Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Wat is gezond en bewust eten nu precies als je het aan de experts vraagt? En hoe gaat dat zich de komende jaren ontwikkelen? Samen met De Smaakspecialist, dé speler op het gebied van bewuste en biologische voeding, ging ik op pad om over dit onderwerp te praten met een aantal experts. Vandaag de journalistieke visie van Makkie Mulder, oprichter en hoofdredacteur van Delicious. Een eer om deze gepassioneerde rot in het vak te mogen interviewen!

Een mooie samenvatting van het interview vind je in het filmpje hierboven, het uitgeschreven interview vind je hieronder! We zijn heel benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp… zou je daarom voor ons een paar vragen willen beantwoorden? Zo ja, veel dank! KLIK HIER! Uiteindelijk zullen De Smaakspecialist en ik een mooie compilatie maken van al onze bevindingen, dus ook die van jou!

Makkie ontvangt ons op de redactie van Delicious waar het een walhalla is van mooi en lekker eten. Want Delicious. is niet alleen een van de toonaangevende food magazines van Nederland, ze hebben ook diverse kookboeken gepubliceerd, organiseren events en hebben nu zelfs een eigen productenlijn in de nieuwe warenhuizen van Hudson’s Bay. Ongelofelijk wat een passie en energie.

Lieve Makkie, wat leuk om hier te zijn! Het valt me altijd op: we hebben een hoop voedingshypes voorbij zien komen de afgelopen jaren, maar Delicious. blijft altijd steady zijn eigen koers varen en laat zich niet gek maken. Hoe zou je die koers van Delicious omschrijven?
Bij Delicious. gaat het om Joie de vivre. Het is onze missie mensen te inspireren om van het dagelijks ritueel eten een feestje te maken. Hierbij staat smaak altijd voorop, eten moet ongelofelijk lekker zijn. En het gaat om aandacht besteden aan je eten, hoe kort je ook de tijd hebt. We hebben vaak ‘geen tijd’ tegenwoordig, dat is onzin. Eten is de ‘social glue’ van deze tijd. Vroeger was er religie, nu is eten belangrijk eten, proeven en genieten, samen met familie en vrienden. Dat moet je jezelf gunnen. Na seks is eten het meest intieme voor je lichaam. Je stopt toch niet zomaar alles in je mond? Het is belangrijk om goed te kiezen wat voor jouw lijf het beste is. Daar moet je aandacht en tijd aan besteden.

We hebben superfoods voorbij zien komen, suiker-fobie, brood-fobie, vet-fobie, glutenvrij, lactosevrije, flexitarisme, nieuwe bronnen van eiwitten, etc. Hoe kijken jullie naar deze hypes? Wanneer nemen jullie iets mee in Delicious.?
Vanuit ons Delicious.-gevoel kiezen we ervoor om maatschappelijke ontwikkelingen toe te passen in het tijdschrift. We volgen de foodontwikkelingen met de dag, maar we gaan niet overal in mee. Onze insteek is: eet met gezond verstand. We bewegen mee met trends, maar blijven bij onszelf. We maken nu bijvoorbeeld zelf Delicous. jam met een lager suikergehalte, daar staan we helemaal achter, maar dat moet wel heel lekker zijn. Smaak blijft altijd het uitgangspunt. Het voordeel van de food-hypes vind ik dat ze bewustzijn creëren en dat is belangrijk. De stroming begint altijd heel extreem, maar als je uiteindelijk samen in het midden eindigt, dan is dat winst.

Welke rol zie jij voor Delicious. temidden van al die voedingshypes? Wat is jullie verantwoordelijkheid in het creëren van meer bewustzijn voor gezond en duurzaam eten?
De rol van de media is om te informeren en inspireren, transparant en breed. Zowel de misstanden aanhalen als de positieve dingen. Ook vanuit Delicious. nemen we hierin zeker onze verantwoordelijkheid. We vervullen op onze eigen manier een rol. We willen de Nederlandse thuiskok inspireren met onze recepten , de ontwikkelingen in de foodwereld en onze kennis met hen delen. We volgen die ontwikkelingen op de voet en vertalen ze naar ons tijdschrift en online. We zijn hier elke dag mee bezig. Zo hebben we een no waste nummer gemaakt (van kop tot staart, van kop tot graat, van stronk tot blad), een schijf van vijf nummer, een peulvruchtennummer en een nummer over de bijvangst van vis. We laten breed mensen aan het woord, om te laten zien wat er echt om ons heen gebeurt. We merkten dat ons oktober nummer eigenlijk heel weinig vlees bevat. Dit is geen opzet geweest, maar een gevolg van alle overheerlijke groenterecepten die ons inspireren. Dat vind ik een mooie ontwikkeling: meer groente en minder vlees. Als je het breder bekijkt is het beter voor de mens, dierenwelzijn en de aarde. Maar dat wil niet zeggen dat we vanaf nu geen aandacht meer zullen besteden aan vlees: we maken zowel nummers met vlees (en als je vlees wilt eten waar je op moet letten en voor kunt kiezen) , maar ook vegetarisch of flexitarisch. Delicious. heeft een belangrijke rol in het meebewegen met deze ontwikkelingen in de receptuur die we brengen. Op deze manier geven we de consument praktische en bewuste handvatten, waarbij de smaak altijd voorop blijft staan.

Uit onderzoek komt naar voren dat de consument steeds kritischer wordt en wantrouwiger ten opzichte van voeding. We hebben diverse schandalen gezien ten opzichte van mens, dier en milieu. Hoe kijk jij hier tegenaan?
Als ik lees en hoor over de voedselschandalen, dan ben ik geschokt hoe dat kan. Ik vind dat heel heftig, vleesschandalen en omstandigheden in slachthuizen. Maar ook het finopril-verhaal. Het lijkt een maffiawereld en dat schokt me. Ikzelf ben altijd geneigd om de bio-variant te kopen, ik ben daar gevoelig voor. Het is beter voor milieu, dier en mens en dat geeft een goed gevoel. Maar als we reëel zijn, we zijn met zo veel mensen. Kunnen we al die monden voeden als alles biologisch is, of van het seizoen, of lokaal? Als je het van een andere plek van de wereld haalt, verdient de lokale bevolking daar ook hun boterham mee. Daar valt ook wat voor te zeggen. Bovendien, de Westerse wereld heeft zich de afgelopen jaren ‘volgepropt’ en enorm genoten van de overvloed. Op andere plekken in de wereld zijn mensen er nu pas aan toe om beter en rijker te gaan eten. Zij zijn op een ander punt in hun ontwikkeling, dat vind ik lastig, moeten wij hen dan van alles gaan ontzeggen omdat wij hier in het Westen een belangrijk aandeel hebben in de uitstoot van broeikasgassen met o.a. onze vleesconsumptie? Het is een enorm complexe keten, een heel ingewikkeld vraagstuk.

Hoe denk je dat de voedingstrends er in 2025 uit zien ten opzichte van nu? Bewegen we ons naar andere keuzes of andere ingrediënten?
Ik denk niet dat het eten van vlees uitgebannen wordt, maar ik denk dat een flexitarisch eetpatroon een blijvende trend is die we steeds meer gaan zien. Daar zijn we allemaal mee gediend. Het eten van meer groenten en smakelijke maaltijden met granen. We blijven mooie nieuwe plantaardige producten ontdekken die hierbij passen, zoals planten uit zee. Ook denk ik dat ‘no waste’ in de toekomst een thema blijft. Ik las laatst een artikel over de toekomst van ‘vloeibaar voedsel’. Dat lijkt me verschrikkelijk! Daar geloof ik niet in… Mensen hebben niet voor niets zintuigen gekregen. Bij het eten gaat het om voelen, proeven, ruiken… De textuur, de smaak… dat blijft wat mij betreft zo.

Jij neemt eind dit jaar na ruim 10 jaar afscheid van Delicious. Wat zou je je lezers nog mee willen geven over gezond en bewust eten?
Heel vaak hoor je mensen zeggen ‘Wat moeten we nu weer eten?’ Het is heel simpel: gezond en bewust eten is plannen. Kies een recept (ze zijn er in overvloed) en koop wat je nodig hebt. Dan heb je geen stress over wat je moet eten, geen volle koelkast. Dat hoeft echt niet veel tijd te kosten. Gewoon kiezen, kopen en koken. Dan eet je altijd wat je graag wilt eten. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om bij eten niet altijd naar de prijs te kijken. Als we ongeveer niks willen betalen, hoe kunnen mensen dan geld verdienen? Het zou mooi zijn als ook de supermarkt niet altijd vanuit een prijsfactor zou starten, maar bijvoorbeeld vanuit ‘nu op z’n lekkerst ’. En als iets prettig geprijsd is is dat fijn natuurlijk. Als je de consument kan uitleggen waarom iets duurder is, wat hij ervoor terugkrijgt, dan ben ik ervan overtuigd dat prijs niet altijd hoeft uit te maken. Het moet gaan om ‘echt eten’, rijk gevuld, je moet het willen proeven, je moet er blij van worden. Niet te spartaans, gewoon met gezond verstand, vers gekookt met aandacht en wat tijd. Dan ben je gezond en bewust aan het eten. Én lekker.

Wil jij reageren op Makkie? Of wil je jouw mening delen? We horen jouw verhaal heel graag! Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel, of via Facebook, Instagram of Twitter. Let’s talk!

Summary
De journalistieke visie: wat is gezond & bewust eten in 2025?
Article Name
De journalistieke visie: wat is gezond & bewust eten in 2025?
Description
Wat is gezond & bewust eten in 2025? Ik ging in gesprek met hoofdredacteur Makkie Mulder en stelde haar de vraag. Je leest haar inspirerende antwoord hier!
Author