Regelmatig test ik op woensdag een vleesvervanger die verkrijgbaar is in de supermarkt: van Quorn tot Valess, van Maza tot SoFine en van Tivall tot Vivera. Net zo lang tot ik ze allemaal gehad heb en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarde kennen. Zo hoef je nooit meer twijfelend voor dat schap-van-oneindige-vreemde-mogelijkheden te staan.
Stukjes dés van mycoproteïne
Het is jullie misschien opgevallen dat ik deze maand een aantal recepten heb gemaakt samen met Quorn. Daarom werd het ook tijd om hun producten eens onder de loep te nemen. En dat is interessant, want in tegenstelling tot andere vleesvervangers heeft Quorn een hele unieke samentelling zonder soja! Quorn wordt gemaakt op basis van het eiwit van een schimmel: mycoproteïne. Deze schimmel is familie van de paddenstoel. We hebben het hier dus over een gezonde en natuurlijke bron van eiwitten die groeit in de natuur. Het eiwit wordt verwerkt met behulp van een gistingsproces waarbij de vaste substantie wordt geoogst. Quornproducten bevatten veel eiwit en vezels en vallen op omdat ze, als je kijkt naar de calorische waarde en het vetpercentage, bijzonder mager zijn. Deze week testte ik hun stukjes dés, mycoproteïne in zijn meest pure vorm!
Smaak, structuur en toepassing
Eerlijk is eerlijk: de stukjes dés zien er niet meteen aanlokkelijk uit, het zijn een beetje vreemd ogende witte brokjes, heel puur zonder krokant korstje, kruiden of andere toevoegingen. Dit maakt de stukjes dés echter tot een verrassende, andersoortige vleesvervanger, met name doordat ze zich met hun neutrale smaak zo moeiteloos aanpassen. De structuur is stevig, vlezig, chewy, je moet er echt op kauwen. Heel compact met een unieke bite. Echt wel anders dan de andere 'kipstukjes' of 'wokreepjes' die ik eerder testte. Verder is de smaak van de mycoproteïne neutraal waardoor ze overal bijpassen. De structuur geeft de stukjes dés hun identiteit die, hoe je ze ook combineert, nooit verloren gaat. Kortom, lekkere eigenzinnige stukjes om een pasta, wokgerecht of een curry mee op te vrolijken. Ik zou niet adviseren om ze los in een salade of bij groente en aardappeltjes te eten, daarvoor zijn ze net te saai. De kunst zit hem in de combinatie!
Voedingswaarde
De stukjes dés hebben een opvallend overzichtelijke ingrediëntenlijst: 95% mycoproteïne en scharreleiwit. Dit betekent dat in tegenstelling tot veel andere vleesvervangers, de Quornproducten niet zijn aangevuld met vitamine B12 en ijzer. Daar staat tegenover dat ze uitzonderlijk ‘light’ zijn met hun 114 calorieën, 14 gram eiwitten, 0,7 gram verzadigd vet en 0,6 gram zout per 100 gram (een pakje is 175 gram en bevat een handvol brokjes). Daarmee zijn ze denk ik officieel de magerste vleesvervanger in het schap, en dat is ook wat waard. De stukjes dés van Quorn kunnen dus beschouwd worden als een goede wekelijkse toevoeging aan je gerechten! Een absoluut blijvertje.
Voor de veganist: de stukjes dés bevatten helaas scharrelei-eiwit. Dus no go.
Voor de glutenallergie: de stukjes dés zijn helemaal glutenvrij!
Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.
Het is jullie misschien opgevallen dat ik deze maand een aantal recepten heb gemaakt samen met Quorn. Daarom werd het ook tijd om hun producten eens onder de loep te nemen. En dat is interessant, want in tegenstelling tot andere vleesvervangers heeft Quorn een hele unieke samentelling zonder soja! Quorn wordt gemaakt op basis van het eiwit van een schimmel: mycoproteïne. Deze schimmel is familie van de paddenstoel. We hebben het hier dus over een gezonde en natuurlijke bron van eiwitten die groeit in de natuur. Het eiwit wordt verwerkt met behulp van een gistingsproces waarbij de vaste substantie wordt geoogst. Quornproducten bevatten veel eiwit en vezels en vallen op omdat ze, als je kijkt naar de calorische waarde en het vetpercentage, bijzonder mager zijn. Deze week testte ik hun stukjes dés, mycoproteïne in zijn meest pure vorm!
Smaak, structuur en toepassing
Eerlijk is eerlijk: de stukjes dés zien er niet meteen aanlokkelijk uit, het zijn een beetje vreemd ogende witte brokjes, heel puur zonder krokant korstje, kruiden of andere toevoegingen. Dit maakt de stukjes dés echter tot een verrassende, andersoortige vleesvervanger, met name doordat ze zich met hun neutrale smaak zo moeiteloos aanpassen. De structuur is stevig, vlezig, chewy, je moet er echt op kauwen. Heel compact met een unieke bite. Echt wel anders dan de andere 'kipstukjes' of 'wokreepjes' die ik eerder testte. Verder is de smaak van de mycoproteïne neutraal waardoor ze overal bijpassen. De structuur geeft de stukjes dés hun identiteit die, hoe je ze ook combineert, nooit verloren gaat. Kortom, lekkere eigenzinnige stukjes om een pasta, wokgerecht of een curry mee op te vrolijken. Ik zou niet adviseren om ze los in een salade of bij groente en aardappeltjes te eten, daarvoor zijn ze net te saai. De kunst zit hem in de combinatie!
Voedingswaarde
De stukjes dés hebben een opvallend overzichtelijke ingrediëntenlijst: 95% mycoproteïne en scharreleiwit. Dit betekent dat in tegenstelling tot veel andere vleesvervangers, de Quornproducten niet zijn aangevuld met vitamine B12 en ijzer. Daar staat tegenover dat ze uitzonderlijk ‘light’ zijn met hun 114 calorieën, 14 gram eiwitten, 0,7 gram verzadigd vet en 0,6 gram zout per 100 gram (een pakje is 175 gram en bevat een handvol brokjes). Daarmee zijn ze denk ik officieel de magerste vleesvervanger in het schap, en dat is ook wat waard. De stukjes dés van Quorn kunnen dus beschouwd worden als een goede wekelijkse toevoeging aan je gerechten! Een absoluut blijvertje.
Voor de veganist: de stukjes dés bevatten helaas scharrelei-eiwit. Dus no go.
Voor de glutenallergie: de stukjes dés zijn helemaal glutenvrij!
Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.
Lees ook

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
11 Reacties
Ik ben al op zoek gegaan on meerdere winkels: carrefour, delhzize, colruyt, okay, jumbo, lidl. Helaas nergens te vinden. En ik vind (vond) quorn blokjes de beste.
18:17 10 januari 2025Hi Danny. Ja jammer hé! Helaas zijn in Nederland de vleesvervangers van Quorn niet langer te vinden in het supermarktschap. Door de hoge inflatie en 'significante' afname van distributiepartners heeft het bedrijf de producten uit de verkoop genomen. Wie weet komen ze ooit nog terug! Liefs, Karlijn
21:47 12 januari 2025Colruyt verkoopt ze nog in verpakkingen van 1 kg, maar wel jammer dat ze nergens anders te krijgen zijn
21:56 07 maart 2025Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Ik vind het zo jammer dat ze niet meer te verkrijgen zijn in Nederland. Waarom is dat ? Vind ze de uitkomst als vleesvervanger, gewoon ideaal !
10:44 04 januari 2025Hi Marieke! Ja wij vinden dat ook erg jammer, maar wie weet in de toekomst! Quorn wordt nu niet meer verkocht in NL door de hoge inflatie en 'significante' afname van distributiepartners. Liefs, Karlijn
09:44 06 januari 2025Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
jammer dat ik ze niet meer kan vinden in de supermarkt, het grote voordeel vond ik, naast de genoemden hierboven, dat ze zonder soja zijn gemaakt. dat scheelt een hoop bos, dat nu niet meer gekapt gaat worden..
12:17 17 april 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Het lijkt erop dat de stukjes Des van Quorn uit des chappen zijn verdwenen, kom er niet achter waarom
15:31 03 april 2024Hi Roeland, dat klopt. Dit artikel dateert uit 2017 en inmiddels is Quorn moeilijk of niet verkrijgbaar. Op onze website vind je een heleboel alternatieven voor vleesvervangers: https://www.dehippevegetarier.nl/posts/vleesvervangers/
16:17 04 april 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.