Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: het Vegetarisch Gehakt van Vivera!
Vegetarisch gehakt van Vivera
Twee weken geleden besteedde ik voor het eerste aandacht aan de vleesvervangers van Vivera. Een merk dat ik tot nu dan nog helemaal niet aan bod had laten komen, terwijl ze al sinds mijn geboortejaar 1990 vleesvervangers maken! Hierbij hebben ze zowel vegetarische producten, als 100% plantaardig, biologisch als op basis van lupine. Ook perfect voor de vegan dus! En onlangs hebben ze hun hele collectie voorzien van nieuwe verpakkingen, dus ze zijn niet meer te missen in het schap. Vandaag een van mijn favoriete gehaktsoorten: zelden leek vegetarisch gehakt zo op echt gehakt! Op het enge af bijna. Tot nu toe zal ik bij andere merken alleen maar bruin korreltjes, dit keer heb je echt te maken met roze gevlochten slieren. Als je je daar eenmaal overheen hebt gezet rul je het lekker los in de hete koekenpan met zout en peper totdat het hier en daar begint te verkleuren en knapperig wordt.
Smaak, structuur en toepassing
Het vegetarische gehakt van Vivera was voor mij een hele nieuwe gehakt-ervaring in vleesvervangerland. Van het openen van de verpakking tot het bereiden ervan. Het gehakt is vol van smaak, heeft een echte bite, is na het bakken rul maar niet pietepeuterig. Je kan er echt een goede twist mee geven aan een gerecht. Daarnaast is het heel natuurlijk van smaak, less is more, waardoor je er zelf in de keuken alle kanten mee op kan. Zo kan je aan de slag met kruidenmixen of het gehakt juist mee laten koken in je pastasaus. Dit laatste deed ik en het werd echt een rijke, volle pasta waarbij het gehakt perfect samenvloeide met de andere smaken. Lekker experimenteren dus!
Voedingswaarde
Evenals de kipstuckjes van Vivera heeft het vegetarisch gehakt een overzichtelijke ingrediëntenlijst met herkenbare toevoegingen, zonder E-nummers en aangevuld met ijzer en vitamine B12. Een pakje bevat 250 gram gehakt, in mijn geval echt te veel voor twee personen, ik gezin met kleine kinderen kan er denk ik goed mee uit de voeten. Qua voedingswaarde is het gehakt per 100 gram 202 calorieën, 8,4 gram vet en 0,3 gram suikers. Aantallen waarmee we uit de voeten kunnen en een rijke toevoeging aan de dagelijkse maaltijd. Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze gehaktsoort vinden?
Voor de veganist: het gehakt bevat helaas kippen-eiwit, dus no go.
Voor gluten-allergie: de gehakt bevat helaas tarweproducten, dus no go.
Het assortiment van Vivera wordt wisselend verkocht bij de grote supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo, de DEEN, de Vomar en de Plus.
Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.
Lees ook

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
5 Reacties
Bedankt voor je tip, Isabel. Het vivera gehankt bevat naar mijn smaak veel te veel zout en het is ook niet duidelijk waar de soya vandaan komt. Probeer eens iets van planted. Weinig en geen exotische ingredienten, wel veel smaak.
12:17 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik probeerde de meester burger van Vivera. Op tofu na heb ik nog nooit vleesvervangende producten geprobeerd. Het is mij enorm tegen gevallen. Een enorme boost aan kruiden en zout overviel mijn mond en later ook mijn maag. Een ware aanslag op smaakbeleving. Je proeft alleen maar kruiden. Heb er s 'avonds ook echt maagpijn aan overgehouden. Voor mij dus geen kant en klare vega burger meer. Tofu is neutraal van smaak en kan je zelf naar smaak kruiden. Ik zou heel graag kant en klare vleesvervangers kopen die ongekruid zijn en waar je zelf je naar wens je zout enkruiden aan kunt toevoegen. Ik hoop dat dit ooit in de schappen zal liggen, maar ik denk dat het voor de fabrikant onmogelijk is omdat het product zonder hun toevoegingen geen structuur kan krijgen. Ik houd het bij tofu naturel.
12:17 19 januari 2024Hoi Jeannet, ah wat jammer dat je eerste ervaring met vleesvervangers zo tegen is gevallen! De Meesterburger van Vivera gaan wij binnenkort testen, voor nu heb ik dus nog geen mening over deze specifieke burger. Er zijn inderdaad weinig vleesvervangers die je zelf kunt kruiden. De enige die mij nu te binnen schiet is het 'verse' gehakt van Naturli, eigenlijk rauw ogend plantaardig gehakt waar weinig smaak aan is toegevoegd! Deze is het proberen waard :-)
12:17 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hallo, Ik proefde het vegetarische gehakt bij mijn supermarkt Dekamarkt in Zwaag, ik kreeg daar een heerlijk gerecht te proeven gemaakt met dit gehakt. Ik vonde het heerlijk. Besloot alle ingrediënten te kopen en het thuis ook een keer te gaan maken. Een aantal dagen later maakte ik het zelf. Ik maakte tijdens het koken de verpakking van het vegetarische gehakt open en rook er aan en toen constateerde ik dat het heerlijk rook. Nadat ik het gerecht gemaakt had, was ik helemaal om,geweldig lekker gegeten en beloten dat ik voortaan hpgeen echt gehakt meer neem maar vegetarisch gehakt van vivera. Echt gehakt vind ik zo vies ruiken als je de verpakking open doet dat alleen al maakt me huiverig voor vlees tegenwoordig. Leven de vegetarische producten, scheelt veel dierenleed. Heerlijk!
12:17 19 januari 2024Fantastisch om te horen Yvonne, dank voor je leuke reactie!
12:17 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik vind het nieuwe jasje van vivera helemaal leuk en vooral erg duidelijk. Daarnaast ben ik groot fan van hun assortiment maar zeker niet allemaal. Hun gehakt versies ben ik eigenlijk het minst van onder de indruk maar het merendeel van de overige producten heeft een fijne structuur, lekkere bite en bovenal proef je de pure ingredienten zonder dat ze alles "onderdompelen" met kruiden misschien op de pittige balletjes na maar daarvoor zijn het dan ook pittige balletjes :) Leuk blog! Groet Denny
12:17 19 januari 2024Dankjewel Denny! Goede tips! :-)
12:17 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.