Hoe op een gezonde manier glutenvrij eten?
Tessa Emmen

Hoe op een gezonde manier glutenvrij eten?

dinsdag 02 mei 2023
Gluten: voor velen een boosdoener. Of je nu coeliakie hebt, intolerant bent voor gluten, of simpelweg ervoor kiest om glutenvrij te eten, het kan een uitdaging zijn om glutenvrij te eten. Gluten zitten vaak verborgen in voedingsmiddelen waar je het niet verwacht, terwijl veel glutenvrije producten vol zitten met toegevoegde suikers en zout. Als je niet oppast, kan het zelfs leiden tot een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen. Daarom hebben we onderzocht hoe je op een gezonde manier glutenvrij kunt eten.
Waarom eten mensen geen gluten?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen geen gluten eten. Zo hebben sommige mensen een gluten intolerantie, waardoor hun lichaam gluten niet kan verdragen en er gezondheidsklachten ontstaan. Anderen hebben coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam gluten als een indringer ziet en antistoffen aanmaakt die de darmwand beschadigen. Maar er zijn ook mensen die ervoor kiezen om geen gluten te eten vanwege de gezondheidsvoordelen. Zo kan het volgen van een glutenvrij dieet bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van darmproblemen en het verbeteren van de spijsvertering.
Nadelen van glutenvrije producten

Glutenvrije producten zijn tegenwoordig helemaal in en fabrikanten spelen hier handig op in door "glutenvrij" groot op de verpakking te zetten. Maar let op: glutenvrij betekent niet automatisch dat het gezond is en 100% glutenvrij. Vaak wordt er veel zetmeel toegevoegd om de plakkracht van gluten na te bootsen. Om de smaak van tarwe en "normale" producten zoveel mogelijk te imiteren, worden deze voedingsmiddelen flink gezoet met allerlei soorten suikers en siropen. Hierdoor zul je in het glutenvrije schap nauwelijks producten vinden zonder toegevoegde suikers. Deze combinatie van zetmeel en extra suikers kan een aanslag op je gezondheid zijn omdat het je bloedsuikerspiegel telkens laat pieken. Bovendien worden er vaak (chemische) toevoegingen gebruikt om deze producten langer houdbaar te maken, zodat ze er na drie maanden in de schappen nog steeds aantrekkelijk uitzien en redelijk smaken. Daarnaast bevatten veel glutenvrije producten enorm veel zout! Maar wees gerust, dit geldt niet alleen voor glutenvrije producten, maar ook voor veel andere producten in de supermarkt.
De voordelen van glutenvrij eten

De voordelen van een glutenvrij dieet zijn talrijk en divers. Het kan zorgen voor een betere stemming, een mooiere huid, verlichting van darmklachten, verlichting van allergieën en meer energie. Gluten hebben namelijk een invloed op de hersenen, kunnen ontstekingen veroorzaken en het immuunsysteem onnodig actief maken. Gelukkig zijn er genoeg vervangende producten die glutenvrij zijn, zoals rijst, havermout, teff, maïs, quinoa en boekweit.
Tekorten bij glutenvrij eten

Wanneer je een glutenvrij dieet volgt, moet je veel producten schrappen uit je dagelijkse voeding. Helaas kan dit leiden tot tekorten aan voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je gezondheid. Gluten is een graaneiwit en komt vooral voor in graanproducten. Deze bevatten veel voedingsvezels, dus wanneer je alle graanproducten schrapt, loop je het risico om te weinig vezels binnen te krijgen. Gelukkig bevat glutenvrij brood wel voedingsvezels en kun je deze aanvullen met peulvruchten, groenten en fruit om tekorten te voorkomen. Bij een glutenvrij dieet kunnen ook tekorten aan jodium, ijzer, vitamine B1 en vitamine B11 ontstaan. Dit zijn namelijk voedingsstoffen die ook veel in graan(producten) zitten. Kies daarom voor een brood dat is gemaakt met jodium bakkerszout en veel vezels.
Glutenvrij buiten de deur

Als je op zoek bent naar een glutenvrij restaurant, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Je kunt onderzoek doen op internet of kiezen voor een restaurant met het 'Lekker Glutenvrij'-keurmerk. Als je een restaurant zonder keurmerk wilt bezoeken, bel dan van tevoren om te vragen naar de mogelijkheden voor glutenvrij eten. Tijdens het bezoek kan je eventueel het bedienend personeel je dieetpas laten zien, begrip tonen voor de keuken en het personeel attent maken op kruisbesmetting. Bij het bestellen is het verstandig om nogmaals te vragen of de dieetinformatie juist en duidelijk is overgekomen en sausjes en patat te vermijden, tenzij je zeker weet dat ze glutenvrij zijn. Voor ontbijten in een hotel geldt hetzelfde. Als je op visite gaat, neem dan vooraf contact op met de gastheer/vrouw om je dieetwensen te bespreken.
Conclusie

Hoewel glutenvrij eten op een gezonde manier kan, betekent de term "glutenvrij" niet automatisch dat producten gezond zijn. In werkelijkheid bevatten veel glutenvrije producten extra suikers, zout en toevoegingen om de smaak en textuur van normale producten na te bootsen. Hoewel een glutenvrij dieet voordelen kan bieden, zoals verlichting van darmklachten en meer energie, kan het ook leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, zoals vezels, jodium, ijzer, vitamine B1 en B11. Om deze tekorten te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze voedingsstoffen in voldoende mate aanwezig zijn in je dieet. Bovendien is het bij het eten buiten de deur belangrijk om goed op te letten en te informeren naar glutenvrije opties om er zeker van te zijn dat je gezond eet.

 

Heb jij nog meer tips voor een glutenvrij dieet? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.