Op zoek naar een spannend avontuur in de wereld van vegetarisch koken? Dan hebben wij het perfecte recept voor jou: zelf kimchi maken! Deze Koreaanse gefermenteerde groente is niet alleen ontzettend smaakvol, maar zit ook boordevol gezonde voedingsstoffen. Bij De Hippe Vegetariër houden we ervan om onze lezers te inspireren en nieuwe kooktechnieken te laten ontdekken. Met dit recept leer je hoe je zelf kimchi kunt maken, een vaardigheid die je keer op keer kunt toepassen in de keuken.
Kimchi is een heerlijke toevoeging aan salades, rijstgerechten en zelfs sandwiches. Het is een geweldige manier om je maaltijden wat pit en een unieke smaak te geven. Met behulp van eenvoudige ingrediënten en een paar simpele stappen kun je binnen no-time je eigen homemade kimchi maken. Dus, laat je innerlijke chef-kok los en ga aan de slag met dit geweldige recept voor zelfgemaakte kimchi.
Ingrediënten
8 teentjes knoflook
1 (grote)chinese kool, grof gesneden
1 bos lente-ui, fijn gesneden
1 witte rammenas, geschild en grof julienne
100 g wortel, julienne
60 g zeezout
50 g Koreaanse red pepper flakes
5 cm gember, geschild
60 ml sojasaus
Bereidingswijze
1. Doe de Chinese kool in een grote kom en voeg het zeezout aan toe. Door het toevoegen van het zeezout onttrekt het vocht uit de groente en verbreekt de structuur van de kool, wat ervoor zorgtdat de kimchipasta beter in de groente trekt. Masseer het zeezout goed in de Chinese kool, dek de kom af en laat minimaal 1 uur staan.
2. Doe de knoflooktenen, de gember en de sojasaus in een blender en mix tot een gladde pasta. Voeg de Koreaanse rode peper vlokken toe en zet opzij.
3. Spoel de Chinese kool goed af om het zout eraf te halen en knijp het overtollige vocht eruit. Meng alle groenten door elkaar in een grote kom. Voeg de kimchipasta toe en meng goed door, totdat alle groenten gelijkmatig zijn bedekt.
4. Stop alles in een steriele, glazen weckpot. Druk hierbij de groenten goed aan en stop de pot niet te vol.
5. Sluit de pot goed af en laat de kimchi op kamertemperatuur fermenteren voor zo’n 4-5 dagen. Om te voorkomen dat er te veel druk op komt te staan en de pot explodeert kun je hem het beste tussendoor af en toe openen.
6. Na 5 dagen en wanneer de smaak is zoals je deze wilt, kun je de kimchipot in de koelkast zetten, dit vertraagt het fermentatieproces. Wij gebruiken de kimchi zelf vervolgens pas na zo’n 2-3 weken, zodat we zeker weten dat hij op z’n lekkerst is!
Leuk: binnenkort zullen we twee recepten delen met kimchi in de hoofdrol!
Heb jij wel eens zelf kimchi gemaakt? Laat ons weten hoe je het vond in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
0 reacties