Clafoutis met blauwe bessen
Karlijn Swaen

Clafoutis met blauwe bessen

zondag 05 januari 2025
Naar recept
Wie zomer in Zuid-Frankrijk zegt, zegt clafoutis! Clafoutis is een simpel gebak en super geschikt als je op een warme dag iets redelijk gezonds wilt snacken zonder daar lang voor in de keuken te staan. Je bent zó snel klaar met de voorbereidingen, dat het lastigste is om je oven op tijd voor te verwarmen. Het mooie aan dit recept is, is dat het 100% plantaardig is, de clafoutis wordt namelijk met zijden tofu gemaakt. Dit recept komt uit het kookboek 'Heel Holland bak Vegan', waar nog veel meer lekkere recepten in staan om veganistische zoetigheden te maken. Vandaag delen wij dit clafoutis recept met jou om de heerlijke smaak van frankrijk te proeven. Lees snel verder om het recept te maken!

Clafoutis


Clafoutis is een heerlijk Frans dessert dat je meteen het gevoel geeft in een knusse Franse keuken te zitten. Het is een eenvoudige, maar verrukkelijke gebakken pudding, gevuld met, authentiek gezien, sappige kersen (traditioneel mét pit voor die extra authentieke smaak!). Het zachte, pannenkoekachtige beslag omhult het fruit als een warme omhelzing en wordt goudbruin gebakken tot perfectie. 


Vandaag delen we dit recept voor een plantaardige versie, gemaakt met tofu en blauwe bessen. Uit 1 clafoutis haal je zo'n 6-8 stuks.

Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de clafoutis

Bereidingswijze

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de blauwe bessen in een kom met ongeveer 1 eetlepel van de patentbloem. Mix voorzichtig door elkaar zodat alle bessen bedekt zijn met een dun laagje bloem. Zo zakken de bessen straks niet naar de bodem van de clafoutis. Vet de bakvorm met een kwastje in met wat olie.

Stap 2

Doe de zachte tofu, oranjebloesem, kristalsuiker en plantaardige melk in de blender en mix totdat alles goed gemengd is. Voeg er vervolgens de twee soorten bloem aan toe en mix nogmaals tot het een beslag zonder klontjes is.

Stap 3

Giet het beslag in de quichevorm. Strooi de blauwe bessen over het beslag: je hoeft ze er niet in te drukken. Bak in circa 45 minuten op 180 °C goudbruin en gaar. Clafoutis is lauw het lekkerst, serveer hem daarom zo'n 30 minuten nadat hij uit de oven is gekomen.

Heel Holland bakt vegan - Enzo Pérès-Labourdette

€ 27,99

Dille&Kamille

heel holland bakt vegan, enzo pérès-labourdette

Heb jij dit recept voor plantaardige clafoutis gemaakt?

Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

Hoe groot is de benodigde vorm voor de Clafoutis met blauwe bessen?

11:32 19 januari 2024

Hi Ry, Dat zal ongeveer 25 cm zijn, maar kan verschillen afhankelijk van het aantal porties dat je er uit wilt halen. Liefs, Bibian

11:32 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.