Print Friendly, PDF & Email

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor vegan champignonsoep!

Ben jij ook zo gek op champignonsoep? Dit recept uit het boek Superveg van Celia Brooks is de ultieme champignonsoep. Gebruik het liefst verse wilde paddenstoelen voor een lekkere en luxe aanvulling. Maak meteen een grote pan en vries verschillende porties in, zodat je altijd een heerlijk verwarmend kopje soep kunt maken!

Ingrediënten
Voor 4 personen
2 el extra vergine olijfolie
1 ui, grofgehakt
3 knoflooktenen, in plakjes
500 g kastanje-, witte of portobellochampignons of een mengsel daarvan, grofgesneden
zeezout en versgemalen zwarte peper
blaadjes tijm, van een paar takjes gerist, of 1 tl gedroogde tijm
150 ml (vegan) madera, medium sherry of marsala
600 ml groentebouillon

Voor de optionele garnering
100 g gemengde verse wilde paddenstoelen of exotische soorten zoals shiitakes, geborsteld of schoongeveegd, of 20 g gedroogde wilde paddenstoelen (zie tip)
1 el extra vergine olijfolie
truffelolie, om te besprenkelen (optioneel)

Tip: Als je de 20 gram gedroogde paddenstoelen als topping gebruikt, laat ze dan eerst wellen in de 600 ml groentebouillon (ze geven extra smaak aan de bouillon). Breng de bouillon aan de kook in een steelpan, voeg de gedroogde paddenstoelen toe en laat 10 minuten sudderen. Haal ze er met een schuimspaan uit, laat ze afkoelen en dep ze droog. Sauteer ze dan zoals in stap 4.

Bereidingswijze
1. Verhit de olie in een soeppan met deksel op laag tot matig vuur en voeg de ui toe. Fruit de ui zacht en glazig. Fruit op het laatst de knoflook 1 tot 2 minuten mee om de geuren te laten vrijkomen. Voeg vervolgens de gehakte champignons toe met een flinke mespunt zout en veel peper, roer door. Dek af en laat ongeveer 10 minuten garen, terwijl je af en toe roert, totdat de champignons zijn geslonken en in hun eigen sappen worden gestoofd.
2. Voeg de tijm en wijn toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat sudderen. Laat onafgedekt 5 minuten garen tot de vloeistof iets is gereduceerd en de alcohol verdampt is. Doe de bouillon erbij, breng aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten sudderen.
3. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen. Pureer de soep met een staafmixer glad of, als je daar de voorkeur aan geeft, iets dikker. Breng op smaak met zout en peper. De dikte van de soep is afhankelijk van de sappigheid van je champignons. Vind je de soep te dik, verdun hem dan met een beetje kokend water en proef weer of er nog zout of peper bij moet.
4. Snijd of scheur intussen de wilde paddenstoelen, als je die hebt, in niet te grote stukken. Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan op matig vuur. Voeg de wilde paddenstoelen, een beetje zout en een aantal draaien peper toe. Laat garen tot ze zacht en goudbruin zijn. Haal de pan van het vuur en zet even weg.
5. Schep de soep in warme soepkommen. Verdeel de gesauteerde wilde paddenstoelen, als je die hebt, over de soep. Maak eventueel af met een paar druppels truffelolie, en serveer direct.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Superveg
Celia Brooks
Good Cook
€25,95

Summary
Vegan monday: ultieme champignonsoep
Article Name
Vegan monday: ultieme champignonsoep
Description
Ben jij ook zo gek op champignonsoep? Dit recept uit het boek Superveg van Celia Brooks is de ultieme champignonsoep. Probeer het nu zelf!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!