Vergeten groente: gemarineerde chioggia biet met pesto
Chantal Pleune

Vergeten groente: gemarineerde chioggia biet met pesto

dinsdag 17 maart 2015
De komende weken zet gastblogger Chantal iedere dinsdag een vergeten groente in het zonnetje met een bijbehorend recept. Deze week chioggia biet met een bijzonder recept voor gemarineerde chioggia biet met een pesto van dropplant of netel.

 

Biet met rood-witte ringen


Chioggia biet is afkomstig uit het plaatsje Chioggia, een havenstadje in de provincie Venetië in Italië. Het is een rood bietenras dat rond 1840 werd ontdekt en geïntroduceerd in de keuken. Het is herkenbaar aan de rode-witte ringen wanneer je de biet doorsnijdt en wanneer je het bietje kookt kleurt het roze. De chioggia biet is destijds met Italiaanse immigranten meegereisd naar de Verenigde Staten, daar wordt het Bull’s Beet en ook wel Candy Stripe Beet genoemd.

 

Zoet en zelf te telen


De smaak van de chioggia biet is zacht zoet en ook zoeter dan de reguliere rode biet. Hij wordt vaak rauw verwerkt in gerechten (vanwege het uiterlijk), maar ook gekookt of geroosterd. Het is een groentesoort die je ook zelf makkelijk kunt telen in je tuin of op je balkon. Hij kan vanaf april buiten worden gezaaid en hoeft dus niet eerst binnen te kiemen in een plantenkas of op je vensterbank. Wel is het belangrijk dat je hem plant op een zonnig plekje in je tuin of op je balkon.

 

Recept: Gemarineerde chioggia biet met een pesto van dropplant of netel


Dit recept is een heerlijk voorgerecht, lunchgerecht en salade uit Onvergetelijke groenten. Gecombineerd met rijst of brood en een beetje sla is het ook gemakkelijk om te toveren tot hoofdgerecht.

 

Ingrediënten


voor 4 personen
2 chioggia bieten
6 eetlepels witte balsamicoazijn
2 eetlepels honing
200 gram walnoten
1 teen knoflook
10 gram verse dropplant of netel
2 dl extra vierge olijfolie (extra vierge)
peper en zout

 

Bereiding


Snijd de chioggia bieten in dunne plakjes. Roer de azijn en de honing door elkaar en marineer de biet hierin. Doe voor de pesto de knoflook met de walnoten en de dropplant of netel in de keukenmachine en maal alles fijn. Giet terwijl de machine maalt voorzichtig de olijfolie erbij tot er een smeuïg mengsel ontstaat. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schik de plakken biet op een schaal en verdeel de pesto hierover. Combineer met sla en brood of rijst om er een lunch of avondmaaltijd van te maken.

Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

Heb jij wel eens chioggia biet gebruikt in een recept? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook, of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

2 Reacties

Dropplant of netel, nog nooit gehoord of ergens gezien. Hoe zou ik er aan kunnen komen...of waar is het evt door te vervangen. Het recept lijkt me heerlijk! En volgende week zit deze biet in de weekmand van mijn groenteboer

12:18 19 januari 2024

Hi Wendy! De Dropplant heet officieel: Agastache foeniculum en wordt ook wel Anijs-Hyssop, Anijs-netel of Koreaanse Munt genoemd. Dit is een Munt-achtig kruid, waarvan de bladeren, die aan vierkante stengels groeien, een heerlijke, typische Anijs-smaak hebben, maar de geur is die van echte drop. De plant bloeit van Juni tot September. Je kunt het als plantje kopen en in de tuin planten, bijvoorbeeld via deze site: https://tuinland.nl/product/10992/dropplant-agastache-anethiodora-foeniculum/. Misschien zijn de bladeren ook vers te verkrijgen bij speciale kruiden-/groentewinkels, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen!

12:18 19 januari 2024

Ik ben gek op biet; je kunt er fantastisch dingen mee doen. Alleen een ding heb ik afgeleerd; rauw eten. Ik krijg daar veel last van (en mijn disgenoten ook). De recepten doen er niets aan af als je de biet eerst kookt!

12:18 19 januari 2024

Goede tip Tida!

12:18 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.