...

Tips om alcoholvrij te genieten

door | 27 mei 2023 | De Hippe Vegetariër, Gezondheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Het wordt weer lekker weer en dat betekend dat we steeds meer op het terras te vinden zijn. Het is natuurlijk erg gezellig om daarbij een lekker alcoholisch drankje te drinken. Voor veel mensen is alcohol drinken namelijk een manier om te ontspannen en plezier te hebben. Helaas kan overmatig drinken ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en jouw sociale en professionele leven beïnvloeden. Als je overweegt te stoppen met drinken of je alcoholgebruik te verminderen, is dit artikel wat voor jou! Je leest hier waarom het goed is om te minderen of stoppen met drinken, en geven we je een aantal tips om alcoholvrij te kunnen genieten!

 

Gezondheidsredenen

Er zijn veel redenen waarom minderen, of helemaal stoppen, met alcohol drinken goed voor je kan zijn. Hieronder vind je een aantal belangrijke redenen:

 1. Verminderd risico op kanker: overmatig drinken kan het risico op verschillende soorten kanker verhogen, waaronder borstkanker, leverkanker en mond- en keelkanker.
 2. Verbeterde slaap: alcohol kan je helpen om in slaap te vallen, maar het kan ook leiden tot een onrustige en oppervlakkige slaap. Door te stoppen met drinken zal je slaap verbeteren.
 3. Verbeterde stemming: alcohol kan een negatieve invloed hebben op je stemming en kan leiden tot gevoelens van angst en depressie. Door te stoppen met drinken is de kans groot dat jij je mentaal en emotioneel beter zal voelen!
 4. Gezondere lever: overmatig drinken kan leiden tot leveraandoeningen zoals cirrose. Door te stoppen met drinken, kan je lever herstellen en gezonder worden.

Maar wist jij dat er ook genoeg voordelen zitten aan het drinken van alcoholvrije drankjes? Je kunt de hele dag of avond genieten van een lekker drankje zonder dat je je druk hoeft te maken over de kater de dag erna. Ook blijf je en stuk frisser en meer alert, wat de gezelligheid alleen maar ten goede doet. Bovendien kun je er ook nog eens flink wat geld mee besparen, want alcoholvrije drankjes zijn vaak goedkoper dan drankjes met alcohol. En niet te vergeten, alcohol bevat vaak een flinke hoeveelheid calorieën. Met een alcoholvrije variant krijg je dus minder calorieën binnen. Zo bevat een standaard biertje gemiddeld 45 kcal per 100 ml, terwijl een alcoholvrij biertje slechts 26 kcal per 100 ml bevat. Let wel op, alcoholvrije drankjes bevatten vaak wel koolhydraten, vaak in de vorm van suikers. Maar geen zorgen, je kunt dit gewoon checken op het etiket bij de ingrediënten en voedingswaarden. Zo kun jij zonder schuldgevoel genieten van een heerlijk alcoholvrij drankje.

 

Tips om te stoppen met drinken

Het stoppen met drinken kan een uitdaging zijn, vooral als je bent gewend om in sociale situaties regelmatig te drinken. Daarom delen we vijf tips met je hoe je je alcoholconsumptie kan verlagen of zelfs helemaal kunt stoppen:

 1. Stel een doel: stel een doel voor jezelf om te stoppen met drinken en houd je hieraan. Schrijf je doel op en zorg ervoor dat je het ergens kunt zien.
 2. Houd je voortgang bij: of je nu doel nu is om helemaal te stoppen of om te minderen, houd je eigen progressie bij! Dit werkt enorm motiverend!
 3. Ontdek je motivatie: maak een lijstje met voor- en nadelen van minderen of stoppen met drinken en bedenk wat voor jou het zwaarst weegt. Hang deze lijst op een zichtbare plek als herinnering.
 4. Plan voor moeilijke momenten: bereid je voor op weerstand van anderen en bedenk van tevoren wat je gaat zeggen als je wordt aangeboden om te drinken.
 5. Zoek steun: vertel je omgeving waarom je minder wilt drinken en zoek steun van mensen die je begrijpen. Probeer samen nieuwe, alcoholvrije drankjes uit en ontdek wat nog meer plezier en gezelligheid brengt zonder alcohol.

 

Alcoholvrije alternatieven

Wil je genieten van een lekker drankje zonder de schadelijke effecten van alcohol? Geen zorgen, er zijn genoeg alcoholvrije alternatieven verkrijgbaar! Denk aan de alcoholvrije biertjes en cocktails die steeds populairder worden. Of probeer eens een bijzondere frisdrank, zoals kombucha of kefir. Deze gefermenteerde drankjes geven een complexe, licht alcoholische sensatie die hetzelfde tintelende gevoel geeft als een alcoholische drank. En als je wat pit mist in je drankje, probeer dan eens een tomaten- of groentesap met limoen en hete saus. Of laat je creativiteit de vrije loop en maak je eigen alcoholvrije drankje! Mix bijvoorbeeld vers fruit met bruisend water of limonade voor een gezonde mocktail en voeg wat kruiden toe voor extra smaak. Varieer in smaken en merken om steeds nieuwe favorieten te ontdekken. Wie weet vind je wel een nieuwe favoriet waar je anders nooit op was gekomen!

 

Tips als je minder wilt drinken

Als je niet volledig wilt stoppen met drinken, maar wel minder wilt gaan drinken, zijn er ook een aantal tips die je kunnen helpen:

 1. Drink langzaam en geniet van elk glas
 2. Wissel alcoholische drankjes af met water of frisdrank
 3. Stel een drinklimiet in: bepaal van tevoren hoeveel drankjes je maximaal wilt drinken op een avond en in een week. Verdeel dit aantal over meerdere dagen.
 4. Drink niet uit gewoonte, maar alleen bij bijzondere gelegenheden

 

Al met al…

Stoppen met drinken is niet altijd even makkelijk, maar het kan wel enorm veel voordelen opleveren voor je gezondheid en welzijn. Het is belangrijk om jezelf goed voor te bereiden en eventueel hulp te zoeken als dat nodig is. Onthoud dat er altijd alternatieven zijn en dat je niet per se hoeft te drinken om plezier te hebben. Wees trots op jezelf als je de stap hebt gezet om te stoppen met drinken en blijf volhouden.

Heb jij ook zo’n zin om alcoholvrij het terras op te gaan deze zomer? Welke tips ga jij met je meenemen? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
Tips om alcoholvrij te genieten
Article Name
Tips om alcoholvrij te genieten
Description
Je leest hier waarom het goed is om te stoppen met drinken, en geven we je een aantal tips om alcoholvrij te kunnen genieten!
Author
Tessa Emmen
Volg Tessa

Tessa Emmen

Experimenterende foodie at De Hippe Vegetariër
Bij onze stagiair staat gezonde voeding altijd centraal. Tessa verzorgt de lekkerste glutenvrije gerechten wegens haar coeliakie. Dit heeft er voor gezorgd dat Tessa erg creatief is geworden met koken en ze experimenteert er dan ook op los om gezonde en volwaardige maaltijden voor te schotelen. Tessa kijkt altijd elk jaar uit naar de zomer, zodat zij weer alle ijssalons van Amsterdam kan uitproberen.
Tessa Emmen
Volg Tessa

Latest posts by Tessa Emmen (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt