Vleesvervanger getest: Tivall groenteballetjes
Isabel Boerdam

Vleesvervanger getest: Tivall groenteballetjes

woensdag 23 oktober 2013
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Tivall groenteballetjes!

Groenteballetjes
Deze week testte ik de ‘groenteballetjes van Tivall. Vergelijkbaar met mijn favoriete ‘balletjes’ maar dan gevuld met groente. De bereiding is hetzelfde: klein scheutje olie in de pan, heet laten worden, balletjes erbij, ruim peper en zeezout erop en op middelhoog vuur lekker laten knapperen. Jammer is dat door de substantie de groenteballetjes nooit echt knapperig zullen worden, maar door ze rustig te laten bakken gedurende 6-8 minuten kan je dit effect enigszins bereiken.

Smaak, structuur en toepassing
Zo dol als ik ben op mijn ‘balletjes’, zo weinig fan ben ik van deze ‘groenteballetjes’. Het is een leuk bedachte variatie maar voor mij veel te weeïg en ongedefinieerd van smaak. Af en toe word je geconfronteerd met zo’n stukje ‘groente’, waar in feite weinig ‘groente’ aan is behalve dat die stukjes veelal ‘groen’ zijn (met variaties oranje en geel). De rest van het balletje associeer ik met soppige aardappelkroketjes waar ik ook al weinig van moet hebben. Dit is natuurlijk geheel persoonlijk en als tegenbericht kan ik gelukkig melden dat mijn lief, die altijd nog een stille liefde heeft voor de categorie aardappelpuree en ketchup, ze wel lekker vindt, maar aanraden wil ik ze niet. Als je ze eet zou ik ze beslist los eten bij een salade of als liflaffig snackje, want verwerkt in een (pasta)saus kan ik je garanderen dat je eindigt met een spons.

Voedingswaarde
Als tegenprestatie voor het feit dat de groenten in deze balletjes ongetwijfeld iedere vorm van vitaminen en mineralen ontberen, zijn ze wel rijk zijn aan vitamine B12, ijzer en eiwitten. Wat betreft de voedingswaarde is dit helaas mijn enige pluspunt want ook qua calorieën vind ik ze niet echt het eten waard. De groenteballetjes bevatten 205 calorieën en 13 gram vet per 100 gram (een pakje is 210 gram en bevat twaalf balletjes). Als je dit vergelijkt met de gewone ‘balletjes’ dan zijn dit 30 extra calorieën en 6 gram extra vet. Geen wereld van verschil natuurlijk, maar in ruil voor deze weinig culinaire ervaring zou ik ze schrappen. Overigens wel geschikt voor kleine kindjes met beginnende tandjes die je ongemerkt wil laten wennen aan de eerste hapjes groente.

Voor de veganist: de groenteballetjes bevatten helaas scharrelei-eiwit. Dus no go.

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Hi, Ik bak de balletjes niet, ik warm ze op in de magnetron en ik maak een heerlijke wrap met spinazie, tomaten en geitenkaas. Ik snijd de balletjes en ......het is lekker hoor!! :-)

12:23 19 januari 2024

Misschien moet ik dat dan maar eens proberen Matty! Fijn dat iemand ze tenminste wel lekker vindt :) Goed idee!

12:23 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.