Print Friendly, PDF & Email

Als je de verfijnde smaak van prei nog niet ontdekt had, hebben we hier een simpel, makkelijk en gezond recept voor je uit het kookboek De Happy Pear: recepten voor geluk van David & Stephen Flynn. Dit gerecht krijgt zijn unieke smaak door het smoren van prei, wortels en rijst in een grote hoeveelheid extra vierge olijfolie van goede kwaliteit. De groenten garen op deze manier langzaam, zonder dat er veel wordt geroerd. Serveer deze Turkse preischotel als licht hoofdgerecht met volkorenbrood, of de volgende dag als koud bijgerecht.

Ingrediënten
voor 4 personen
1 middelgrote ui
2 grote wortels
500 g prei
4 eetlepels extra vierge olijfolie
2 eetlepels basmatirijst of bulgur
1 eetlepel zoetstof (ahornsiroop/agavesiroop)
1,5 theelepel zeezout
snufje versgemalen zwarte peper
225 ml heet water
1/2 citroen, het sap

Bereidingswijze

  1. Pel de ui en snijd hem in dunne ringen. Snijd de wortels in halvemaantjes. Snijd de prei, inclusief het groene deel, in schuine ringen van 5 cm.

  2. Zet een grote, wijde pan met dikke bodem op hoog vuur en doe er 2 eetlepels olie in. Laat de olie heet worden en bak de ui en de wortel er 2 minuten in, tot de ui doorschijnend wordt.

  3. Voeg de prei toe en bak deze nog 5 minuten mee, of tot hij zacht wordt. Roer af en toe voorzichtig en zorg dat de prei niet verbrandt. Voeg eventueel een paar eetlepels water toe tegen aanbakken.

  4. Voeg dan de rijst, de zoetstof en zout en peper toe en sprenkel het hete water en het citroensap erover (wij hoorden dat citroensap de groenten tijdens het bakken meer glans geeft).

  5. Zet het vuur laag en sluit de pan met een deksel. Laat de prei en de wortel ongeveer 20 minuten op laag vuur garen, of tot het water bijna is verdampt en de groenten zacht zijn. Roer daarbij niet, om te voorkomen dat het zetmeel uit de rijst komt en de groenten aantast. Voeg nog wat water toe als al het water is geabsorbeerd voordat de groenten gaar zijn, tegen aanbranden.

  6. Neem zodra de prei en de rijst gaar zijn de pan van het vuur en laat de inhoud met deksel erop afkoelen. Leg een schone theedoek of stuk keukenpapier tussen de pan en het deksel als er veel vocht in de pan zit.

  7. Ga je dit gerecht als koud bijgerecht serveren, laat het dan afkoelen tot kamertemperatuur, verwijder het deksel, schenk de resterende olijfolie gelijkmatig over de groenten en schep ze door de olie maar probeer wederom niet te roeren. Vind je dit te veel olie, dan kun je deze stap overslaan.

  8. Laat op het moment van serveren het mengsel in een serveerkom glijden zonder de groenten te mengen. Hak wat verse peterselie of dille fijn en strooi dit erover. Geef er partjes citroen bij om erover uit te knijpen. Smakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie op Instagram of Facebook. Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn benieuwd!

The Happy Pear: recepten voor geluk
David & Stephen Flynn
Uitgeverij: Scriptum
ISBN: 9789463191210
Prijs: €24,99

Summary
recipe image
Recipe Name
The Happy Pear: Turkse preischotel van fevziye
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!