Vleesvervanger getest: Tivall fijngehakt
Isabel Boerdam

Vleesvervanger getest: Tivall fijngehakt

woensdag 09 oktober 2013
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Tivall fijngehakt!

Vegetarisch gehakt
Terug bij Tivall testte ik deze week hun ‘gehakt’. Een unieke variatie binnen het segment gezien de diverse burgers en balletjes. Van de ‘gehakt’ bestaat er maar eentje. Geen kruiden, sausjes, marinades of andere toevoegingen: simpel, to the point en gewoon goed. Bovendien zeer zorgeloos te bereiden. Gehakt in de koekenpan, eventueel beetje peper en zout en af en toe een beetje schudden terwijl de korreltjes binnen vijf minuten warm en ietsjes krokant worden. Als je vaak genoeg in de koekenpan bakt is hij voldoende vettig en zou ik adviseren geen olie meer toe te voegen, zo voorkom je dat de fijne korreltjes dit absorberen.

Smaak, structuur en toepassing
Het fijngehakt van Tivall is een goede replica van echt gehakt (volgens mijn lief). De korrel is fijner maar heeft wel dezelfde stevige ‘feel’ en ‘bite’. In tegenstelling tot echt gehakt is de Tivall fijngehakt niet vet van zichzelf maar juist mager en een tikje droog. Hierdoor is de gehakt bij uitstek geschikt om te mengen door een pastasaus, chili con carne of te gebruiken als Mexicaanse wrapvulling of op een pizza. Ik zou niet adviseren om het los te eten, dan mist het ieder effect dat het juist wel heeft wanneer verwerkt in een gerecht. De fijngehakt voegt een unieke structuur toe aan je maaltijd die met groente alleen niet mogelijk was geweest. Daarom is het een goede toevoeging aan je kookrepertoire: pastasaus was zelden zo lekker.

Voedingswaarde
Mooie bijkomstigheid van de Tivall fijngehakt is dat het rijk is aan vitamine B12, ijzer en eiwitten (belangrijke bestanddelen voor de vegetariër) en tegelijk een verstandige keuze is voor je dagelijkse voeding. Het gehakt bevat 145 calorieën en 4 gram vet per 100 gram (een pakje is 175 gram en bevat twee handjes korreltjes). Dit is de meest magere vleesvervanger tot nu toe besproken, dus op alle fronten een aanrader!

Voor de veganist: goed nieuws! Tivall fijngehakt is volledig vegan proof.

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.