...

Een puur en gezond leven met Vegadutchie

door | 29 dec 2015 | Kookboeken, Vegan, Vegetarisch

Print Friendly, PDF & Email

Het kookboek Vegadutchie is het eerste kookboek van Jolijn Pelgrum, die al sinds 2011 haar eigen website vegadutchie.nl runt. Vegadutchie is een kookboek met 100% veganistische recepten voor “een puur en gezond leven”. Voor Jolijn is gezond eten en leven niet alleen iets dat je dóet, maar ook iets dat je bént. Met haar blog en boek wil ze mensen inspireren om plantaardig te koken en Vegadutchie_binnenwerk3gezond te leven. In de inleiding getiteld “Mijn verhaal” vertelt Jolijn over haar keuze om plantaardig te eten en welke positieve gevolgen dit voor haar heeft gehad. Verder schrijft Jolijn dat de recepten in dit boek toegankelijk zijn, maar dat ze haar lezers ook graag wil uitdagen om creatief te zijn met voeding: “Maak koken leuk en uitdagend, en neem jezelf en eten vooral niet té serieus. Geniet!”

Essentiële producten voor in je keukenkastje
Vegadutchie is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken die elk recepten voor een bepaald moment op de dag bevatten: ontbijt, smoothies & drankjes, lunch, avondeten en toetjes & snacks. Het allerlaatste hoofdstuk is “bodyrecepten”: een verrassende en leuke toevoeging! In het eerste hoofdstuk, “In de keukenkastjes”, vertelt Jolijn wat zij standaard in huis heeft en welke ingrediënten Vegadutchie_binnenwerk2en keukenspullen volgens haar onmisbaar zijn. Jolijn schrijft dat ze het grootste deel van haar boodschappen op de biologische markt doet of bij de Turk. Niet alle producten die Jolijn bespreekt zijn even makkelijk te verkrijgen. Voor bijvoorbeeld norivellen (zeewier), havermelk of boekweitmeel zal je hoogstwaarschijnlijk een stukje om moeten fietsen. Sommige ingrediënten die Jolijn veel gebruikt, zoals bijvoorbeeld gojibessen, zijn de laatste tijd wel steeds beter in bekende supermarkten te verkrijgen.

Verrassend en origineel
En dan de recepten zelf… Wat zien die er goed uit! De fotografie is simpel maar mooi en de recepten zijn maakbaar en dus vooral niet erg ingewikkeld. Hier en daar zijn de recepten verrassend en onverwacht: wat dacht je van couscous met pruimen en bramen als ontbijt? Ik zou er zelf nooit aan gedacht hebben. Een ander recept dat ik zo apart vond dat ik het wel móest Vegadutchie_binnenwerk1uitproberen is het recept voor zoete aardappelbrownies. Makkelijk te maken en ontzettend lekker. Een andere favoriet is het recept voor raw springrolls: de dressing is ontzettend lekker en je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten. Dit boek is dus een bron voor kookinspiratie! Eventueel kun je wat minder makkelijk te verkrijgen ingrediënten vervangen door wat meer toegankelijke ingrediënten.

Wees lief voor jezelf
Vegadutchie is echter niet alleen een kookboek: Jolijn schrijft ook over hoe het voelt om gezond te leven en bewust om te gaan met voeding. Zo geeft ze bijvoorbeeld tips voor wat ze noemt “buikfullness”: niet alleen stilstaan bij wat je eet, maar ook bij hoe je eet. Jolijn besteedt daarnaast aandacht aan hoe belangrijk het is om constant in beweging te zijn en om goed voor jezelf te zorgen. “Eigenlijk is alles voeding. Ook de relaties die je hebt, het werk dat je doet, de lichaamsbeweging die je krijgt en de spiritualiteit in je leven voeden je lichaam en geest,” aldus Vegadutchie_binnenwerk4Jolijn.

Is dit soort mindfullness echter niet aan jou besteed, dan is Vegadutchie alsnog ontzettend de moeite waard door de recepten voor lekker eten én de bodyrecepten achterin het boek. Al met al is Vegadutchie een boek dat ontzettend veel positiviteit uitstraalt. Houd van jezelf en wees vooral niet te streng voor jezelf, dat is Jolijns motto. Jolijn houdt van gezond eten en wil anderen dolgraag inspireren: dat spat er vanaf!

Vegadutchie
Jolijn Pelgrum
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN 9789046819555
€22,99

In samenwerking met Lisanne Brans

vegadutchie

Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het graag!

Summary
Een puur en gezond leven met Vegadutchie
Article Name
Een puur en gezond leven met Vegadutchie
Lisanne Brans
Volg Lisanne

Lisanne Brans

Fitgirl en kookboekrecensent at De Hippe Vegetariër
Lisanne is al sinds haar tiende jaar vegetariër en een echte experimenteerder in de keuken. Ze heeft een grote liefde voor hardlopen, yoga en kookboeken, en is dus de kookboek-specialist van De Hippe Vegetariër.
Lisanne Brans
Volg Lisanne

Latest posts by Lisanne Brans (see all)

2 Reacties

  1. Ilse van der List

    Ik heb het boek en ben er heel blij mee. De zoete aardappel brownies zijn inderdaad heerlijk. Ook gebruik ik regelmatig recepten van haar website en volg ik haar op fb zodat ik geen nieuwe recepten misloop. Ik vind het vooral bijzonder hoe ze met relatief weinig kruiden al zulke smakelijke maaltijden maakt, beetje kerriepoeder en komijn en een curry en het smaakt al verrukkelijk. Mijn vriend die toch wel erg graag vlees eet mist dit totaal niet als ik een recept van haar klaar maak. Kortom wij zijn blij met het boek (en de website) 🙂

    Antwoord
  2. jolijn

    Wat leuk! Zie dit nu pas. Dank voor de mooie review!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt