De Gezonde Bourgondiër: Doperwten-dragonsoep
Romy Kok

De Gezonde Bourgondiër: Doperwten-dragonsoep

donderdag 29 november 2018
Jacinta Bokma is een gezonde bourgondiër in hart en nieren. Met haar nieuwe kookboek De Gezonde Bourgondiër bewijst ze dat bourgondisch eten ook plantaardig en gezond kan zijn. Haar recepten zijn dan ook makkelijk, overheerlijk, gezond en culinair verantwoord. Zo ook deze heerlijke dropsoep, gemaakt met doperwten en dragon!

Ingrediënten
Voor 4 personen
1 grote ui
2 el vloeibare bakboter
2 el olijfolie
1 tl Provençaalse kruiden
1 el bloem
750 ml bouillon (eventueel van 1 blokje groentebouillon + ½ blokje bospaddenstoelenbouillon)
500 g doperwten
2 el crème fraîche
15 g verse dragon
peper uit de molen

Bereidingswijze
1. Schil en snipper de ui en fruit deze in de boter en olie, samen met de Provençaalse kruiden, op zacht vuur voor ten minste 4 minuten.
2. Roer de bloem erbij, zet het vuur hoger en maak een roux door steeds een scheutje bouillon erbij te roeren, tot er een dikke saus ontstaat. Blijf roeren tot je alle bouillon in de pan hebt gedaan. Kook 8 minuten zachtjes.
3. Voeg de doperwten toe en kook die zachtjes nog maximaal een minuutje mee.
4. Zet het vuur uit. Doe de crème fraîche en de dragon erbij en pureer de soep glad met de staafmixer of zoals je gewend bent.
5. Breng op smaak met wat peper.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

De Gezonde Bourgondiër
Jacinta Bokma
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046824184
Prijs: €22,99

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

1 Reacties

L.S., Is deze soep nou van Jacintha Bokma of van Romy Kok? (Ja, ik ben bijna 60, dus fossiel op internet..) Met een grote dragonplant in de kruidentuin op zoek naar een recept om 'm te gebruiken.. Deze soep is een succesnummer. Echt heel lekker; we serveerden 'm al meermaals als voorafje tijdens een etentje met vrienden. Iedereen is verrast en iedereen vindt 'm lekker. Twee bemerkingen: (1) de 15 gram dragon mag gerust het dubbele zijn (of nog meer.. ik gebruik 50 gram dragonblad) en (2) wanneer je deze soep als vegetarisch wilt aanmerken, heroverweeg dan het gebruik van bakboter en crème fraîche.. Vriendelijke groeten uit Middelburg, Janna de Vries

11:55 19 januari 2024

Beste Janna, Bedankt voor je vraag! Helemaal terecht dat je je af vroeg wie de auteur is van dit artikel. Romy Kok heeft dit artikel geschreven maar het recept is afkomstig uit het kookboek van Jacintha Bokma. Begrijpelijk dat dit een beetje verwarrend is. Natuurlijk kan je zelf experimenteren met het recept, als daar meer dragon in kan worden verwerkt dan kan dat! Smaken verschillen bij iedereen :-) Groetjes, Daniëlle

11:55 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.