Vleesvervanger getest: plantaardig gehakt Vivera
Isabel Boerdam

Vleesvervanger getest: plantaardig gehakt Vivera

woensdag 16 september 2015

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: het Plantaardig gehakt van Vivera!

Plantaardig kruimgehakt van Vivera


Zoals sommigen misschien al gemerkt hebben zit ik op dit moment in een Vivera-testfase. Ik heb het schap van Tivall al helemaal omgekeerd, idem met Albert Heijn, Koolen1981, Maza en Quorn, dus het werd tijd voor iets anders. Vivera had ik tot nu toe amper aandacht aan besteed, terwijl ze al sinds mijn geboortejaar 1990 vleesvervangers maken! Hierbij hebben ze zowel vegetarische producten, als 100% plantaardig, biologisch als op basis van lupine. Ook perfect voor de vegan dus! En onlangs hebben ze hun hele collectie voorzien van nieuwe verpakkingen, dus ze zijn niet meer te missen in het schap. Een paar weken terug testte ik het gehakt van Vivera dat zo echt leek dat het bijna eng was, en vandaag test ik de vegan variant van hun gehakt: 100% plantaardig kruimgehakt.

Smaak, structuur en toepassing


Het kruimgehakt van Vivera ziet er direct heel anders uit dan hun vegetarische gehakt. Dat laatste oogde een beetje ‘rauw’ en kreeg in de pan een grijs/bruin kleurtje zoals dat bij echt gehakt ook gaat. Het kruimgehakt is al donkerbruin van zichzelf en een enorme smaakmaker. Het is enorm gekruid en dan proefde ik direct in mijn salade. Lekker, maar daardoor ook wat minder puur en natuurlijk. Inprincipe zorg ik liever zelf voor die kruidige smaak. Bovendien vind ik het kruimgehakt een stuk taaier dan het vegetarische gehakt dat zelfs een beetje sappig was. Ik houd het dus bij de vegetarische variant, maar voor de vegans onder ons kan ik het kruimgehakt van harte aanraden voor een beetje pit qua smaak en structuur in een eenvoudig gerecht.

Voedingswaarde


Wat wel direct opvalt is dat het plantaardige kruimgehakt nog veel magerder is dan het vegetarische gehakt. De voedingswaarde van het kruimgehakt is 118 calorieën en 0,6 gram vet per 100 gram (een pakje bevat 175 gram gehakt en is net genoeg voor twee personen), dat is de helft zo weinig! Dat is dan weer een aanzienlijk voordeel van plantaardig, gemaakt op basis van 94% soja-eiwit met nog een enkel ander ingrediënt. Een goede vegan optie!

Voor de veganist: het kruimgehakt is 100% plantaardig, dus helemaal good to go!
Voor gluten-allergie: het kruimgehakt bevat gerstemoutextract, maar volgens mij is dat bijzonder weinig, dus zou in orde moeten zijn.

Het assortiment van Vivera wordt wisselend verkocht bij de grote supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo, de DEEN, de Vomar en de Plus.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

6 Reacties

Heb vandaag het kruimelgehakt gebakken met flink wat koflook en daarna pastasaus pikant doorheen. Ik vond de saus veel lekkerder dan met vlees gehakt. Het viel trouwens op dat je de says zo ook veel beter proeft ipv met vlees gehakt. Dus zeker voor herhaling vatbaar. Wij zijn als gezin gestopt met het eten van vlees sinds 01-01-2020

12:17 19 januari 2024

Hi Patricia, dat klinkt heel lekker! Wat goed dat je saus dan ook veel lekkerder vindt. En wat een mooie start van het nieuwe jaar, goed bezig! Groetjes, Mariëlle

12:17 19 januari 2024

op zich benaderen ze het wel aardig. ik vraag me af hoe gezond het is; al die rare namen in de ingrediënten - bovendien is het al voorgebakken lijkt het.

12:17 19 januari 2024

Ik was blij verrast toen ik het door een lekkere pastasaus deed! Ik had voor mijn vriend bolognese saus gemaakt met rundergehakt en voor mezelf met Vivera kruimgehakt, we kwamen samen tot de conclusie dat we de versie met het kruimgehakt een stuk lekkerder (kruidiger) vonden! :-)

12:17 19 januari 2024

Ik vind de vegetarische saucijzenbroodjes van Valess heerlijk. Ook hebben ze tegenwoordig filetstukjes. Ook erg lekker. Vegetarisch gehakt koop ik meestal van Vivera en dan het kruimgehakt. Ik heb wel een keer de plantaardige kipstukjes gegeten van Vivera maar dat vond ik helemaal niks.

12:17 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.