Geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappels
Enza Bom

Geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappels

dinsdag 14 april 2020







Ken je de maaltijdbox van Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox die is aangepast aan persoonlijke eetwensen en allergieën. Zo staat voordat je het weet een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel. Dat is waarom wij de komende tijd weer een aantal recepten uit het vegetarische menu van Ekomenu met jullie zullen delen! Vandaag staat er geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappel op het menu!







Spitskool is een gesloten koolsoort (net als bijvoorbeeld witte kool) en heeft een iets zoetere smaak dan we gewend zijn van andere soorten. Door de fijne bladen heeft spitskool minder lang nodig om te garen. De groente kun je op veel verschillende manieren bereiden. Vaak wordt deze kool gebakken, maar vandaag gaan we de spitskool - op een wat minder gebruikelijke manier - in de oven roosteren.



Ingrediënten













500 g aardappels
25 g zadenmix
2 knoflooktenen
1 spitskool
2 rode uien
125 g cherrytomaatjes
75 g geraspte kaas
1 el mosterd
2 el olijfolie extra vierge
1 el citroensap
zout en peper naar smaak

Bereidingswijze










1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels. Was en boen de aardappels, snijd de lelijke plekjes weg (je hoeft ze niet te schillen) en snijd in dunne partjes. Kook 10 minuten en giet daarna het water af.
3. Heb je een glutenallergie? Spoel de zadenmix goed af onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen. Meng voor de dressing de zadenmix, mosterd, olijfolie extra vierge en citroensap in een kom. Pel en pers de knoflook erboven uit en meng door elkaar.
4. Snijd de spitskool in de lengte in 4 parten, of snijd de parten nog een keer in de lengte doormidden. Pel de ui en snijd klein. Was de cherrytomaatjes en snijd door de helft.
5. Spreid de spitskool, aardappels, cherrytomaatjes en ui uit over de bakplaat en besprenkel met de dressing en geraspte kaas. Rooster de spitskool in 20-25 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven. Breng op smaak met zout en peper en serveer.

Tip: Heb je nog spitskool over? Maak een heerlijke koolsalade door de spitskool in fijne plakjes te snijden en aan te maken met olijfolie extra vierge, zout, peper en azijn. Garneer de koolsalade bijvoorbeeld met geraspte wortels en rozijnen.

Voedingswaarden
energie (kcal) 735 kcal/ vet 37 g/ koolhydraten 68 g/ vezels 14 g/ eiwitten 26 g/ zout 1 g

In Mijn Persoonlijke Menu van Ekomenu kies je jouw leefstijl (bijvoorbeeld vegetarisch of vegan), geef je aan hoeveel maaltijden je wilt bestellen, voor hoeveel personen en kies je zelf je recepten (Ekomenu heeft wekelijks zo'n 10 vegetarische recepten). Vervolgens koopt Ekomenu alles 100% biologisch in en brengen alles bij jou thuis. Bezorging is gratis. Binnen 20-30 minuten staat jouw maaltijd op tafel!


En hier is nog meer goed nieuws: gebruik de code 50HVEGA en ontvang direct 50% korting op jouw eerste maaltijdbox. Klik hier om jouw eerste box te bestellen! Waarom zou je nog wachten? Je bent dan verzekerd van zorgeloos, gezond en 100% biologisch eten, direct bij jou thuis bezorgd. Zeker de moeite van het proberen waard!






Heb jij dit recept van Ekomenu gemaakt? Ben jij fan van de box of wil je het gaan proberen? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd!









1 Reacties

Recept vandaag geprobeerd: was vooraf beetje sceptisch of de kool voldoende gaar zou worden. IK heb de kool in achtsten gesneden end 6 stukken gebruikt. De dressing vond ik wat weinig, daarvan heb ik 1 eetlepel Citroen end olie méér gemaakt, en de pitjes eerst los over het gerecht gestrooid. Na 23 ovenmin. Was de bake goudbruin, de kool net gaar, met nog been lekkere bite. Smaak van de dressing maakt dit gerecht, ik gebruikte grove mosterd. De kerstomaatjes geven lekker fris accent. Makkelijk en snel klaar te maken. Deze blijft inmijn receptenlijst on nog eens mee te experimenteren.

11:44 19 januari 2024

Beste Clasien, Goed bezig! Leuk om te lezen dat je lekker aan het experimenteren bent! :-) Groetjes, Daniëlle

11:44 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.