Veggie Hero: Interview met Tv-Chef Yvette van Boven
Daniëlle van Kampen

Veggie Hero: Interview met Tv-Chef Yvette van Boven

zaterdag 04 mei 2019
Wij stellen ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Yvette van Boven, kookboek schrijfster van onder andere ‘De grote oven van boven’, chef-kok, columninst en tv-presentator. Op haar vrolijke geïllustreerde site lees je over Yvette haar werk en vind je de lekkerste recepten. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan hier verder over Yvette haar weg naar vegetarisch eten.

Hoe komt het dat je zo’n groenteliefhebber bent? Wat was voor jou de belangrijkste reden hiervoor?
Ik ben mijn leven lang liefhebber van groenten, ik weet niet beter. Als kind wilde ik voor mijn verjaardag altijd graag tuinbonen eten. Omdat ik in november jarig was, werden dat dus diepvriesbonen of zei mijn moeder dat ik iets anders moest kiezen. Dan koos ik voor bloemkool of witlof uit de oven. Nooit voor kip of vissticks ofzo.

Herinner je nog het eerste moment dat je dacht: hé, er begint iets te veranderen, het eten van meer groente wordt nu echt een maatschappelijke trend?
Ja eigenlijk pas sinds een jaar of wat. Wij - culischrijvers - schrijven er wel al jaren over, maar nu zie ik het terugkomen bij alle lagen van de bevolking. Ik zie dat het aan het aanbod in de schappen van de supermarkt zoveel diverser is. Ik merk in gesprekken met vrienden dat ze minderen met vlees. Dat ze vaker vertellen dat ze vaker zomaar vegetarisch eten. Dat is wel een leuk teken. Ook voor bladen als Libelle, waar ik wekelijks menu’s voor schrijf, hebben we veel meer groentegerechten dan vroeger. Niet omdat ik het schrijf, maar omdat er meer vraag naar inspiratie voor vlees- of visloze gerechten is.

Wanneer is eten jouw werk geworden, hoe heeft dat zich ontwikkeld? Was dat altijd al jouw doel of ben je erin gerold?
Ik ben erin gerold, wel heel hard zelf gerold: ik ben eigenlijk interieurarchitect, ik zat op de kunstacademie. Koken heb ik van kinds af aan altijd graag gedaan. Ik kookte als bijbaan naast mijn studie en toen ik klaar was met school en een eigen ontwerpbureau had, miste ik het koken zo erg dat ik besloot mijn werk ervan te maken en het ontwerpen aan de wilgen te hangen. Eerst werkte ik voorzichtig als fotokok, toen kreeg ik er een cateringbedrijfje erbij, daarna een restaurant, een boek, nog een boek... nou ja enzovoort. Nooit verwacht dat het zo hard zou gaan natuurlijk.

Wat is de boodschap die je wilt uitdragen met jouw activiteiten?
Maak alles zelf wat je in je mond steekt. Het is niet moeilijk. Het is altijd lekkerder, want jij bepaalt zelf wat je eet en je eet geen rotzooi wat de fabriek voor je bedenkt. Het is altijd vers. En van een beetje koken ontspan je ook nog eens.

Wat voor rol speelt plantaardig eten in jouw gezin/omgeving? Eet het gezin bijvoorbeeld veel groenten mee?
Het gezin zijn Oof en ik. Ik maak weinig vlees klaar, vaak wel vis, maar de basis is ALTIJD groenten. Met groenten kun je zoooo veel kanten op, ik vind ze veelzijdiger. En lekkerder trouwens.

Waar zie je jezelf over 10 jaar? En hoe is het dan gesteld met de groentekeuken in Nederland?
Ik heb werkelijk geen enkel idee. Ik hoop dat ik over 10 jaar meer balans heb kunnen vinden in werk/vrije tijd. Maar is dat niet het probleem van élke ZZP-er? Verder is mijn leven altijd onvoorspelbaar geweest en dat hoop ik zo te houden. Ik hoop dat we over 10 jaar allemaal meer groenten eten. Van mij hoeft niemand veganist te worden, maar wat meer groenten en wat minder zielige slavinken: come on... Minimaal 250 gram groenten moeten we eten volgens het voorlichtingsbureau voor de voeding, dat is echt niks: ik begrijp niet dat men dat niet eens haalt. Werkelijk onbegrijpelijk. Echt waar.

Tot slot kort: Wie is nu jouw inspiratiebron/held?
Hugh Fearnley Whittingstal: een Engelse chef en activist. 20 jaar geleden maakte hij zich al zo hard voor zelf kweken en koken van je maaltje en zette hij zich in tegen voedselverspilling. Ook schreef hij veel boeken over groenten (VEG!). Darina Allen is ook een held, de ‘Wina Born’ van Ierland die de bijbel Forgotten Skills of Cooking schreef. Elke techniek staat erin, van cider maken, tot boter tot gewone soep van wildpluk. Heel veel uit geleerd. En Diana Henry is de beste kookboekschrijfster die er is.

Wat is jouw lievelings vega kookboek/blog?
Diana Henry dus! Van Diana Henry kreeg ik ooit haar eerste boek Crazy Water Pickled Lemons: ik was verbluft door haar schrijfstijl, de fotografie en vooral het soort recepten: Arabisch met een west Europese ‘touch’, al ver voordat Ottolenghi bestond. Ik heb er twee van: een om uit te koken en een gesigneerde om te bewaren. Hahaha, zielig he. Alle boeken van River Café zijn ook goed, met name de eerste gele en de blauwe. Van Rose Grey & Ruth Rogers leerde ik dat koken pas echt kunst wordt als je geld uitgeeft aan goede producten, niet aan uren gedoe. Eenvoud en goede boodschappen, that’s it. Ik lees eigenlijk alleen het blog/de website van Bon Appetit. Oh ja, en Foodlog.

Met welke groente kook je het liefst?
Met bieten en knolselderij. Beide zijn zo divers te gebruiken, bieten zijn meer een hoofdrol-groente en knolselderij kan hoofd- én bijrol aan. Fantastische knollen.

Heb je een all-time favoriet vegetarisch recept, wat je bijvoorbeeld altijd serveert voor vrienden of op feestjes? Zo ja, wat is het?
Gnocchi van knolselderij, boter van daslook (of bieslook), geroosterde walnoten erbij en bieten. Daar zul je ze weer hebben, die knollen! Dit is echt toevallig. Godvergeten lekker.

Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende groenteliefhebber?
Bijna alle groenten kun je bakken, roosteren, grillen, stomen, wokken of koken. Probeer eens een andere bereiding uit dan je gewend bent. Een hele bleekselderij kun je bijvoorbeeld afgedekt heel lang op lage temperatuur roosteren in de oven: zoooo lekker en zo anders dan in reepjes rauw door de waldorfsalade.  Ik hoor weleens dat mensen een bepaalde groente niet lusten. Dat kan dus niet: je houdt misschien niet van een bepaalde bereiding van een bepaalde groente. Hoe vaak hoor ik niet: ‘ja maar zó vind ik het wél lekker!’. Zie je nou wel, zei ik toch.

Met dank aan Oof Verschuren voor de prachtige foto van Yvette!

Ben jij net zoals Yvette een echte Veggie Hero of ken je iemand die alles weet over de vegetarische keuken? Laat het ons weten in een reactie, of via Facebook of Instagram. We horen jouw verhaal graag!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.