofu te gebruiken en deze op eigen wijze op smaak te brengen. Een beetje jammer van de Albert Heijn!

Voor de veganist: de biologische tofu roerbakblokjes van de AH zijn volledig vegan proof.

Notities

Vind meer inspiratie op onze 'How to Tofu'-pagina!

In dit artikel vertellen we je alles over tofu! Meer leren over de verschillende soorten tofu? Dat lees je in dit artikel!

Weet je dat allemaal al? Dan delen we in dit artikel nog tips over hoe je goed met tofu kunt koken, en hier onze favoriete recepten. Veel kookplezier!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.