Veggie Hero: Interview met Martine van Haperen
Robin Walrecht

Veggie Hero: Interview met Martine van Haperen

dinsdag 10 augustus 2021
Wij stellen graag ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mensen die vegetarisch en veganistisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: vegan kaasmaker en expert Martine van Haperen. Zij heeft onlangs het eerste Vegan Cheese Summer Camp georganiseerd met haar compagnon Anderson Santos. Dit is een online internationaal kaas evenement van 26 juli t/m 1 augustus waar je alles leert over vegan kaas! Wil je meer over haar weten of over dit internationale vegan kaas event? Lees dan snel verder!

Wat is jouw vega(n) achtergrond?
Ik ben veganist! Ik ben eigenlijk veganist geworden nadat ik mezelf geleerd had hoe je vegan kaas kan maken. Ik had op zich wel het gevoel dat ik vegan wilde worden, maar ik vond het erg moeilijk om een aantal dingen dan niet meer te kunnen eten zoals kaas. Daarnaast heb ik zelf een website, Vegetus, waar ik recepten op deel en ik heb een pakket gemaakt zodat mensen zelf kaas kunnen maken. Ook heb ik de website Gewoon Vegan opgericht waar wij vegan producten reviewen.

Hoe pakken jullie vegan kaas aan?
Veel supermarktkazen zijn gemaakt van kokosolie, en deze lopen ook wel achter in voedingswaarden. De echte fabriekskaas bestaat uit kokosolie, zetmeel en dan kunstmatige smaakstof en dat smaakt dus ook heel kunstmatig. De structuur is toch wel redelijk en dat zorgt ervoor dat het wel een mooi smelt, maar als je daar echte smaken aan toevoegt, zoals twee jaar gerijpte miso, krijgt het een hele mooie diepe smaak. Zo zijn er allerlei kleine trucjes voor thuis zodat je echt lekkere vegan kaas kan maken. Ik heb van allerlei soorten producten vegan kaas gemaakt en ik probeer daar ook wholefoods voor te gebruiken. Zo heb ik bijvoorbeeld ook een vegan kaas van kikkererwten gemaakt en van rijst. Deze kazen zijn ook beter in voedingswaarden dan kokosolie varianten. De varianten die van kokosolie gemaakt zijn, bevatten namelijk dezelfde ongezonde elementen die dierlijke kazen bevatten, zoals verzadigde vetten, maar er zit geen eiwit en calcium in. De vegan kazen, van pure ingrediënten die ook gefermenteerd zijn,  bevatten daarentegen wel eiwitten, en voor een deel ook gezondere, onverzadigde vetten. Deze kazen bevatten alleen geen B12, maar dat wordt ook vaak als supplement genomen of toegevoegd aan andere producten.

Hoe is dit evenement tot stand gekomen?
Het begon met een brainstorm over eventueel samenwerken, maar ik zit in de buurt van Amsterdam en hij in Berlijn, dus toen dachten we: laten we samen een online workshop doen! En als het dan toch online is, kunnen we er wel voor zorgen dat heel veel mensen ernaar kunnen kijken. Onze eventmanager vertelde over het Vegan Summer Camp in Groot-Brittannië. Dat is een evenement waar mensen echt gaan kamperen. Omdat dit tijdens de zomer valt kwam het idee voor een online Summer Camp.

Voor wie is dit internationaal event?
We proberen er meerdere doelgroepen mee te bereiken. In de eerste plaats gewoon mensen die thuis zelf vegan kaas willen leren maken. Daarnaast ook bedrijven en startups: er zijn heel veel mensen die erover nadenken om vegan kaas te gaan maken, het lekker vinden en misschien wel daar een bedrijf mee willen starten. Dus er zitten best veel mensen bij die net gestart zijn of die willen opschalen. Daarom interviewen we ook kaasmakers van over de hele wereld tijdens het Summer Camp, mensen die een bedrijf hebben en meer willen vertellen over hun kaas en hoe hun bedrijf gegroeid is. Ja en wat we niet verwachten hadden, maar wat we nu wel zien, is dat ook mensen die bij grote kaas bedrijven werken zich inschrijven. Dat is ook wel heel leuk om te zien!

