Print Friendly, PDF & Email

Groenvoer is hip. In 2014 gaven Nederlanders ruim 472 miljoen euro uit aan biologische producten, een groei van bijna 13,5 procent vergeleken met de 417 miljoen van 2012. En dat terwijl de bestedingen aan álle voeding juist daalden. Bio is geen hobby van hippies en foodies meer. Of althans: niet meer alleen.

Gezond?
Vaak kiezen mensen voor bio omdat het gezonder zou zijn. Helaas is dat twijfelachtig. Wetenschappers van Standford lazen ruim tweehonderd onderzoeken en concludeerden: bio-producten hebben niet meer vitamines, mineralen of eiwitten dan gewone producten. (Ze bevatten alleen meer fosfor – maar daaraan heb je pas een tekort als je bijna volledig bent uitgehongerd, en da’s geen geweldig moment voor kieskeurigheid.)

Natuurlijk
Misschien belangrijker is dat bio simpelweg ‘natuurlijker’ voelt. Veel lui zijn fabrieksvoeding en chemische toevoegingen gewoon beu, en verlangen naar met de hand en met het hart gemaakt voedsel. Dat verlangen hebben we geërfd van filosoof Jean-Jacques Rousseau, een wereldvreemde hippie uit de 18e eeuw.

Doorbraak
Rousseau brak door in 1749. Toen won hij een opstelwedstrijd van de Academie van Dijon, een soort Idols voor filosofen. Zijn collega’s schreven lovend over wetenschap en kunst, maar Rousseau was daar juist kritisch over. Volgens hem waren mensen zo druk met zelfontplooiing en kennis dat ze gemeenschapszin en saamhorigheid vergaten – terwijl die toch echt belangrijker waren. Rousseau vond niet dat vroeger alles beter was, wel dat nu alles slechter werd. Hij droomde er vaak van om ‘terug naar de natuur’ te gaan.

(Op)voeding
Zijn idee van ‘natuurlijk eten’ schreef Rousseau in Emile of over de opvoeding, het bekendste opvoedkundige werk ooit – dat maf genoeg vooral stelde dat kids níet opgevoed moeten worden. Rousseau was tegen keurslijven en regeltjes, maar vond dat jeugd vrij moest zijn. Ook qua voeding. Baby’s willen melk, en dus is melk goed. Kinderen hebben een afkeer voor vlees, en dus is vlees verkeerd. Jongeren houden van vruchten, en dus zijn die juist. De filosoof adviseerde jongelingen te laten eten wat hun automatisch aantrok: je bent niet wat je eet, je moet eten wat je bent.

En wij?
Rousseau meende dat zijn dieet gezonder was, maar vooral natuurlijker. Gelukkig maar, want wie kids nu zelf het eten laat kiezen, krijgt kleintjes die niets anders kennen dan chips, cola, friet en buikpijn. Maar als natuurlijkheid belangrijker is dan gezondheid… zou hij in onze tijd dan ook wat biologische producten in zijn winkelkar kieperen?

Rik Peters (1987) is journalist en vegetariër. In Verlichte kost onderzoek hij wat grote filosofen schreven over voeding én waarom dat nog altijd relevant is. Rik schenkt de helft van de opbrengst aan de voedselzekerheidprojecten van Oxfam Novib.

verlichte kost

Summary
De filosofie van biologisch eten
Article Name
De filosofie van biologisch eten

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!