...

Vegan klassiekers: Paddenstoelenkroketten

door | 3 dec 2018 | Borrel, paddenstoelen, Snack, Vegan

Print Friendly, PDF & Email

Nederlanders zijn dol op kroketten! Origineel zijn kroketten natuurlijk gemaakt van rundvlees, maar met dit recept maak je een veganistische variant. Deze rijkgevulde kroketten met paddenstoelen zijn geheel plantaardig, smeuïg van binnen en heerlijk krokant van buiten. Onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis deelde met ons dit recept!

Ingrediënten
Voor 10 stuks
Voor de ragout
200 g paddenstoelen mix
100 g cantharellen
2 sjalotjes, fijngesnipperd
75 g margarine
50 g bloem
400 ml paddenstoel-bouillon (van tablet)
1/2 tl nootmuskaat
1 el tijmblaadjes, gehakt

Voor het paneren
1 g xanthaangom (1/4 tl)
15 g kikkererwtenmeel of maïzena (1,5 el)
75 g paneermeel
1 el paprikapoeder (mild of zoet)
50 g bloem

Bereidingswijze

1. Verhit de margarine in een ruime koekenpan en bak hierin de paddenstoelen 2 minuten op hoog vuur tot ze slinken. Matig het vuur, voeg de sjalotjes toe en bak ze mee tot al het vocht is verdampt in ± 3 minuten. Roer de bloem erdoorheen en bak samen 2 minuten. Giet de bouillon erbij en roer goed met een garde tot de saus bindt. Voeg de nootmuskaat en tijmblaadjes toe en breng de ragout op smaak met peper en zout.
2. Strijk de ragout uit op een bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet vervolgens ± 2 uur in de koeling om op te stijven.
3. Verdeel de ragout in 10 gelijke ballen. Rol de ballen uit tot een staaf in de vorm van een kroket.
4. Pureer met een staafmixer 100 ml water met het xanthaangom en kikkererwtenmeel tot een lobbig papje. Dit is de vervanger voor ei voor het paneren van de kroketten.
5. Mix het paneermeel met het paprikapoeder in een diep bord. Doe de eivervanger en de bloem ook elk in een diep bord. Rol de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, eivervanger en paneermeel. Laat ze een uur opstijven in de koeling en bak ze per 3-4 tegelijk ± 5 minuten in een frituur van 180° C.

Heb jij dit gerecht gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegan klassiekers: Paddenstoelenkroketten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)
Eke Mariën
Volg Eke

Eke Mariën

Kook-expert van De Hippe Vegetariër at Koken met kennis
Eke, bekend van zijn boeken ‘Bakken met kennis’ en ‘Cook & Chemist’, is de echte kook-expert van De Hippe Vegetariër. Met zijn achtergrond als kok, foodstylist en kookschooldocent weet Eke alles over koken, de basisbereidingen maar vooral ook over de chemie van kookprocessen. Eke werkt als freelance foodstylist, productontwikkelaar en bedenkt en styleert recepten voor diverse bekende (kook)tijdschriften.
Eke Mariën
Volg Eke

Latest posts by Eke Mariën (see all)

4 Reacties

  1. stéphanie

    Kan ik xantaangom vervangen met iets anders?

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Stéphanie, zelf hebben wij xantaangom nog niet eerder vervangen door iets anders in dit recept. Wat het eigenlijk doet is het verbeteren van de structuur van broodkruim en paneermeel waardoor deze minder gaat kruimelen. Er schiet mij nu ook niet direct een geschikte vervanger hiervoor te binnen. Je zou het kunnen weglaten, maar waarschijnlijk ‘plakt’ de buitenste paneerlaag dan minder aan het kroketje. Laat je ons weten of het is gelukt zonder xantaangom?

      Antwoord
  2. Marleen Hoeben

    Ik hield me strikt aan het recept, maar de ragout was te weinig stevig om er ballen/kroketten van te rollen. Daarom terug opgebakken met wat extra bloem, opnieuw laten opstijven. Mijn kroketten waren zeker niet zo mooi gevormd als die op de foto, maar wel héérlijk!

    Antwoord
    • Isabel Boerdam

      Wat een goede tip Marleen, bedankt voor het delen. Fijn dat ze zo lekker waren!!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt