V-EGGIE: een plantaardige ei-vervanger
3.6 (71.11%) 9 vote[s]

Eieren eten, kan dat als vegetariër nou wel of niet? Het blijft een discussie in de vegawereld. De eieren in de supermarkt zijn niet bevrucht, en dus “dood je geen dier” als je een ei eet. Toch had het ei wel bevrucht kunnen worden, dus wat is wijsheid? En dan heb je het nog niet gehad over het dierenwelzijn in de eierbatterijen… Vanwege al deze overwegingen worden dierlijke producten steeds vaker vervangen door een plantaardige variant. Probleem is echter dat een ei onmisbaar lijkt in baksels zoals een quiche of een muffin. Je kan aan de slag gaan met ei-vervangers zoals lijnzaad (lees hier een uitgebreid artikel), maar dat geeft toch een ander effect. Daarom waren we heel blij met onze nieuwste ontdekking: V-EGGIE!

SIMULATIE_EIVERVANGER_FRONT-SM_grandeV-EGGIE ei-vervanger
Er is nu een vegan ei-vervanger, met de smaak en textuur van ei! V-EGGIE is geheel plantaardig en daarnaast ook gluten-, lactose-, soja- én suikervrij. Het is een poeder bestaande uit micro-algenmeel en nutritionele gist waar je gewoon omeletjes mee kan maken, en jawel, ook mee kan bakken! Daarnaast kan je het als rijs- en bindmiddel gebruiken. Super handig dus.

Micro-algen
V-EGGIE bestaat dus uit onder andere micro-algenmeel. Klinkt goed, maar wat is het nou precies? Micro-algenmeel is gemaakt van een micro-algenstam uit Nederland dat van nature al geel is en zich natuurlijk omzet in suikers, oliën en proteïnen. De algen worden gefermenteerd, gewassen, gedroogd en gemalen tot een zacht en fijn poeder. Het is heel voedzaam, een bron van hoogwaardige eiwitten, vrij van cholesterol en transvet en bevat micronutriënten. Deze maken het mogelijk om het tot een gezond, veganistisch product om te toveren.

Nutritionele gist en erwt-eiwit isolaat
Nutritionele gist is een primair gekweekt geïnactiveerd gist dat rijk is aan onder andere eiwitten en vitamine B-complex. Dat laatste is nodig voor een gezond zenuwstelsel en zeer belangrijk voor vegetariërs en veganisten, die sneller kans hebben op een tekort aan vitamine B12. Dit zit namelijk vooral in dierlijke producten, maar op deze manier kan dat mooi worden aangevuld. Erwt-eiwit isolaat is ook één van de ingrediënten en is een plantaardig eiwit dat een duurzame en effectieve vervanger is van dierlijke eiwitten. Daarnaast is het vrij van allergenen en heeft het een hoge voedingswaarde.

Dagelijks gebruik V-EGGIE
Tot slot even een kort lesje ei, zodat je uit de voeten kunt met het gebruik van V-EGGIE als plantaardige eivervanger. Een “echt” rauw ei weegt gemiddeld 50 a 60 gram. Wil je deze vervangen door V-EGGIE? Hanteer dan de volgende richtlijnen:

  • 1 volledig rauw ei vervangen = 10 gram V-EGGIE + 70 a 80 ml ijskoud water
  • 2 volledige rauwe eieren vervangen = 20 gram V-EGGIE + 140  a 160 ml ijskoud water
  • 3 volledige rauwe eieren vervangen = 30 gram V-EGGIE + 200 a 220 ml ijskoud water

Als je dus in een recept 3 tot 4 eieren nodig hebt, kan je van te voren 30 gram V-EGGIE klaar maken met 200 a 220 ml water, zodoende vervang je effectief het volume van een “echt” ei. Let op: het is dus de bedoeling om nooit het plantaardige eiwitpoeder an sich toe te voegen aan je recept, maar altijd eerst het “ei”-mengsel te maken zoals hierboven beschreven.

Aan de slag!
Na dit onderzoekje kunnen we concluderen dat de ingrediëntenlijst gezond, duurzaam en vegan verantwoord is! Onze vingers kriebelen om met V-EGGIE aan de slag te gaan. Binnenkort kan je dus op De Hippe Vegetariër een recept verwachten! Nog even praktisch: een zak V-EGGIE plantaardige ei-vervanger bevat 300 gram en is goed voor het vervangen van 30-40 eieren. Een zak kost € 13,99 en kan besteld worden via www.v-eggie.com. Heb jij al zin om vegan aan het bakken te slaan?

Ben jij benieuwd geworden naar V-EGGIE? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

Summary
V-EGGIE: een plantaardige ei-vervanger
Article Name
V-EGGIE: een plantaardige ei-vervanger

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!