Vleesvervanger getest: Naturli plantaardig gehakt
Lieske van der Waals

Vleesvervanger getest: Naturli plantaardig gehakt

vrijdag 22 februari 2019
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Naturli plantaardig gehakt.



Naturli plantaardig gehakt
Vandaag test ik een vleesvervanger in de vorm van gehakt. Niet het vegetarische gehakt dat eruit ziet alsof het al gebakken is, maar Naturli plantaardig gehakt om precies te zijn. Wij kenden Naturli in eerst instantie nog niet, deze nieuwkomer op de vleesvervangermarkt is van Deense oorspong. Naturli foods is niet gespecialiseerd in vleesvervangers, zo vinden wij in hun assortiment o.a. ijs, boter, kookroom en burgers. Wat deze producten allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat deze allemaal 100% plantaardig zijn. Benieuwd wat wij vinden van de vleesvervangers van Naturli? We beginnen bij het gehakt.


Smaak, structuur en toepassing
Het uiterlijk van Naturli plantaardig gehakt is zeker voor de vleeseters heel herkenbaar, het ziet er namelijk precies uit als 'normaal' gehakt. In het vleesvervangerschap waren we deze look nog niet eerder tegen gekomen. Zelf ben ik super enthousiast over deze vleesvervanger! Hoewel ik vegetarisch geruld gehakt erg fijn vind en vaak gebruik in lasagnes, noedelgerechten en vegetarische tagliatelle al ragù, kun je er geen burgers of balletjes van draaien. Heel fijn dat dit met het plantaardig gehakt van Naturli wel mogelijk is om vega gehaktballen, soepballen en burgers te maken die je zelf kunt kruiden en door de fijne structuur met de hand kunt rollen. Je hoort het, ik ben fan van de strucuur en toepassingsmogelijkheden! De smaak is zonder kruiden niet heel indrukwekkend. Nu is dit natuurlijk ook het geval met niet-vegetarisch gehakt. Dat heeft van nature ook weinig smaak en pas je aan met een mengsel van kruiden en specerijen, een gebakken uitje en wat mosterd. Een mooie eigenschap van dit product is dat het geheel plantaardig is en dus uitermate geschikt voor veganisten. Natuurlijk ook als je gewoon wilt minderen met het gebruik van dierlijke producten in het algemeen.

Voedingswaarde
Naturli plantaardig gehakt is gemaakt op basis van gerehydrateerd soja-eiwit/isolaat (58%), water, kokosolie, soja-meel, tarwe gluten, amandel, stuiverbrood-paddenstoel, tomaat, gefermenteerde dextrose, tapiocazetmeel, zout moutextract (gerst), kleurstof uit rode biet, natuurlijke smaakstof, maltodextrine en een stabilisator. Een hele lijst waar geen dierlijke producten aan te pas zijn gekomen, dat is zeker positief. De kleurstof uit natuurlijke biet herkennen wij ook, alleen de laatste ingrediënten in de lijst zijn onbekend. Als we kijken naar de voedingswaarden van Naturli plantaardig gehakt leren wij het volgende: één verpakking (400 gram) bevat per 100 gram 202 kcal, 8 gram verzadigd vet, 1,2 gram zout en 18 gram eiwitten. Waar de 8(!) gram verzadigde vetten in dit gehakt vandaan komen, geen idee! Wanneer je het verzadigd vet vergelijkt met vegetarisch 'gebakken' gehakt, zie je dat deze naamgenoten eerder richting de 0,1 gram verzadigd vet bevatten. Echt gehakt bevat echter nog meer verzadigd vet, namelijk 10,5 gram per 100 gram (rundergehakt). Wanneer gehakt gebakken wordt, laat dit veel vet los. Ik verwacht dan ook dat de hoeveelheid verzadigd vet in de plantaardige variant alles te maken heeft met de 'real deal' bakervaring.

Voor de veganist: YES! Naturli plantaardig gehakt is helemaal VEGAN, dus een go!
Voor de glutenallergie: Naturli plantaardig gehakt bevat gluten, helaas een no-go!

Naturli plantaardig gehakt - €3.79 - exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn en natuurlijk via AH.nl

Heb jij deze vleesvervanger al geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat jij ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. 

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

19 Reacties

Zojuist het gehakt gekocht van Naturli en bereid als rul gehakt. Ik weet niet of het nieuw is, maar het produkt is sojavrij en gemaakt van erwtenproteine. Verzadigd vet is nu 4,4 gram per 100 gram. Voordeel is dat je geen vet meer hoeft toe te voegen bij de bereiding. Vind het inderdaad veel te zout zoals iemand al eerder zei, maar dat is bij alle kant en klare vleesvervangers zo. Daarom eet ik ze eigenlijk nooit, maar was gewoon even nieuwsgierig naar dit gehakt. Vooral omdat het sojavrij is.

11:54 19 januari 2024

Eet smakelijk! Liefs, Jitske

11:54 19 januari 2024

Kun je Naturli plantaardig gehakt invriezen? Er zit 400 g in en dat is te veel voor 2 personen

11:54 19 januari 2024

Hi Erica, Ik zie geen redenen waarom dit niet moet kunnen! Zo kun jij er lekker twee keer van genieten :). Liefs, Karlijn

11:54 19 januari 2024

Het verzadigde vet komt van de kokosolie.

11:54 19 januari 2024

Sinds AH hun eigen 'AH Ruig gehakt' heeft geintroduceerd verschenen de bordjes in de AH dat de Naturli vega gehakt binnenkort ging verdwijnen. Inmiddels is dat gebeurd en is de Naturli vega gehakt niet meer te verkrijgen bij de AH bij mij in de buurt (Amsterdam West). Bovendien is de prijs online ook nog is verhoogd van 3,79 naar 3,99 (wat per kg nog steeds goedkoper is dan de AH huismerk variant). Probeert AH ons hiermee in de richting van hun eigen merk te duwen? Erg jammer! Tip: bij de Dirk is ook vegan gehakt te verkrijgen voor 7.95/kg.

11:54 19 januari 2024

Hi David, Bedankt voor je opmerking! Vragen over de prijsverschillen in de producten bij de Albert Heijn kunnen beter beantwoord worden door de werknemers van het hoofdkantoor AH. Waarom het AH vega gehakt in verhouding met het gehakt van Naturli wat duurder is kan wellicht te maken hebben met de ingrediënten of andere manier van produceren. Ik zou zeker een poging wagen om hen te benaderen met jouw vraag, want die is zeker interessant! Groetjes, Daniëlle

11:54 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.