Ayurveda: leefstijl in de lente
Sylvia Kuperus

Ayurveda: leefstijl in de lente

vrijdag 10 april 2015
Als de lente zich aankondigt en Moeder Aarde ontwaakt gaat de energie toenemen. De natuur ontluikt, begint uit te lopen, te groeien en te bloeien. Mensen worden actiever en willen naar buiten. Door de warmte die langzaamaan toeneemt gaat het ijs en de sneeuw smelten en zo gaan de Kapha-kwaliteiten, die zich in de winter in je lichaam opgehoopt hebben, ook ‘smelten’ en stromen weg. Je merkt het aan de snotneuzen en de verkoudheden in het voorjaar. Hoogste tijd om schoon te maken en de Pitta-kwaliteiten de ruimte te geven.

Eerst ontgiften
De start van de lente is de tijd om te ontgiften, lichter te eten, te vasten, te detoxen, meer te bewegen en niet te slapen overdag. Met de volgende tips kan je het hele jaar door, maar ook bij de start van de lente, je lichaam en je spijsvertering een goede en gezonde opkikker geven:

* Probeer je spijsvertering altijd zo actief mogelijk te houden. Dit doe je bijvoorbeeld door de Agni boost: een plakje verse gember dopen in een papje van citroen/limoensap met een beetje honing en een snufje zout. Neem dit voor het eten in, dit verhoogt je spijsvertering.

* Maak tijdens de maaltijden zoveel mogelijk gebruik van verse gember en peper/pippali, komijn en mosterdzaad. Dit zijn allemaal Agni-verhogende kruiden en zorgen ook voor een optimale spijsvertering.

* Maak gebruik van het Ayurvedisch kruidencomplex Tri Katu (= de drie scherpen) dit is een combinatie van peper, pippali en gember 1:1:1. Je maakt een mengsel van gemalen peper, gemalen pippali en gemberpoeder, daarvan doe je een halve theelepel in een glaasje, beetje water erbij en in een keer opdrinken. Voor de maaltijd werkt het zeer spijsverteringsbevorderend, en eventueel erna als hulp bij een te zware maaltijd.

* Volg een warmwatertherapie. Dit werkt als volgt: kook een liter water en doe dat in een thermoskan. Drink elk half uur een paar slokjes heel warm water. Net zoals je warm water gebruikt om vette borden af te wassen, spoel je ook de vettige plakkerige onverteerde restjes in je lichaam weg. Hou dit vol en je spijsvertering komt tot rust en je lichaam gaat zichzelf na een paar dagen schoon spoelen.

* Eet een dag weinig of niets en drink in plaats van koffie/thee/frisdrank/melk, verse vruchten- of groentesappen en twee à drie glazen zuiver bronwater. Deze ‘sapvastenkuur’ kan je 1 dag in de week doen gedurende de hele voorjaarsperiode (een week of zes) of na een dag/weekend waarop je te veel hebt gegeten.

* Gebruik een mungbonensoep dieet. Eet gedurende de hele voorjaarsperiode (een week of zes) 1 dag per week voor ontbijt, lunch, diner en eventueel tussendoor een reinigende mungbonensoep. Je kunt dit ook voor een langere periode als volgt doen: 1 keer per week de hoofdmaaltijd door deze soep vervangen. Zo breng je je spijsvertering tot rust en mungbonen zijn bovendien zeer eiwitrijk en reinigend!

* Boek een ontgiftende massage. Bij de Agnifabriek wordt deze massage aangeboden, hierbij wordt het hele lichaam in geolied met warme olie en een Ayurvedische kruidenpakking. De werking hiervan is zeer reinigend en weldadig.

Voedingsadvies voor de lente
Voeg in de lente veel verwarmende kruiden toe aan je maaltijden om Pitta te versterken en Kapha te verdrijven: verse gember, zwarte peper, pippali, mosterdzaadjes, ajwain, cayennepeper, kardemom, kruidnagel, kaneel en chili’s (niet overdrijven als je al een pitta constitutie hebt). Vermijd te zwaar, te vet, te zout, zoetigheden en teveel eten. Voeg lichte granen aan je maaltijden toe zoals quinoa, boekweit, gierst en mais, of rode linzen, aduki bonen en mungbonen (de hele, groene waaruit taugé ontspruit ) of de gespleten gele (diezelfde groene, maar dan zonder schilletje). Wanneer de lente op volle toeren zijn feestje viert zul je ook opmerken dat er een dominantie is van gele bloemen in de natuur. Ayurveda ziet dit als een teken en adviseert in deze periode dan ook gele bloemen en wortels voor de lever en de spijsvertering. Denk aan paardenbloem en geelwortel. Tot slot is het beter om in de lente geen zuivel te nemen in de ochtend en niet te veel ijs en koude dranken te drinken omdat koude dranken en ijs direct je spijsverteringsvuur doven en er heel makkelijk onverteerde restjes achterblijven. Dit zorgt voor zwaarte, lusteloosheid en moeheid. Kies dus voor voeding met Pitta eigenschappen, dan voel je je in de lente op z’n best.

Leefstijladvies voor de lente
Word vroeg wakker, het mooiste is rond zonsopgang. De lucht is dan zuiver (Sattvisch), dit is het perfecte moment om een ochtendwandeling maken. Probeer als yoga-oefening de zonnegroet integreren in je ochtend routine, ook bepaalde yoga-houdingen (asana’s) die Kapha verminderen zijn wenselijk om uit te voeren, denk hierbij aan de boot, de sprinkhaan en de vis. Vermijd overdag slapen, Kapha gaat hiervan omhoog en dat willen we nu juist niet hebben. Als je steeds verder het voorjaar inkomt zul je merken dat het steeds warmer gaat worden, je gaat dan echt richting de zomer en de Pitta tijd. Hierover morgen meer!

Vind je het interessant om meer te weten te komen over Ayurvedisch detoxen en jezelf ontgiften voor de start van de lente? Food for Change (www.foodforchange.nl) organiseert in samenwerking met de Agnifabriek (www.agnifabriek.nl) een drie daagse Ayurvedische reinigingskuur eind april. Er zijn nog plekken! Inschrijven kan via info@agnifabriek.nl.

Door gastblogger Sylvia Kuperus, www.agnifabriek.nl

Wat vind jij van de Ayurveda? Raak je geïnspireerd door deze bijzondere Indiase wijsheid en het leven in balans met de natuur? Heb je vragen of opmerkingen? We horen het graag!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.