Print Friendly, PDF & Email

Je wilt graag vegetarisch eten, maar wat staat je te wachten? Op zowel het gebied van zowel eten als sociale situaties zul je een hoop dingen tegenkomen. Van het kiezen van lekkere vleesvervangers en eiwitbronnen tot bemoeials aan wie je continu moet uitleggen waarom je vegetarisch eet. Herkenbaar? Astrid van Eekelen geeft je tien tips!

Zet je pitch maar klaar
Zodra je aankondigt dat je vegetariër bent, wordt er verwacht dat je ook uitleg geeft waarom je deze (voor de meeste mensen hele drastische omslag) hebt gemaakt. En het grappige is dat veel mensen die wel vlees eten zich vaak gaan verdedigen, omdat ze zich eigenlijk door jouw bewuste keuze ‘schuldig‘ voelen dat zij wel zonder schuldgevoel die biefstuk naar binnen werken.

Trek je niets aan van anderen
Naast de vraag WAAROM krijg je reacties als ‘Vlees is echt super lekker, waarom zou je dat laten staan?’, ‘Het is toch al dood’, ‘Ik zou dat echt nooit kunnen’, ‘Eet je ook geen vis?’ ‘Mis je het niet?’, ‘Krijg je dan geen voedingstekort?’, ‘Heb je dan geen honger?’, ‘Doe je het om af te vallen?’ Ja echt de meest bizarre vragen krijg je!

Spread the word
Zeg tegen zo veel mogelijk vrienden, collega’s en familieleden dat je vegetariër bent, zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Vaak wordt het alsnog vergeten, ‘ohhhjaaa jij eet natuurlijk geen bitterballen!’ Maar voornamelijk met etentjes en events is het wel aan te raden van tevoren te laten weten dat je vegetariër bent.

Bereid je voor op onwetendheid
Jup, als vegetariër leef je op sla en wortels en word je meteen als natuurfreak en geitenwollen sok bestempeld, heel grappig. Bereid je dus ook vooral voor op de vraag ‘Wat eet je dan?’ Ja mensen, er is nog meer op deze aarde dan vlees en vis.. 

Vleesvervangers
Gelukkig is het vandaag de dag niet zo heel vreemd meer om vegetariër te zijn. Er zijn ontzettend veel vleesvervangers te vinden in de supermarkten, wat het ook een stuk gemakkelijker maakt om geen vlees of vis meer te eten. Ik vind ze vaak zelfs veel lekkerder! Aanraders; falafel of kaasburgers, my god!

Peulvruchten
Deze heerlijke eiwitbommetjes zitten ook nog eens boordevol met goede voedingsstoffen, vezels en vitamine B. Voor iedereen is het belangrijk om regelmatig peulvruchten te eten, maar voor vegetariërs is het nog wel éxtra van belang om toch alle voedingsstoffen binnen te krijgen. En als je net als ik veel sport en wat meer eiwitten nodig hebt, komen linzen of erwten helemaal goed van pas.

Proberen, proberen!
Als je eerst gewend was om veel vlees en vis te eten, kan het toch even wennen zijn in het begin. Start gewoon met het uitproberen van verschillende gerechten en combinaties. Je komt vanzelf combinaties tegen die je zó lekker gaat vinden dat ze wekelijks bij jou op het menu komen te staan! If you never try you will never know!  

Eiwitten
Aan de hoeveelheid eiwitten komen is soms wel een uitdaging en is belangrijk voor je spieren na het sporten. Gelukkig zijn er nog eieren, zuivel en kaas waar je eiwitten uit kunt halen. En peulvruchten, maar ook noten (en pindakaas yay!) bevatten veel eiwitten. Net als:

  • rijst, met name de bruine rijst, zoals zilvervliesrijst of volkoren rijst
  • spruitjes
  • broccoli
  • avocado
  • spinazie
  • aardappelen
  • havermout
  • tofu
  • tempeh

Check de website bij etentjes of borrels
Ja hoor, borrelen of gezellig uit eten is nog steeds mogelijk! Je kunt in de meeste restaurants of cafés wel een aantal vega opties op de kaart vinden. Handig is wel om van tevoren even op de website te kijken, dan kun je alvast kijken of ze iets hebben en anders kun je er ook altijd om vragen. Het beste van de hele avond zijn toch de toetjes, dan kun je namelijk weer overal uit kiezen en helemaal los gaan!

Doe inspiratie op!
Heb je wat inspiratie nodig voor je nieuwe vegetarische leefstijl? Op de De Hippe Vegetariër en via google kun je natuurlijk genoeg vinden, maar het is ook leuk om een aantal bijzondere of juist hele makkelijke vegetarische kookboeken in huis te halen! Natuurlijk het kookboek van De Hippe Vegetariër, maar ook The Green Kitchen en The Green Happiness zijn hele leuke kookboeken met makkelijke recepten.

Once you go VEG you never want to go BACK!

Waar liep jij tegenaan toen je begon met vegetarisch eten? Heb je nog tips voor beginnende vega’s? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de vegan bowl door Foxys Forest Manufacture. Je downloadt de foto hier

Summary
10 tips voor beginnende vegetariërs
Article Name
10 tips voor beginnende vegetariërs
Description
Als vegetariër kom je op het gebied van eten als sociale situaties je een hoop dingen tegen. Herkenbaar? Wij geven je tien tips!
Author