Vleesvervanger getest: champignonburger met pijnboompitten en tijm Koolen
Isabel Boerdam

Vleesvervanger getest: champignonburger met pijnboompitten en tijm Koolen

woensdag 16 juli 2014
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we:de Champignonburger met pijnboompitten en tijm van Koolen!


Champignonburger Koolen 1981
Deze week weer een burger van mijn nieuwe favoriete merk Koolen 1981. Koolen gaat voor oneindige mogelijkheden met Nederlandse champignons, waarvan de champignonburger een nieuwe ontdekking is. Zij staan voor een puur product want werken niet met kleur-, geur- of smaakstoffen. Na een klein onderzoek blijkt Koolen een vijftal varianten te hebben van de champignonburger, allemaal met de champignon als basis aangevuld met alleen pijnboompitten en tijm voor de vegan’s, met Grana Padano, pijnboompitten en oregano, met geitenkaas, honing en walnoten en tot slot als ‘cordon blue’ gevuld met humus of met mozzarella, zongedroogde tomaat en basilicum. Deze week testte ik de variant met pijnboompitten en tijm. Een eenvoudige burger die super snel te bereiden is: in 4 minuten bak je hem goudbruin.

Smaak, structuur en toepassing
Deze champignonburger is door het ontbreken van de Grana Padano/geitenkaas die in de vorige twee burgers wel zat nog iets neutraler en puurder dan die ik hiervoor testte. Het is echt een hartige burger met een hele geconcentreerde, unieke smaak van champignons. Door het ontbreken van de kaas is deze burger ook iets minder zout, maar nog steeds zeer smaakvol dankzij de tijm. De burger heeft weer een goede structuur waarbij je iedere pijnboompit kan proeven. Absoluut geen fabrieksassociatie en dat maakt deze burger voor mij bijzonder en bij uitstek van hoge, natuurlijke kwaliteit. Zelfs los is de burger een absolute verwennerij, daarom moet hij niet gecombineerd worden met sauzen om zijn smaak te behouden. Samen met een frisse salade, in stukjes gesneden als borrelhapje of op een broodje is het mijn favoriet, zeker gezien de voedingswaarde…

Voedingswaarde
Deze champignonburger moet ik nomineren tot mijn absolute held. Door het ontbreken van de kaas bevat hij slechts 99 calorieën en 4 gram vet per burger (een pakje is 160 gram en bevat 2 burgers). Dit vind ik echt hemels aangezien hij ongelofelijk lekker is maar dus ook een super goede keuze voor je dagelijkse voeding. Een burger waar je nooit over na hoeft te denken! Halleluja dus voor deze champignonburger met tijm.

Voor de veganist: deze champignonburger bevat scharrel-eiwit. Dus no go.
Voor de glutenallergie: deze champignonburger bevat tarwe, dus is helaas niet glutenvrij.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

3 Reacties

Ik heb ze pas net ontdekt en ze steken met kop en schouders uit boven alle andere vleesvervangers die ik geprobeerd heb. HEERLIJK en niet te zout zoals veel andere vleesvervangers. Ik ben gaan googelen om ze een compliment te geven.

12:20 19 januari 2024

Hi Joanna, Wat goed om te horen dat jij ook zo enthousiast bent over deze vleesvervanger :). We hopen dat die nog vaak op je bordje mag verschijnen! Liefs, Karlijn

12:20 19 januari 2024

Wij hebben vanavond de champignon/kaasburger van La vie Est belle gegeten. Wat een liefdeloos product. Dit eet je voor je verdriet. Wij noemden het de "life is hell-burger"

12:20 19 januari 2024

Dag Sieneke! Wat jammer, die burger ken ik niet, en nu weet ik dat ik m ook niet hoef te proberen. Deze burger met champignon en pijnboompitten van Koolen 1981 moet je zeker wel proberen!!

12:20 19 januari 2024

Heb je al de burgers en brood beleg van la vie est Belle getest? Formidabel! Moet je eens proberen

12:20 19 januari 2024

Wat leuk, ik ben heel benieuwd! Ga ze eens opzoeken :-)

12:20 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.