Vleesvervanger getest: kipstuckjes Vivera
Isabel Boerdam

Vleesvervanger getest: kipstuckjes Vivera

woensdag 15 juli 2015

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de Kipstukcjes van Vivera!

Plantaardige kipstukcjes van Vivera


Vorige week besteedde ik voor het eerste aandacht aan de vleesvervangers van Vivera. Een merk dat ik tot nu dan nog helemaal niet aan bod had laten komen, terwijl ze al sinds mijn geboortejaar 1990 vleesvervangers maken! Hierbij hebben ze zowel vegetarische producten, als 100% plantaardig, biologisch als op basis van lupine. Ook perfect voor de vegan dus! En onlangs hebben ze hun hele collectie voorzien van nieuwe verpakkingen, dus ze zijn niet meer te missen in het schap. Vandaag een van mijn favoriete plantaardige varianten: de kipstukcjes. Vrolijke brokjes die je uit de verpakking echt een beetje uit elkaar moet trekken waardoor je allerlei formaten en vormen stukjes krijgt die je lekker moet roerbakken in een hete koekenpan met zout en peper tot er knapperige goudbruine randjes ontstaan.

Smaak, structuur en toepassing


De plantaardige kipstukcjes zijn helemaal mijn ding. Plain and simple, met welgeteld vijf ingrediënten op de ingrediëntenlijst: 94% gerehydrateerd soja-eiwit, specerijextract, natuurlijk aroma, erwtenvezels en zout. Geen e-nummers, geen onbekende toevoegingen en zo smaken ze ook. De kipstukcjes zijn super vlezig, gelaagd en tegelijk zacht en knapperig, een structuur zoals je bij kip zou verwachten. Je moet er echt op kauwen en zijn enorm voedzaam, wat ze voor mij een waardevolle toevoeging aan mijn maaltijd maken. Daarnaast kan je ze perfect met van alles combineren doordat ze zo neutraal smaken: je kan ze kruiden in de pan om je salade te pimpen, je kan ze mee laten koken in de curry, in een pastasaus of aanpassen naar je smaak bij een Aziatisch gerecht. Een blijvertje!

Voedingswaarde


Het is voor mij geen echte drijfveer, maar toch wordt ik qua voedingswaarde helemaal blij van deze kipstukcjes. Een pakje is 150 gram en bevat een grote handvol brokjes, zeg 25 stuks, meer dan voldoende voor een tweepersoonsmaaltijd. En dat terwijl de voedingswaarde van de kipstuckjes per 100 gram slechts 125 calorieën, 0,5 gram vet en 0,6 gram suikers bevat. Daar kan je nog eens schuldvrij van eten, en dat geeft mooi aan dat een vleesvervanger echt een gezonde en verstandige keuze kan zijn voor je dagelijkse voeding. Hoera voor de kipstukcjes dus!

Voor de veganist: de kipstukcjes zijn 100% plantaardig, dus helemaal good to go!
Voor gluten-allergie: de kipstukcjes bevatten zelf geen gluten, maar worden geproduceerd in een bedrijf waar ook glutenbevattende granen worden verwerkt.

Het assortiment van Vivera wordt wisselend verkocht bij de grote supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo, de DEEN, de Vomar en de Plus.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

8 Reacties

Over smaak valt niet te twisten maar ik vond het echt onsmakelijk en kon het zelfs niet eens wegkrijgen. Wat mij betreft moet dit product verboden worden!

12:49 26 april 2024

Hi Francis, wat jammer om te lezen dat jij dit product niet zo lekker vind. Dat kan natuurlijk gebeuren, smaken verschillen! Daarentegen denk ik wel dat het niet nodig is om dit product te verbieden haha! Misschien vinden andere mensen het wel erg lekker en zorgt het ervoor dat er toch minder dierlijke kip wordt gegeten in Nederland! Dat is uiteindelijk natuurlijk het doel :). Hopelijk vind je snel een andere vervanger die je wel lekker vindt. Liefs, Karlijn

10:14 02 mei 2024

Bij de ingrediënten zie ik tarwezetmeel staan. Dit bevat volgens mij gluten. Dit is voor mij het eerste waar ik naar kijk ivm coeliakie

12:17 19 januari 2024

Hi Ria, Ik heb dit even voor je uitgezocht. Het artikel waar jij op hebt gereageerd is een artikel uit 2015 en ik kan dus niet terug vinden of er bij deze variant tarwezetmeel in zat. De kipstukcjes van Vivera nu bevatten inderdaad TARWE-eiwit en TARWEZETMEEL dus zijn niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Het kan zo zijn dat in de loop der jaren het receptuur verandert is en het nu dus wel tarwe bevat. In ieder geval goed dat je ons er even op wijst! Liefs, Karlijn

12:17 19 januari 2024

Ik heb "Vivera plant stukjes als kip", 175 gr., geprobeerd. (datum 18-09-20) Walgelijk! Afstotend! Niet dat ze (onbereid) bedorven smaakten, maar gewoon als niet eetbaar! Ik heb ze gekocht in de 2 halen 1 betalen actie van AH. Ik heb ze toch nog maar op z'n lekkerst gebakken in de pan, met kruiden etc. Resultaat: WALGELIJK! Eerlijkheidshalve: het tweede product, "Vivera plant nuggets", een soort gepaneerde kipachtige schnitzels, was wel goed eetbaar.

12:17 19 januari 2024

Vivera is op de verander-toer. Deze kipstukjes waren echt heerlijk, zoals je zelf schrijft. Maar de hebben de receptuur veranderd. Ze zijn niet meer krokant te bakken, smaken niet meer vlezig en zijn ook niet meer divers van vorm. Lang bakken maakt ze stug, droog en taai, en de vorm is nu blokkering.

12:17 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.