...

Jackfruit: De tropische vrucht die omgetoverd kan worden tot vleesvervanger

door | 18 okt 2023 | Adv, De Hippe Vegetariër, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Hebben jullie wel eens jackfruit gebruikt als vleesvervanger? Dit product wordt steeds populairder en wij snappen wel waarom! Jackfruit is een tropische vrucht die omgetoverd kan worden tot een geweldige duurzame vleesvervanger. Je kan jackfruit puur gebruiken, maar tegenwoordig wordt jackfruit ook gebruikt als basis voor de ontwikkeling van vleesvervangers, zoals bij de producten van Rootzz of Nature. Ben je benieuwd naar de voordelen van jackfruit als basis voor vleesvervangers? Lees er meer over in dit artikel!

 

Jackfruit, wat weten we er eigenlijk over?

Jackfruit, ook wel nangka genoemd, is pas sinds kort bekender aan het worden in Nederland. Wist je dat deze vrucht helemaal vanuit Sri Lanka komt? Hier vormen de jackfruit bomen (van wel 30 meter hoog!) een echte jungle door heel Sri Lanka heen en groeien deze vruchten gewoon in het wild! De overheid ziet ook de magie van de jackfruit en heeft deze bomen per wet beschermd als natuurlijke voedingsbron en wij zullen je vertellen waarom. Deze exotische geelgroene vruchten die aan de gigantische jackfruit bomen groeien zijn zelf ook de kleinste niet en hebben kleine stekeltjes op hun schil. Wat interessant is aan deze bomen is dat ze weinig water verbruiken én goed tegen een stootje kunnen. Een leuk feitje is dan ook dat ondanks dat, jackfruits de zwaarste vruchten ter wereld zijn: ze kunnen wel 50 kilo wegen! Als je ze dan plukt, smaken deze vruchten net zo zoet als fruit zoals we dat gewend zijn, maar de “jonge jackfruit” die als vleesvervanger wordt gebruikt wordt al veel eerder geplukt! Wanneer de jackfruit namelijk nog jong is, heeft het een vlezige structuur, is het sappig, niet zoet, neemt het als geen ander smaak op en heeft ook een goede bite. Daarom leent deze vrucht zich zo ontzettend goed om als vleesvervanger gebruikt te worden!

 

Een (h)eerlijke vleesvervanger


Wat zo interessant is aan jackfruit als vleesvervanger, is dat we het eigenlijk gewoon hebben over een gezond stuk zomers fruit! Jackfruit is vrij van soja, gluten, cholesterol en verzadigde vetten. Bovendien bevatten ze weinig calorieën, vetten en koolhydraten. Dat horen we niet vaak als we het over vleesvervangers hebben, dus dat klinkt ons als muziek in de oren! Daarnaast zijn jackfruits ook rijk aan vezels en verschillende soorten vitamines en mineralen die goed zijn voor ons immuunsysteem, bloed en botten. Ze bevatten daarentegen wel weinig eiwitten, maar om dit te verhelpen worden de producten van Rootzz of Nature hiermee versterkt. Zo krijg je eigenlijk the best of both worlds! Dat maakt het gebruik van deze vrucht als vleesvervanger ook zo interessant: het is puur en ontzettend lekker. Dat is precies waar Rootzz of Nature ook naar opzoek is: de perfecte balans tussen puur en tasty. Ze gebruiken jackfruit dan ook om een (h)eerlijke vleesvervanger te maken, die zowel vergelijkbare of zelfs betere voedingsstoffen heeft dan vlees en gewoon een onwijs lekker smaakt!

 

Het verhaal van Rootzz of Nature


Rootzz of Nature is sinds kort in de schappen te vinden met vegetarische vleesvervangers op basis van jackfruit. Ergens in de jungle van Sri Lanka heeft Rootzz of Nature hun eigen jackfruit plantage. Hier werken lokale boeren om deze heerlijke vruchten te produceren en oogsten. De boeren plukken de jonge vrucht het hele jaar door, maar vooral in augustus: dan regent het jackfruit! Rootzz of Nature vindt het belangrijk dat de jackfruit puur is en de boeren onder goede omstandigheden werken, daarom zijn de boeren fairtrade gecertificeerd en worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast wordt ook al het restafval hergebruikt als compost om duurzame landbouw in stand te houden. Dit doen zij uit alle liefde en respect voor de mens en natuur!

Als de jackfruit eenmaal de reis naar Nederland heeft afgelegd en bij de fabriek van Rootzz of Nature is aangekomen, worden deze grote vruchten omgetoverd in heerlijke vegetarische productielijn met smokey burgers, balletjes of stukjes. Deze producten bestaan ook uit minstens 60% jackfruit! Alleen nog even bakken, grillen of stomen en je hebt een (h)eerlijke vleesvervanger die niet alleen puur is van smaak, maar ook in ingrediënten!

Kook jij wel eens met jackfruit als vleesvervanger? En heb je de producten van Rootzz of Nature al eens gebruikt? Laat het ons weten in een reactie, via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Jackfruit: De tropische vrucht die omgetoverd kan worden tot vleesvervanger
Article Name
Jackfruit: De tropische vrucht die omgetoverd kan worden tot vleesvervanger
Description
Jackfruit wordt steeds bekender, zo gebruikt Rootzz of Nature jackfruit als basis voor hun vleesvervangers. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Author
Robin Walrecht
Volg Robin

Robin Walrecht

Vegan Foodie at De Hippe Vegetariër
Robin is een echte plantaardige foodie en feminist. Zij is dol op koken en staat graag uren in de keuken om voor haar vrienden iets lekkers te maken. Elke zondag staat in het teken van het testen van vegan baksels, die zij dan mooi op de foto zet. Ook is zij altijd op de hoogte van de nieuwste food trends – die zij dan het liefst ook allemaal zelf uitprobeert!
Robin Walrecht
Volg Robin

8 Reacties

 1. M.

  Ik heb totaal geen behoefte om vlees te vervangen. De bite van vlees, en daarop gelijkende producten, vind ik vies/niet smakelijk. Wel wil ik vraag gezonde recepten die voldoen aan de nodige vitamines maar zonder vleesachtige producten. Ik eet ak 65 jaar geen vlees en ben in zeer goede gezondheid.

  Antwoord
  • Bibian Berkhout

   Hi John,

   Leuk om te lezen dat je al 65 jaar geen vlees eet. Goede voedzame gerechten zonder vleesvervangers staan ook op onze website 🙂

   Liefs,

   Bibian

   Antwoord
 2. Renate Peters

  Nou…. als jackfruit té commercieel gaat worden heeft dat als nadeel dat het andere planten geen ruimte geeft, omdat inderdaad de bomen zeer groot zijn en erg veel ruimte innemen. In Costa Rica, een zeer ecologisch bewust land, maakt men zich daar zorgen over. Kijk bijvoorbeeld naar een land als Maleisië, waar de oliepalmplantages erg veel plaats innemen en er voor andere planten (en dus ook dieren) geen ruimte overblijft. Dus ik zou zeggen: geenreclame voor maken. Daarbij heeft het nauwelijks voedingswaarde.

  Antwoord
 3. Marian

  Jackfruit is inderdaad een prima vleesvervanger, maar de vruchten komen wel van ver en maken dus een lange milieubelastende reis. Dat vind ik wel een groot nadeel.

  Antwoord
  • Bibian Berkhout

   Hi Marian,

   Ik heb het even voor je uitgezocht en hoe een product is geteeld, heeft een veel groter effect dan waar het vandaan komt. Wat van ver komt, maar milieuvriendelijk is geteeld, kan toch goed scoren! En dan is het vooral belangrijk dat het per schip en niet per vliegtuig wordt vervoerd.

   Liefs,

   Bibian

   Antwoord
 4. Francis

  Er zijn blikken Jackfruit van Fairtrade te koop

  Antwoord
 5. Beet

  Wat een interessante en leuke blog om te lezen! Onlangs heb ik zelf ook tropisch fruit geprobeerd. Wat was dat lekker zeg! Het was wel een behoorlijke uitdaging om kwalitatief goed tropisch fruit te vinden.

  Ik heb wat toko’s en online webshops bezocht, helaas was het aanbod vrij schaars.. Gelukkig vond ik Fruit uit Zuid waar je veel en vooral goede kwaliteit tropische vruchten kunt kopen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt