Clafoutis
Clafoutis is een heerlijk Frans dessert dat je meteen het gevoel geeft in een knusse Franse keuken te zitten. Het is een eenvoudige, maar verrukkelijke gebakken pudding, gevuld met, authentiek gezien, sappige kersen (traditioneel mét pit voor die extra authentieke smaak!). Het zachte, pannenkoekachtige beslag omhult het fruit als een warme omhelzing en wordt goudbruin gebakken tot perfectie.
Vandaag delen we dit recept voor een plantaardige versie, gemaakt met tofu en blauwe bessen. Uit 1 clafoutis haal je zo'n 6-8 stuks.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de clafoutis
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de blauwe bessen in een kom met ongeveer 1 eetlepel van de patentbloem. Mix voorzichtig door elkaar zodat alle bessen bedekt zijn met een dun laagje bloem. Zo zakken de bessen straks niet naar de bodem van de clafoutis. Vet de bakvorm met een kwastje in met wat olie.
Stap 2
Doe de zachte tofu, oranjebloesem, kristalsuiker en plantaardige melk in de blender en mix totdat alles goed gemengd is. Voeg er vervolgens de twee soorten bloem aan toe en mix nogmaals tot het een beslag zonder klontjes is.
Stap 3
Giet het beslag in de quichevorm. Strooi de blauwe bessen over het beslag: je hoeft ze er niet in te drukken. Bak in circa 45 minuten op 180 °C goudbruin en gaar. Clafoutis is lauw het lekkerst, serveer hem daarom zo'n 30 minuten nadat hij uit de oven is gekomen.
Heel Holland bakt vegan - Enzo Pérès-Labourdette
Heb jij dit recept voor plantaardige clafoutis gemaakt?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Lees ook

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

- 04 September 2025
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië
- Karlijn Swaen
1 Reacties
Hoe groot is de benodigde vorm voor de Clafoutis met blauwe bessen?
11:32 19 januari 2024Hi Ry, Dat zal ongeveer 25 cm zijn, maar kan verschillen afhankelijk van het aantal porties dat je er uit wilt halen. Liefs, Bibian
11:32 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.