Je voelt je moe, sneller geïrriteerd en hebt het idee dat je creativiteit wel een boost kan gebruiken. Een aantal nachtjes bijslapen doet wonderen, toch? Je hebt vast weleens geprobeerd om je vermoeidheidsklachten op te lossen door extra te slapen. Maar na een paar goede nachten werd je nog steeds net zo moe wakker. Het voelt soms als dweilen met de kraan open. Herkenbaar? In dit gastblog gaat Renée Jolet Joosten van Culture of Sleep precies uitleggen hoe het zit en hoe jij slim gebruik kunt maken van verschillende soorten rust.
Meer dan alleen slaap
Het is eigenlijk helemaal niet zo gek dat we denken dat rust hetzelfde is als slaap. Dit is immers hetgeen wat we van jongs af aan leren: zijn we moe, dan slapen we wat bij en daarna zijn we weer zo fit als een hoentje. Zo simpel is het helaas niet. Rust bestaat namelijk uit een heleboel factoren, waarvan slaap slechts een klein onderdeel is. Er bestaan in totaal zelfs 7(!) soorten rust die we allemaal nodig hebben (ja, ook jij!). Het is ontzettend zonde dat we hieraan voorbij gaan en denken dat we aan wat extra slaap voldoende hebben. Het gevolg hiervan is namelijk dat we ons uitgeput en chronisch vermoeid gaan voelen, zonder de kennis die nodig is om onszelf op de juiste manier te herstellen. Hoog tijd dus om kennis te maken met deze 7 soorten rust. Ready?
Fysieke rust
De eerste vorm van rust die we nodig hebben, is fysieke rust. Fysieke rust kan zowel actief als passief zijn. Bij passieve fysieke rust kun je denken aan slapen en ontspanningsoefeningen. Bij actieve fysieke rust gaat het over een actieve vorm van herstel van het lichaam, zoals yoga, stretching en massages.
Do: Massage, yoga (nidra), stretching, slapen
Don’t: Intensief bewegen, veel eten, slechte werkhouding, alcohol, junkfood, cafeïne
Sensorische rust
Felle lampen, drukke mensenmassa’s, harde geluiden, en beeldschermen – dit zijn allemaal vormen van sensorische stimulatie. Als er teveel prikkels binnenkomen dan je hersenen kunnen verwerken, raak je overprikkeld. Bij de één gaat dit sneller dan bij de ander. Dit is afhankelijk van je prikkelgevoeligheid. Ben je bijvoorbeeld hoogsensitief (HSP), dan ben je vele malen gevoeliger voor prikkels en zul je hierdoor sneller overweldigd worden. Gelukkig bestaan er een aantal fijne manieren om dit te voorkomen of tegen te gaan, zoals het aanschaffen van een noise cancelling koptelefoon, een warm bad of het beoefenen van yoga nidra.
Do: De natuur in, noise cancelling koptelefoon, warme douche of warm bad, meditatie
Don’t: Beeldschermen, harde geluiden, drukke plekken, allerlei dingen ‘moeten’, felle lichten
Emotionele rust
Ook op emotioneel vlak is het belangrijk om in balans te zijn. Ben je geneigd om emoties op te kroppen en te doen alsof alles altijd oké gaat? Dan is het goed om te bekijken waar dit vandaan komt. Probeer niet te streng te zijn voor jezelf. Jouw gevoelens en emoties mogen er zijn! Praat met mensen die dicht bij je staan en vertel het eerlijk wanneer het even niet zo lekker gaat. Het helpt ook om emoties van je af te schrijven in een dagboek.
Do: Van je afschrijven, tekenen, vaker ‘nee’ zeggen, leren loslaten, yoga nidra
Don’t: Toxische, energieslurpende contacten, people pleasing, emoties opkroppen, streng zijn voor jezelf
Sociale rust
Wanneer je toe bent aan emotionele rust, dan is het waarschijnlijk dat je ook toe bent aan sociale rust. Een tekort aan sociale rust ontstaat wanneer er een disbalans is in de contacten en omgevingen die ons energie geven en energie slurpen.
Do: Lummelen in huis of in je tuin (als je die hebt), in je eentje de natuur in duiken, alleen maar positieve en liefdevolle mensen om je heen
Don’t: Social media, energieslurpende mensen, drukke sociale afspraken, people pleasing
Creatieve rust
Wanneer je (bijvoorbeeld voor je werk) veel bezig bent met het oplossen van ingewikkelde creatieve problemen, is het belangrijk dat je voldoende creatieve rust inlast. De bedoeling van creatieve rust is dat je de verwondering en inspiratie in jezelf stimuleert. Het helpt om van je werkplek een plek van inspiratie te maken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld schilderijen en beelden van plekken of mensen die jou inspireren op te hangen. Duik ook eens wat vaker de natuur in. Dit geeft een creatieve boost voor je brein!
Do: Schilderen, puzzelen, gedichten schrijven, je kantoor opleuken met kunst die je mooi vindt, wandelen in de natuur
Don’t: Complex creatief denkwerk, creatieve prestatiedrang (bijv. NU die ene website willen afmaken)
Mentale rust
Lig je ‘s avonds vaak na te denken over de dag die zich heeft afgespeeld? Ben je de volgende ochtend niet aanspreekbaar voordat je je eerste bak koffie hebt gehad en ben je vaker prikkelbaar en vergeetachtig? Grote kans dat je toe bent aan mentale rust. Tip: zorg dat je om de 1,5 à 2 uur werken een korte pauze neemt en kom dan even tot jezelf (doe bijv. ademhalingsoefeningen op het toilet). Schrijf negatieve gedachten van je af en eindig de dag met yoga nidra of een andere meditatievorm.
Do: Wandelen, van je afschrijven, sporten, meditatie en andere ontspannen bezigheden
Don’t: sensorische prikkels, de lat (te) hoog voor jezelf willen leggen, van alles willen bereiken, niets willen missen
Spirituele rust
Tot slot hebben we ook allemaal spirituele rust nodig. Dit kun je opzoeken door bijvoorbeeld te mediteren of in je eentje de natuur op te zoeken en even helemaal naar binnen te keren. Door geregeld momenten van spirituele rust in te lassen, kom je meer in verbinding met jezelf en wordt het makkelijker om liefde van anderen te ontvangen. Een ander pluspunt is dat het je helpt om richting te geven aan je leven en erachter te komen wat je diep van binnen verlangt.
Do: Journalen, focus op het hier en nu, de natuur in, meditatie, mindfulness
Don’t: Jezelf afleiden met zaken die je verwijderen van je eigen binnenwereld (denk bijvoorbeeld aan het nieuws, social media of ander entertainment).
Zoals je hebt gelezen, bestaan er nog veel meer dingen die je kunt doen om tot rust te komen! Maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf en ga om mee te beginnen aan de slag met 1 van de 7 soorten rust.
Heb jij moeite met slapen? Wij presenteren samen met Culture of Sleep het Persoonlijk Slaaptraject Beter Slapen. Slaap beter binnen 6 weken! Doe jij met ons mee?
Hele fijne en inzichtgevende post dit 🙂