Waarom is de vegan kaasmarkt belangrijk?
Het hangt een beetje af van wat je waarden zijn. Ik zou graag willen dat de wereld meer plantaardig is, zowel voor de dieren als voor het milieu. Je kan mensen overtuigen door te zeggen: 'ja, jij moet meer plantaardig gaan eten omdat het goed voor je is' of: 'goed is voor de wereld', maar als je kan zeggen van: ‘kijk, hier is lekkere kaas!’ en iemand kiest het gewoon omdat het lekker is, dan is de strijd veel makkelijker te winnen. Die transitie naar meer plantaardig is erg belangrijk en ook iets waar we naar toe moeten. In die zin is vegan kaas net zo belangrijk als vleesvervangers denk ik.

Hoe zien deze dagen eruit?
Het Summer Camp duurt een week met elke dag een workshop, bestaande uit videomateriaal om een vegan kaas te maken, en twee interviews. Dit zijn workshops of interviews met experts die zelf kazen maken of bijvoorbeeld zelf hun vegan kaasbedrijf hebben opgericht. We hebben ook een schimmelwetenschapper uit Utrecht! Voor de workshops zijn Anderson en ik in Hamburg de kookstudio ingegaan en hebben we gewoon met z'n tweeën opgenomen dat we in de keuken staan. We hebben de kazen dan ook van te voren voorbereid om te laten zien en dan nemen we de kijker mee in het proces. Dan leer je in een video van 20 minuten een type kaas maken, en die kazen die je tijdens de video maakt moeten soms ook nog een tijd rijpen. Voor sommige recepten kun je ook bijna alles in de reguliere supermarkt kopen, en voor de schimmelculturen kan je ook terecht bij Anderson. Hij verkoopt namelijk op zijn website ook culturen die helemaal vegan zijn.

Wat kan men verwachten na mee te hebben gedaan met dit Summer Camp?
Als je het programma gevolgd hebt, kan je 7 kazen maken. Je kan dan bijvoorbeeld brie, roquefort en feta maken. Daarnaast hebben mensen die een bedrijf willen starten meer inzicht gekregen in welke stappen daar nog in zitten, waar je op moet letten en wat de valkuilen zijn. Het is natuurlijk ook gewoon heel leuk voor mensen die geen bedrijf willen starten, maar het wel leuk vinden om de verhalen van bedrijven te horen en wat iemand gemotiveerd heeft om een bedrijf te starten.

Wat wil je graag overdragen met dit Summer Camp?
Vooral dat de deelnemers het vertrouwen hebben om lekker In de keuken te gaan experimenteren, want het soms kan het wel intimiderend zijn. Als je begint met de gedachte 'ik wil vegan kaas maken' en je hebt vervolgens veel ingewikkelde producten nodig, of je begrijpt niet zo goed waarom de recepten op een bepaalde manier in elkaar steken, dan kan het best wel lastig zijn om eraan te beginnen. Ik hoop dat mensen meer inzicht krijgen, doordat we zoveel mogelijk proberen uit te leggen waar de ingrediënten voor bedoeld zijn, en dat mensen echt doorkrijgen waarom de recepten zijn zoals ze zijn. Ook hoop ik dat mensen vervolgens ook zelf nieuwe smaken kunnen toepassen.

Hebben jullie toekomstplannen met Vegan Cheese Summer Camp?
We zouden hier graag mee verder willen, misschien niet direct volgend jaar maar eens in de zoveel tijd als er weer nieuwe ontwikkelingen zijn. Daarnaast gaf ik al langer workshops, maar misschien is het nu ook leuk om online masterclasses aan te gaan bieden. In ieder geval zie ik heel veel mogelijkheden!

Het Vegan Cheese Summer Camp was dit jaar van 26 juli tot en met 1 augustus, maar al het beeldmateriaal is nog beschikbaar tot 1 mei 2022 dus inschrijven kan nog!

Ken jij de Vegan Cheese Summer Camp al van Martine van Haperen en Anderson Santos? Of maak jij zelf al je eigen vegan kazen? Laat ons weten wat je ervan vindt in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.