Veggie Hero: Interview met trendsetter Jacinta Bokma
Daniëlle van Kampen

Veggie Hero: Interview met trendsetter Jacinta Bokma

maandag 19 november 2018
In deze wekelijkse rubriek stellen wij ‘Veggie Heroes’ aan je voor. Dit zijn mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Jacinta Bokma, auteur van de boeken: ‘De snelle vegetariër’, ‘De dunne vegan’ en ‘Puur en plantaardig’. Opgegroeid als dochter van een bioloog en een yoga docente, is het met de paplepel ingegoten om bijna geen vlees te eten. Jacinta heeft een missie om de mensen op een gezonde ‘Bourgondische’ manier te laten eten door middel van verschillende ervaringen en projecten. Super interessant om deze groene levensdraad door haar werk te zien. Lees hier haar verhaal!

Wanneer ben je zelf vegetariër geworden? Wat was voor jou de belangrijkste reden hiervoor?
Ik ben een schrijver van 'plantgebaseerde' kookboeken. Dat is zo gegroeid. De bewuste omslag kwam toen ik het grootste receptenforum in zijn soort opzette: deVegetarier.nl. Dit was een dagelijks vernieuwde nieuwssite en had acht topcolumnisten. Het was 2009 en de tijd was rijp. In 2011 schreef ik mijn eerste kookboek Puur Plantaardig/De dunne Vegan. Ik ben Antoinette Hertsenberg en Niko Koffeman, ‘founding mother and father’ van deVegetariër nog steeds dankbaar voor die kans. In 2013 verscheen De Snelle Vegetariër, mijn eerste eigen kookboek en nog steeds een bestseller. En nu is m’n derde kookboek de Gezonde Bourgondiër verschenen, zó te gek! Een paar jaar geleden noemde ik mezelf nog een ‘flexi vegan’. Maar als je een heel pak Oreo koekjes eet, is het wel vegan, maar is dat wel zo goed voor je lijf? Plantgebaseerd betekent ‘zo dicht mogelijk bij de natuur’. Eten dat je grootmoeder nog zou herkennen!

Had je op dat moment andere vegetarische voorbeeldfiguren in je omgeving of heb je het echt zelf moeten uitvinden?
Ik ben de oudste van drie dochters van een bioloog en een yoga docente. In mijn jeugd aten we al bijna geen vlees, dus het is me letterlijk met de paplepel ingegoten. Een rijke jeugd vol smaken, van mijn oma’s Hollandse keuken en mijn grootmoeders Frans-Mediterrane en Zwitserse invloeden tot de Caribische smaken uit mijn jeugd op Curaçao.

Herinner je nog het eerste moment dat je dacht: hé, er begint iets te veranderen, vegetarisch eten wordt nu echt een maatschappelijke trend?
Toen Antoinette en ik Puur Plantaardig schreven, hebben we echt een trend gezet in Nederland. In Amerika was president Bill Clinton -oorspronkelijk om af te vallen - al volledig overgegaan op een plantgebaseerd dieet. Zelf eet ik gewoon alles, dus af en toe een visje. In mijn boeken zal je echter niets dierlijks vinden, mijn missie is een dúúrzame missie. Ik verleid je vaker het vlees te vergeten en gezond én Bourgondisch te leven, want bewust leven en lekker genieten gaat prima samen. Het geeft echt een kick om te zien hoeveel er is veranderd. Een fantastische groene golf!

Wanneer is vegetarisch eten jouw werk geworden, hoe heeft dat zich ontwikkeld? Was dat altijd al jouw doel of ben je erin gerold?
Ik ben altijd culinair journalist en stylist geweest. Dat bleef steeds op mijn pad, ook tijdens mijn verschillende werkzaamheden. Zo was ik trend forecaster, werkte ik bij verschillende woonbladen, was ik hoofdredacteur van magazines en websites en creative director en adviseur voor De Vegetariërsbond en horeca en hospitality bedrijven. Op dit moment richt ik me vooral op het verduurzamen van supermarkten en merken. In 2019 staan mijn signature dishes op de kaart van een grote horecaketen (Humphreys, 16 restaurants in heel Nederland) én ik mag een te gek non-profit project van de chefs achter NOMA naar Nederland halen.

