Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

In de zomer is het warm en licht. Het is volop Pitta’s seizoen en dat betekent dat de kracht van Agni, de energie en spijsvertering, laag is. Wat nu voor iedereen geldt, is dat je jezelf koel moet houden en matig moet zijn met voeding. Probeer de Pitta-kwaliteiten niet te versterken en de balans op te zoeken in je voeding en leefstijl, zeker als je zelf een Pitta bent.

Over de zomer…
Omstreeks 900 voor Christus begonnen drie grote geleerden de beginselen van de Ayurveda op te schrijven. Een daarvan was Charaka Samhita en dit stukje tekst is zo puur en mooi, drieduizend jaar geleden opgeschreven, dat ik het hierbij aan jullie wil doorgeven:

’s Zomers doet de zon de vochtigheid van de aarde verdampen en veroorzaakt dus droge warme en scherpe eigenschappen in de atmosfeer, met pitta verheviging als gevolg. In de zomer zijn zoet, koud, vloeibaar en vettig eten en drinken heilzaam. Men dient hevige inspanning en seks, alcohol en diëten die zout, zuur of scherp zijn te vermijden of tot een minimum terug te brengen. ’s Zomers dient men van bossen, tuinen, bloemen en koel water te genieten. ’s Nachts dient men in de openlucht te slapen, op het platte dak van het huis, dat door de stralen van de maan wordt verkoeld…

– Charaka Samhita

Voedingsadvies voor de zomer
Eet in de zomer wat minder en geen zware maaltijden. Kies voor voeding die Pitta kalmeert, dus vermijd nu juist de smaken scherp, zuur en zout. Je kunt natuurlijk nooit helemaal zonder deze smaken, maar reduceer het. Eet geen hete chilipepers in de zomer, geen mosterdzaad, uien, knoflook en tomaten. Deze voedingsmiddelen werken allemaal verwarmend, dus laat het niet een hoofdbestanddeel van een maaltijd zijn. Wanneer je bijvoorbeeld tomaten verwerkt in een raita met Biogarde yoghurt en een aantal kruiden, ben je door middel van de kruiden alweer aan het balanceren en is het geen probleem. Verse kruiden die je royaal mag gebruiken zijn: verse koriander, paardenbloem, vetiver, komijnzaad, dille, aloë vera, saffraan, venkelzaad, mint en kamille. Wat je ook goed kunt eten zijn appels, peren, meloenen, pruimen, asperges, broccoli of een verfrissende raita van komkommer bij de maaltijd. Ook kun je in de zomer salades eten, het liefst als lunch, deze hebben een verkoelende werking. Tevens nu is kitchari weer van harte aan te bevelen, mooi in combinatie met wat Pitta-verlagende geraspte kokos. Een verkoelend, typisch Ayurvedisch zomerdrankje tot slot is Lassi (meng 1 deel yoghurt met 4 delen water en een kruid zoals rozenwater of geroosterde komijnzaadjes) of komijn-koriander-venkel thee (1:1:1 theelepel zaadjes op 1 liter kokend water). Beide heel kalmerend en verkoelend! Drink ook in de zomer nooit ijskoud water, dit verlaagt te veel je spijsvertering. Kamertemperatuur is nu wel goed.

Leefstijladvies voor de zomer
Het fijnste is om in de zomer loszittende kleding te dragen van zijde, katoen of linnen. Probeer rood, oranje en zwart zo weinig mogelijk te dragen, want deze kleuren trekken warmte aan, houden het vast en dat verhoogt Pitta weer. Beter zijn blauwe, groene tinten en wit. Draag in de zomer ook vaak een hoed en een zonnebril om je hoofd tegen warmte te beschermen, en kies zoveel mogelijk voor sieraden die Pitta afkoelen: zilveren sieraden, parels, jade, maansteen en sandelhouten kralen. Vermijd in dit seizoen intensieve sporten, wil je dit toch in doen sport dan ’s morgens vroeg, maar zeker niet midden op de dag. Probeer ook bij de yoga zo min mogelijk omgekeerde houdingen te beoefenen. Het is weldadig om in koel water te zwemmen en je kunt je insmeren of parfumeren met kokosolie, rozenolie of jasmijnolie, deze oliën hebben kalmerende en verkoelende eigenschappen.

Deze adviezen zijn bedoeld voor een ‘reguliere’ zomer. In ons kleine landje hebben we echter vaak te maken met wisselende koude en warme dagen, dan weer vochtig of droog. Het is dus altijd wijs om van dag tot dag het weer te bekijken en je voeding hierop aan te passen. Je weet nu wat meer over de eigenschappen van je constitutie en met je gezonde verstand weet je ook een heleboel over de kwaliteiten van het weer, de dag en je voeding. Als je die goed op elkaar aanpast blijf je in evenwicht.

Door gastblogger Sylvia Kuperus, www.agnifabriek.nl

Wat vind jij van de Ayurveda? Raak je geïnspireerd door deze bijzondere Indiase wijsheid en het leven in balans met de natuur? Heb je vragen of opmerkingen? We horen het graag!

Summary
Ayurveda: leefstijl in de zomer
Article Name
Ayurveda: leefstijl in de zomer