Vleesvervanger getest: Tivall pittige worst
Isabel Boerdam

Vleesvervanger getest: Tivall pittige worst

woensdag 28 mei 2014
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de pittige worst van Tivall!


Vegetarische pittige worst
Het is natuurlijk geheel persoonlijk maar zoals jullie inmiddels misschien weten ben ik niet zo’n fan van de worsten. Toch heb ik me er deze week weer aan gewaagd en de pittige worst van Tivall geprobeerd. In tegenstelling tot de rookworst hoef je deze niet te koken, maar mag je hem (evenals de braadworst) gewoon gedurende vijf minuten in een koekenpan bakken op matige temperatuur. Dan krijgt je worst een knapperig, gebruind velletje en is hij klaar voor gebruik!

Smaak, structuur en toepassing
Hoewel ik de vorige keer al lichtelijk positief was over de braadworst vind ik de pittige worst echt helemaal niet gek. Door de pittige, kruidige smaak gaat het kunstmatige, licht zoete eraf en bovendien smaakt de worst daardoor ook niet zo rokerig. Dat geeft de pittige worst echt een grote voorsprong op de andere worsten! De structuur blijft zacht en ietwat ‘sponzig’, maar met een sterke smaak ditmaal. Dat maakt de pittige worst tot de beste! Een aanrader in combinatie met onze Hollandse pot, maar ook met een simpele salade of pasta en misschien zelfs op brood.

Voedingswaarde
Zoals we inmiddels gewend zijn van Tivall is de pittige worst aangevuld met vitamine B12 en ijzer, dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Wat betreft de voedingswaarde presteert de pittige worst in vergelijking met de braadworst en de rookworst verreweg het beste! Een worst bevat 260 calorieën en 19 gram vet (een pakje bevat 2 worsten). Dit maakt de worst nog steeds niet tot de beste keuze, maar wel tot worst-favoriet!

Voor de veganist: de pittige worst bevat helaas ei. Dus no go.
Voor gluten-allergie: de pittige worst bevat helaas tarwe, dus is niet glutenvrij.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

3 Reacties

Wat een leuk blog en fijne recensies! Ik vraag me af of je ook naar de e-nummers lijkt in de vleesvervangers? Mag ik er van uit gaan dat als je ze niet noemt er geen e-nummers aanwezig zijn?

12:20 19 januari 2024

Dag Ester, ik zou dat misschien meer moeten doen, maar let daar nu niet altijd specifiek op. Ik moet wel zeggen: vaak valt het gelukkig mee, maar soms zitten ze erin en geef ik dat niet specifiek aan. Ik zal er meer op gaan letten!

12:20 19 januari 2024

Weet je toevallig waar het 'huidje' van de worst van gemaakt is? Gewoon kunstmatig toch? & geen darm ofzo? Want als t gewoon echt 100% vlees vrij is ga ik t proberen

12:20 19 januari 2024

Hi Zoe, het is absoluut 100% vleesvrij. Komt geen dier aan te pas :-) Ik ben benieuwd wat je vindt!

12:20 19 januari 2024

Ziet er heerlijk uit! Wil deze ook eens een keer proberen...

12:20 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.