Vleesvervanger getest: Tivall rookworst
Isabel Boerdam

Vleesvervanger getest: Tivall rookworst

woensdag 22 januari 2014
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag getest: Tivall rookworst!

Vegetarische rookworst
Inmiddels zijn we aanbeland bij de vleesvervangers waarvan ik niet denk dat ze mijn favoriet zullen worden. Ik heb ze uitgesteld en nu moet ik er wekelijks aan geloven. De rookworst van Tivall is er daar een van. Sowieso heb ik een lichte aversie tegen worstvarianten, vanaf een meter afstand al en uit eerdere ervaringen weet ik dat ik mijn ‘varkenassociatie’ zelden kan uitschakelen, waardoor ik het liever niet eet. Toch neem ik de rookworst onder de loep, zoals beloofd. Het zijn twee kleine roze worstjes met een onvermijdelijke associatie. LET OP! Je moet de rookworst – in tegenstelling tot de andere vleesvervangers – gedurende vijf minuten koken in heet (niet kokend) water. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik als onervaren worsteneter dit over het hoofd had gezien, dus daarom nu extra aandacht voor deze nieuwe bereidingswijze.

Smaak, structuur en toepassing
De vegetarische rookworst is een bijzondere ervaring. Hij is enorm luchtig, bijna bros. Tegelijk een beetje sponzig maar op een fluweel zachte manier. Eerlijk is eerlijk, de structuur is aangenaam, maar wel een beetje vreemd. Zelden is eten zo zacht. De ietwat zoete, wederom zachte en lichte rokerige smaak doet denken aan de echte rookworst maar kan daar – volgens mijn lief – door die bijzondere structuur toch niet aan tippen. De bite mist en al met al is de smaak uniek maar wel een beetje laf. Zoals je merkt is de vegetarische rookworst qua smaak en structuur lastig te omschrijven, ervaar het zelf is daarom mijn beste advies. De rookworst is natuurlijk bij uitstek te combineren met de Hollandse pot: hutspot, stamppot, boerenkool of zuurkool.

Voedingswaarde
Zoals we inmiddels gewend zijn van Tivall is de rookworst aangevuld met vitamine B12 en ijzer, dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Wat betreft de voedingswaarde viel de rookworst mij enorm tegen. Bij zoveel lichte luchtigheid had ik verwacht dat het een verstandige voedingskeuze zou zijn, maar niets is minder waar. Met zijn 295 calorieën en 22 gram vet is de rookworst nog zwaarder dan de kaasschnitzel van de Albert Heijn en dit vind ik echt onvoorstelbaar. Dit is dus een flinke aanvulling van je maaltijd terwijl de rookworst niet snel een verzadigd gevoel zal geven. Daarom raad ik hem op basis van de voedingswaarde helaas af.

Voor de veganist: de vegetarische rookworst bevat helaas ei. Dus no go.
Voor gluten-allergie: de vegetarische rookworst bevat helaas tarwe, dus is niet glutenvrij.

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

9 Reacties

Ben vegetariër geworden op mijn 17e (nu 59) en toen waren er geen vleesvervangers moest je alles zelf uitvinden en maken. Kostte veel tijd toen. In de retaurants hadden ze ook nooit van vegetatriërs gehoord dus wat laffe groente en een gebakken kaasplak kon je krijgen als je tenminste zuivelprodukten at. Verder werden vaak deze vragen gesteld en kip dan of vis eet je dat ook niet? Nu naar de worst ik vind deze worst lekker zeker met zuurkool of een andere stamppot. Dat vies van die andere mensen kan ik mij niet in vinden. Ik mag graag altijd zelf vers bereiden (niet koken met de schaar) maar zo nu en dan een vleesvervanger erbij vind ik wel lekker en makkelijk. Ben blij dat er nu wat keuze is. En deze worst mits goed warm gemaakt een toppertje.

12:22 19 januari 2024

Ik heb deze rookworst gegeten met zuurkoolstamp. De zuurkool was voortreffelijk, maar deze vervanger deed me een beetje denken aan gebakken lever, dezelfde textuur. Niet zo lekker. Op naar de volgende.

12:22 19 januari 2024

Hoe kan je nou iets koken in niet kokend water...

12:22 19 januari 2024

Al bij de eerste hap uitgespuugd. Wat is deze 'rookworst' vies!!! Daarna nog heerlijk van mijn bordje vega erwtensoep genoten. Tivall rookworst: nooit meer.

12:22 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.