Wat is de boodschap die je wilt uitdragen met jouw vegetarische activiteiten?
Laat ik een bekentenis doen. Ik ben een verleider. Een mooi-maker. Ik houd van bloemrijk leven, groots en meeslepend. Ik kan oprecht gelukkig worden van het beeld dat jij helemaal losgaat met de recepten uit de Gezonde Bourgondiër en in verrukking ontdekt wat de combinatie snel, gezond en lekker met jou én de mensen waarvoor je kookt doet. Het lijkt me geweldig als jij mijn boeken beleeft als een eye opener, als een soort ontdekkingsreis, vol vondsten, waarmee je geliefden weer gaat verleiden. Maar bottom line heb ik ook en vooral een idealistische kant. Mijn boeken waren er nooit gekomen als er in mijn hart geen vuur had gebrand, als ik niet mijn steentje had willen bijdragen aan een betere wereld. Want dat wil ik ook. Heel erg graag. Ons grote genieten mag niet ten koste gaan van deze planeet. Het is juist de bedoeling dat we daar op deze manier lief, dankbaar en zorgzaam voor zijn. Doe het voor je gezondheid, de planeet, de dieren. Of: alle drie. Misschien had je gehoord dat jij als gemiddelde Nederlander 70 procent te veel aan eiwitten binnen krijgt. Of dat de plofkip is verdwenen uit de supermarkt. Het is een stapje, maar is het genoeg? Of misschien had je dit gelezen: om een halve cent per liter melk te besparen, worden koeien het hele jaar op stal gehouden. Inmiddels staan ruim 400.000 Nederlandse melkkoeien het hele jaar op stal en hun aantal groeit ieder jaar. (Bronnen: Wakker Dier en WSPA). Er zijn ook berekeningen die vergelijken en zoeken naar oplossingen. Als iedere Nederlander 1 dag geen vlees eet in de week, levert dat eenzelfde besparing op als 1 miljoen auto’s per jaar van de weg (besparingstabel Meat the Truth, berekend door het Instituut voor Milieuvraagstukken de Vrije Universiteit Amsterdam). Hoe dan? Hoor ik je denken. Nou, heel simpel: je vork is je wapen.

Wat voor rol speelt vegetarisch eten in jouw gezin/omgeving? Eet het gezin bijvoorbeeld vegetarisch mee, of hoe ga je hiermee om?
Heel groot! Mijn hele leven draait om samen eten en genieten. Het is zoiets persoonlijks en intiems. Voeding gaat echt naar bínnen, voeding kan ook écht raken. We hebben een groot, levendig gezin met vier kinderen in heel verschillende leeftijdsgroepen. De oudste is 23 en de jongste is 11 jaar. De Gezonde Bourgondiër staat tjokvol met familie- en vriendenverhalen. Soms hilarisch, vaak chaotisch, maar altijd liefdevol en met een open mind. Liefde voor wat je eet en waar je eten vandaan komt. Voor de natuur, de boer die het heeft verbouwd… dat vind ik superbelangrijk.

Waar zie je jezelf over 10 jaar? En hoe is het dan gesteld met de vegetarische keuken in Nederland?
Ik hoop en denk dat ik dan nog steeds kookboeken schrijf en mensen kan inspireren duurzaam en met aandacht voor elkaar, de planeet en de dieren te leven, samen te koken en dóór te mogen geven.

Tot slot kort:

Wie is nu jouw vegetarische inspiratiebron/held?
Mijn grootmoeder en mijn moeder. René Redzepi en de andere chefs van NOMA, maar ook een kok als Heston Blumenthal. Zoals hij laat zien hoe je het perfecte roereitje maakt… de essentie van koken, fantastisch!

Wat is jouw lievelings vega kookboek/blog?
Dat klinkt misschien raar, maar als ik een boek schrijf, kijk ik niet zoveel naar wat anderen doen. De inspiratie is er eerst. Dat zijn naast de paar honderd kookboeken (die ik overigens een paar jaar geleden bijna allemaal heb weg gegeven) vooral de natuur, kunst, de zee, yoga en proeven. Vooral in mijn eigen Eet Liefde Lab waarin ik experimenteer, ontdek en fantaseer. En het is heerlijk er dan vervolgens oeverloos over te praten met vrienden en met Earth Chef Richard Jacobsen, de kok die me al met drie kookboeken heeft geholpen bij het koken van de gerechten voor de fotografie.

Met welke groente kook je het liefst?
Alle groenten! Eet een regenboog is mijn motto. En uit het seizoen.

Heb je een all time favoriet vegetarisch recept, wat je bijvoorbeeld altijd serveert voor vrienden of op feestjes? Zo ja, wat is het?
Hemelse Modder van mijn oma, in mijn versie. Het is een vegan toetje dat je in 3 minuten maakt, net een bonbonnetje. En mijn Fabergé Avocado Burger, een plantgebaseerd, vegan ‘eitje van Columbus’.

Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende vegetariër?
Probeer gewoon heel veel uit! Kook uit kookboeken.

Ben jij net zoals Jacinta een echte Veggie Hero of ken je iemand die alles weet over de vegetarische keuken? Laat het ons weten in een reactie, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!

Fotografie door: Harold Pereira

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.