Wist je dat ceviche, een heerlijk en verfrissend gerecht dat populair is in veel Latijns-Amerikaanse landen, eigenlijk al eeuwenoud is? Vandaag delen we een vegetarisch ceviche recept met jullie. Dit recept komt uit het kookboek ‘Groenvoer‘ van Tobias Camman, waar groente de hoofdrol in speelt. Dit keer dus geen ceviche van vis, maar van knolselderij. In dit recept zit net zoveel liefde als bij dierlijke ceviche, dus dan mag het best zo heten vindt Tobias. Maar dat is nog niet alles, bij de knolselderij ceviche wordt er zelfgemaakte maischips en een frisse jus van sla en komkommer geserveerd. Klinkt goed toch? Ren dus snel naar de keuken om dit heerlijke recept te maken!
Ingrediënten
4 personen
1 knolselderij
60 ml olijfolie
50 ml mirin
35 ml rijstazijn
1 el nori flakes (zeewier flakes)
voor de nacho’s
50 g pan (maismeel)
1 tl chimichurri kruiden
50 ml water
voor de jus
100 g sla
100 g komkommer
100 g groene tomaat
50 g avocado
15 g groene jalapeño
6 g witte ui
20 ml appelciderazijn
10 ml goede olijfolie
zout
garnituren
2 witte radijzen
2 mini komkommer
1 ui
1/4 limoen
30 ml appelciderazijn
30 ml water
snuf fijne kristalsuiker
Hoe maak je de ceviche van knolselderij?
- We starten met de knolselderij. Die mag, met schil en al, in een op 160 graden voorverwarmde oven. Laat de knolselderij daar 1 uur en 45 minuten roosteren waarna je hem goed laat afkoelen.
- Schil de knolselderij en snijd hem in plakken van 1 centimeter dik. Snijd daar 20 perfecte blokjes uit en gebruik de rest voor een soep of puree.
- De ceviche marinade wordt ook wel tijgermelk genoemd en maak je als volgt: doe de mirin, rijstazijn, olijfolie en noriflakes in een kom. Roer goed door. Doe de blokjes knolselderij erin en laat 2 uur marineren in de koelkast. Schep af en toe door.
- Dan gaan we verder met de jus. Doe de sla, komkommer, witte ui, jalapeño, groene tomaat, appelciderazijn, avocado en olijfolie in een maatbeker. Pureer helemaal glad met een staafmixer.
- Passeer door een zeef en breng op smaak met zout en eventueel wat extra azijn of jalapeño als je meer punch wil. Dit is echt even maatwerk omdat de balans heel persoonlijk is en ingrediënten niet constant zijn qua smaak.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Mix de pan (het maismeel dus) met water, de helft van de chimichurri kruiden en wat zout. Kneed alles goed tot een compact deeg. Het klopt dat het een hele vreemde structuur heeft. Het is compact, maar valt tegelijkertijd ook zo uit elkaar – de vreselijke eigenschap van deeg zonder gluten.
- De volgende stappen gaan het bloed onder je nagels vandaan halen, maar de aanhouder wint.
- Doe het deeg tussen 2 vellen bakpapier en rol het daartussen uit tot het flinterdun is.
- Haal het bovenste vel eraf en steek met een kleine steker (2 centimeter doorsnee) rondjes uit het deeg. Haal de rondjes voorzichtig los met een mesje en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Kwast wat olie over de chipjes en bestrooi alle rondjes met de andere helft van de chimichurikruiden. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat alles in circa 9 minuten goudbruin bakken.
- Snijd dan de radijs met de mandoline in flinterdunne plakjes en gooi die meteen in het ijswater zodat ze mooi crispy blijven en lekker opkrullen. Haal uit het water en zet opzij in de koelkast.
- Snijd de ui ook met de mandoline in al even dunne plakjes en besprenkel met limoensap. Kneed het sap met je vingertoppen goed in de ui en zet opzij in de koelkast voor later gebruik.
- De minikomkommer haal je in de lengte over de mandoline, maar met een iets dikker standje.
- Marineer de komkommer in een mix van het water, suiker en appelciderazijn. Na een uurtje in de marinade, kun je er mooie rolletjes van draaien.
- Arrangeer de ‘ceviche’ koud met alle andere onderdeeltjes mooi op het bord. Schenk de jus aan tafel uit.
Heb jij dit recept of een ander recept uit het kookboek ‘Groenvoer‘ gemaakt? Wat vond je er van? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!
Groenvoer
Tobias Camman
Bol.com | Libris
Blossom Books Bold | €32,99
0 reacties