Print Friendly, PDF & Email
3.7/5 - (3 stemmen)

Rawfood, oftewel rauwe voeding is vers, gekiemd, gefermenteerd (vriendelijke bacteriën) of gedroogd voedsel, verhit op lage temperatuur. Raw food wordt ook wel ‘living food’ genoemd, dit heeft te maken met de enzymen, mineralen en vitaminen die nog werkzaam zijn.

De wijsheid van meneer Howell
Uiteraard valt een wortel die je in zijn originele (onbewerkte) vorm eet onder raw food, maar wat gebeurt er als je de wortel gaat koken of verhitten en wat is het effect hiervan op de wortel en op je lichaam? Voor het antwoord hierop verwijs ik altijd naar het klassieke werk (1939) van de Amerikaanse arts / onderzoeker Dr. Edward Howell. Dr. Howell plaatst alle vragen over het belang van raw food consumptie in een gedegen theoretisch, wetenschappelijk perspectief. Hij heeft een boek gepubliceerd ‘Enzyme Nutrition’ waarin hij het belang van enzymen in (rauwe) voeding aantoont in vele studies en onderzoeken die door hem en anderen op wetenschappelijke basis zijn uitgevoerd. Meer recent onderzoek hierover is: ‘The Fountain of Life’ door Miehlke, Lopez, and Williams, gepubliceerd in 1994.

Een lesje enzymen, vitaminen en mineralen
Dr. Howell heeft het verband tussen verhitting en het behouden van de levende (living food) eigenschappen getest aan de hand van nog in leven zijnde enzymen in verwarmd voedsel. Rauw voedsel bevat enzymen die bij fysiologische temperaturen (lichaamstemperatuur) zeer actief zijn en een grote rol spelen bij de pre-vertering van het voedsel in de eerste 30-45 minuten in de maag van de mens. Deze enzymen zijn dus heel belangrijk voor het lichaam en worden aangetast door verhitting.

Er zijn 3 soorten enzymen te onderscheiden:
– Verteringsenzymen, ten behoeve van de spijsvertering.
– Metabolische enzymen, deze bevinden zich in de lichaamscellen en helpen de schadelijke invloed van vrije radicalen te verminderen en vertragen het ouderdomsproces.
– Voedselenzymen, afkomstig uit rauwe voeding. Al bij het kauwen kunnen deze enzymen beginnen hun werk te doen. Ze spelen een belangrijke rol bij de vertering van eiwitten, zetmeel en vetten.

Dr. Howell stelt dat de voedselenzymen worden gedeactiveerd bij een natte warmte temperatuur (verwarmt in een vloeistof of gepasteuriseerd) van 47,77 graden Celsius en een droge warmte temperatuur (oven) van 65,55 graden Celsius. Om van raw food, of living food te kunnen spreken, waarin al deze enzymen hun goede werk doen moet het dus onder de 47 graden verhit worden. Het zelfde geldt voor vitaminen (voornamelijk B en C) en mineralen.

Het effect van verhitting
Bij een overwegend gekookt, laag enzymerijk dieet ‘leent’ het verteringssysteem enzymen afkomstig van de metabolische enzymen en verteringsenzymen in het lichaam. Als we jong zijn maken we nog veel van deze enzymen aan, maar als we ouder worden (na je 20e al!) wordt dit steeds minder. Volgens Howell kunnen enzym tekorten resulteren in talloze gezondheidsklachten, zoals allergieën, diabetes, vermoeidheid en uiteindelijk zelfs kanker. Het is dus zaak om te profiteren van de voedselenzymen uit rauwe of laag verhitte voeding, om dit te voorkomen. Daarbij zijn vitaminen en mineralen belangrijk voor onze gezondheid en blijven bij lage verhitting beter in tact. De voedingsenzymen zijn in dit stadium ook nog levend en helpen bij de spijsvertering. Tel op de voordelen!

Maar warm is zo lekker…
Wil je toch gekookt blijven eten? Zorg dan dat je hier veel enzymerijk voedsel aan toevoegt, zoals onder andere: sprouts, bladgroen, tarwegrasjuice, chlorella en spirulina. Hoe meer rawfood ingrediënten je toevoegt aan je gekookte voeding, hoe meer enzymen je binnenkrijgt om je spijsvertering te stimuleren. Omdat rawfood een bijzondere wereld is waarin heel veel te ontdekken valt, zal ik je de komende weken hierin wegwijs maken. Ik hoop je kennis te laten maken met alle aspecten van raw food, je op weg te helpen met een raw start en je kennis te laten maken met talloze smakelijke mogelijkheden voor deze gezonde manier van eten. Want zoals ik zelf heb gemerkt: ik voel mij veel energieker, heb een betere huid en haar en gun jou dat ook!

PS. Als je meer wilt lezen over de wetenschappelijke benadering van raw food en de werking van enzymen raad ik je ‘Raw Food Works’ van Diana Store aan, hierin komen veel invloedrijke raw food experts aan het woord.

Door Irene van Herwerden, http://www.chocodelic.nl

Summary
Raw Food: wat is het?
Article Name
Raw Food: wat is het?