Ayurveda: basis stoomcursus
Sylvia Kuperus

Ayurveda: basis stoomcursus

woensdag 08 april 2015
Om de Ayurveda toe te kunnen passen in het dagelijkse leven, en ons aan te kunnen passen op de wisseling van de seizoenen, is het van belang even terug te gaan naar de grondbeginselen van de Ayurveda. In de gehele Ayurveda staat de natuur centraal: de vijf elementen, tegenstellingen en balans. In dit artikel een kleine stoomcursus.

De grondbeginselen van de Ayurveda
Om jezelf in optimale balans te kunnen brengen met de juiste voeding en leefstijl moet je eerst de essentie van de Ayurveda begrijpen.
- Ten eerste staan de vijf elementen centraal te weten: ruimte (ether), lucht, vuur, water en aarde. Deze vijf elementen komen in alles terug: in je lichaam, het universum, de natuur en in je voeding.
- Volgens de Ayurveda verenigen deze vijf grote elementen zich tot drie basisenergieën die in verschillende mate in alles en iedereen aanwezig zijn. In ons lichaam worden ze Vata, Pitta en Kapha genoemd. Zij zijn in elke cel, weefsel en orgaan aanwezig.
-  Een derde belangrijk onderdeel van Ayurveda zijn de twintig eigenschappen. Dit zijn natuurlijke kwaliteiten die je vindt in je lichaam, in je voeding en in de wereld om je heen, die bestaan uit tien tegengestelde paren. Zo kan je huid ruw zijn of glad, je haar droog of vettig, het eten warm of koud, je stemming zwaar of licht, je fysiek bewegelijk of stabiel. Het is het doel van de Ayurveda om deze eigenschappen in je voeding, je constitutie en de wereld om je heen optimaal te balanceren.

Basisregels voor voeding
In Ayurveda neemt Agni een zeer belangrijke plaats in. Agni is je biologische vuur, die je metabolisme regeert. Het kan vergeleken worden met spijsverteringsenzymen en het zorgt voor goede vertering, opname en afbraak van voedsel. Wanneer je Agni niet goed werkt ontstaan er onverteerde voedselresten. Het is dus van groot belang om te zorgen dat je spijsverteringsvuurtje goed brandt en de natuurlijk aanleg hiervoor zal per constitutie verschillen. Daarom is het van belang om afhankelijk van het seizoen en afhankelijk van je constitutie de juiste keuzes te maken in je voeding om ook je Agni te stimuleren. Daarnaast is het heel belangrijk om te leren luisteren naar je lichaam wanneer je honger hebt. Dat gevoel, dat knorretje, is een teken van je lichaam dat het gereed is om nieuw voedsel te ontvangen. Luister daarnaar, het klinkt zo gewoon en zo eenvoudig maar is werkelijk de basis van een gezond lichaam. Hoe ontzettend vaak stop je niet iets in je mond omdat een ander het ook doet, omdat het ‘de tijd’ is, omdat je het eten ziet liggen en je dan denkt dat je er behoefte aan hebt, omdat het gezellig is enzovoorts. Tot slot heeft Ayurveda een aantal mooie basisregels: als je eet, eet dan met aandacht, dus niet staan, lopen, praten, lezen, TV kijken of internetten. Eet niet te snel, maar ook niet te langzaam. Vul een derde van je maag met voedsel, een derde met vocht en laat een derde leeg. Allemaal acties die we wel weten, maar waar we behoorlijk van vervreemd zijn in deze tijd.

Het optimale evenwicht
In de Ayurveda alles draait om uitersten en om tegenstellingen. Deze vind je terug in de natuur, in je lichaam en in je voeding. Voor het optimale evenwicht tussen lichaam, geest en bewustzijn is het van belang om deze elementen, energieën en kwaliteiten te balanceren. Hiervoor geldt:

  1. Het gelijke versterkt het gelijk

  2. Tegenpolen zwakken elkaar af


Aan de hand van deze twee basisregels zal ik jullie deze week leren om door middel van de kwaliteiten en de elementen in je voeding, jouw constitutie te balanceren en af te stemmen op het seizoen, en zo te zorgen voor optimale welzijn en gezondheid.

Door gastblogger Sylvia Kuperus, www.agnifabriek.nl

Wat vind jij van de Ayurveda? Raak je geïnspireerd door deze bijzondere Indiase wijsheid en het leven in balans met de natuur? Heb je vragen of opmerkingen? We horen het graag!

1 Reacties

Leuk Sylvia, Ik blijf het lezen! Erg interessant . Groetjes :-)

12:18 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.