Jouw excuus om veel rauwe chocolade te eten
Suzanne Jekel

Jouw excuus om veel rauwe chocolade te eten

woensdag 21 juni 2017
Chocolade is een echte guilty pleasure. Ongezond, maar oh zo lekker. Toch hoef je je niet altijd schuldig te voelen. Snoepen van rauwe chocolade kan juist ook z'n voordelen hebben! Frecious heeft vier voordelen voor je op een rijtje gezet.

Rauwe chocolade
De meeste gezondheidsvoordelen zitten in rauwe (en dus onbewerkte) cacao, en niet in je favoriete reep met karamel-zeezout. Wanneer de cacao tijdens de vorming naar chocolade geroosterd wordt, verliest het een gedeelte van flavonoïden (anti-oxidanten) en andere gezonde voedingsstoffen.

Chocola bevat veel voedingsstoffen
In 100 gram pure chocolade met 75-80% cacao, zit maar liefst 11 gram aan vezels. Daarnaast zit er 67% van de ADH ijzer, 89% van de ADH koper en 98% van de ADH mangaan in. IJzer heb je onder andere nodig voor het zuurstoftransport in je bloed, koper is belangrijk voor de vorming van bindweefsel en botten en mangaan is betrokken bij de energiestofwisseling. Natuurlijk is 100 gram chocola best een groot stuk. Daar zitten dan ook zo’n 600 calorieën in. Daarom raden we je aan chocola met mate te eten.

Chocola kan je bloeddruk verlagen
In pure chocola zitten flavonoïden. Van deze stofjes is bewezen dat ze je bloedvaten verwijden waardoor de druk in je aderen minder wordt. Hierdoor zou je je bloeddruk verlagen. Toch zijn er ook studies waaruit blijkt dat pure chocola helemaal geen of heel weinig effect zou hebben op je bloeddruk, neem dit alles dus met een korreltje zout. Niet een te groot korreltje, want dat verhoogt je bloeddruk weer ;-).

Pure chocola kan je beschermen tegen UV-straling
In pure chocola zitten flavonoïden die met hun anti-oxidante werking je huid zouden kunnen beschermen tegen de invloeden van de zon. De Minimal Erythemal Dose (MED) is de minimale hoeveelheid UVB-stralen die nodig zijn om een rode huid te veroorzaken, 24 uur na blootstelling aan de zon. Mocht je van de zomer naar het strand gaan, dan zou je dus kunnen overwegen om je nu tegoed te doen aan pure chocolade.

Chocola kan je hersenfuncties helpen
Pure chocolade zou ook je hersenfuncties kunnen helpen. Eén onderzoek toonde aan dat na 5 dagen pure chocolade eten, de bloedtoevoer naar de hersenen bij de proefpersonen was toegenomen. Ook wordt verder onderzocht of pure chocolade ook mensen met bijvoorbeeld alzheimer zou kunnen helpen.

Met deze vier voordelen, lijkt het ons dat je nog nauwelijks een geldig excuus kunt verzinnen om iedere dag van een stukje chocola te genieten. Chocola met noten eten geeft zelfs dubbel zoveel voordeel. Meer daarover lees je hier.

Rauwe chocolade kopen

Je kunt rauwe cacao tegenwoordig gewoon in het bio-schap van de meeste grote supermarkten kopen. Daar heb je cacao nibs (strooi ze over je havermout of drink ze in een smoothie, zoals Frecious nu bezig is met het ontwikkelen). Bij onder andere LoveChock kan je rauwe chocolade verkrijgen. Let wel op: suiker wordt niet voor niets aan cacao toegevoegd in de meeste repen. Rauwe cacao proeft dan ook heel anders dan ‘gewone’ chocolade.

Eet jij wel eens rauwe chocolade? Hoe verwerk je dat in je voeding? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de chocolade. Je downloadt de foto hier

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.