Print Friendly, PDF & Email

Bij Het Lokaal in Amersfoort staan streekproducten en duurzaamheid centraal. Bijna alle producten komen binnen een straal van 50 km vandaan. Bij de gelijknamige winkel, naast het restaurant, worden de vele streekproducten verkocht, gedurende de dag verse broden gebakken en verse koffie gebrand. Ben je benieuwd geworden? Lees snel verder!   

Winkel & restaurant concept
Het idee voor het restaurant ontstond al in 2010, maar in 2016 werd het eindelijk realiteit. In dat jaar opende oprichters Rinke en Cor de winkel en het restaurant ‘Het Lokaal’, met als uitgangspunt dat het grootste deel van de producten die zij verkopen uit de streek moeten komen. Het zijn niet zomaar streekproducten, Rinke kent de meeste leveranciers persoonlijk en waarborgt daarmee de kwaliteit van de producten in de winkel én in het restaurant. De winkel ligt vol met verse producten, Nederlandse wijnen en andere streekproducten, met voor iedereen wat wils. Ook worden er de hele dag verse broden gebakken en wordt er in het restaurant duurzame koffie van Boot gebrand. Naast de winkel bevindt zich het gelijknamige restaurant, hier vertellen we je graag meer over!  

Compleet circulair
Duurzaamheid zit hem niet alleen in het lokale aspect, ook wordt er op een duurzame manier omgegaan met overgebleven producten in de winkel. Overgebleven brood uit de winkel wordt bijvoorbeeld verwerkt tot croutons in het restaurant. Bezoek jij dit restaurant, maar krijg jij je bord niet leeg. Geen probleem! Het overgebleven eten van zowel jouw bord als uit de keuken, wordt tot compost verwerkt voor in de eigen moestuin. Die moestuin wordt dan weer in gebruik genomen door mensen uit de buurt en hier worden onder andere de eetbare bloemen en verse kruiden verbouwd. Daarnaast wordt er in het restaurant voornamelijk plantaardig gekookt, daar worden wij blij van!  

Bediening & sfeer
Het exterieur van ‘Het Lokaal’ is industrieel en stoer en binnen wordt diezelfde trend doorgezet met een combinatie van hout en metaal. In het restaurant heerst ondanks deze industriële inrichting een erge knusse sfeer door een verzameling aan planten en hier en vintage attributen. Ook de bediening draagt bij aan de goede sfeer in het restaurant. Ze vertellen je graag meer over de ingrediënten in de gerechten en de afkomst van de bijpassende drankjes.  

Het menu
Bij Het Lokaal serveren ze iedere week een ander menu. Dat doen zij zodat zij dit perfect kunnen afstemmen met seizoensproducten en de beschikbaarheid van andere ingrediënten. Hierdoor heb je bij ieder bezoek een compleet andere belevenis! Voor een schappelijke prijs geniet je van een volledig plantaardig 5-gangen diner en bij ieder gerecht wordt een lokale dranksuggestie gegeven. Voor de niet-vega’s is het mogelijk om voor een meerprijs lokaal vlees of vis aan het menu toe te voegen. Wij gingen natuurlijk voor het menu inclusief dranksuggesties en genoten hiervan: 

Voorgerecht
Als voorgerecht aten wij een aardappelpuree van nieuwe aardappels met daarbij asperges, een bouillon van knolselderij, asperge crème, olie van peterselie en viooltjes uit eigen tuin. Hierbij kregen wij een bijpassend wild gegist witbier met szechuan en bereklauw van Nevel met een ciderachtige smaak.  

Soep
Hierna volgde een gazpacho van tomaat en paprika met komkommer bourage, meat radijses, komkommer blaadjes en komkommer bloemen. Met daarbij een biodynamische Pinot Grigio van Lunaria. 

Tussengerecht
Voor het tussengerecht kregen wij paksoi van de barbecue met kimchi crème, chips van schorseneer, gerookte amandel en mosterdcress. Daarbij serveerden zij de Just fucking good wine van Neleman. 

Hoofd
Wij gingen door naar het hoofdgerecht. We kregen de Bilthovense witte asperges met Roseval aardappels, geroosterde bloemkool, bloemkool crème, waterkers en jus van groenteschillen. Hierbij serveerden zij de de licht pittige Lunaria Pecorino! 

Dessert
Als afsluiter kregen wij een clafoutis van peer en appel gegarneerd met karamel, gegaarde rabarber, asperge-ijs, gebrande aardbeien en noten crumble. Daarbij genoten we van de Betuwse Linge edel zoete dessertwijn.   

Al met al…
Wij hebben enorm genoten bij ‘Het Lokaal’ in Amersfoort. De kwaliteit van de ingrediënten en liefde die in alle gerechten was gestopt was zeker te proeven. Het blijft fantastisch hoeveel smaak je kunt creëren met plantaardige én lokale ingrediënten. Mocht je in de buurt zijn van Amersfoort? Dan is ‘Het Lokaal’ een absolute aanrader vanwege het fantastische plantaardige menu, de mooie producten in de winkel en de gezellige sfeer. Mocht je niet in de buurt zijn, dan is het ook zeker de moeite waard om eens langs te gaan!;-) Tip: neem een extra tasje mee, want je wil alles uit de winkel mee naar huis nemen!

Contactgegevens Het Lokaal
Het Lokaal  Oliemolenhof 90, 3812 PB Amersfoort – https://hetlokaal.nl/

Ben jij wel eens bij het Lokaal geweest in Amersfoort? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal! 

 

Summary
Puur, lekker en vers eten bij Het Lokaal 
Article Name
Puur, lekker en vers eten bij Het Lokaal 
Description
Bij Het Lokaal in Amersfoort staan streekproducten en duurzaamheid centraal. Ben je benieuwd geworden? Lees snel verder!
Author