Print Friendly, PDF & Email
Ken je de maaltijdbox van Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox die is aangepast aan persoonlijke eetwensen en allergieën. Zo staat voordat je het weet een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel. Dat is waarom wij de komende tijd weer een aantal recepten uit het vegetarische menu van Ekomenu met jullie zullen delen! Vandaag staat er geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappel op het menu!
Spitskool is een gesloten koolsoort (net als bijvoorbeeld witte kool) en heeft een iets zoetere smaak dan we gewend zijn van andere soorten. Door de fijne bladen heeft spitskool minder lang nodig om te garen. De groente kun je op veel verschillende manieren bereiden. Vaak wordt deze kool gebakken, maar vandaag gaan we de spitskool – op een wat minder gebruikelijke manier – in de oven roosteren.
Ingrediënten

500 g aardappels
25 g zadenmix
2 knoflooktenen
1 spitskool
2 rode uien
125 g cherrytomaatjes
75 g geraspte kaas
1 el mosterd
2 el olijfolie extra vierge
1 el citroensap
zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Breng een pan met water aan de kook voor de aardappels. Was en boen de aardappels, snijd de lelijke plekjes weg (je hoeft ze niet te schillen) en snijd in dunne partjes. Kook 10 minuten en giet daarna het water af.
3. Heb je een glutenallergie? Spoel de zadenmix goed af onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen. Meng voor de dressing de zadenmix, mosterd, olijfolie extra vierge en citroensap in een kom. Pel en pers de knoflook erboven uit en meng door elkaar.
4. Snijd de spitskool in de lengte in 4 parten, of snijd de parten nog een keer in de lengte doormidden. Pel de ui en snijd klein. Was de cherrytomaatjes en snijd door de helft.
5. Spreid de spitskool, aardappels, cherrytomaatjes en ui uit over de bakplaat en besprenkel met de dressing en geraspte kaas. Rooster de spitskool in 20-25 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven. Breng op smaak met zout en peper en serveer.

Tip: Heb je nog spitskool over? Maak een heerlijke koolsalade door de spitskool in fijne plakjes te snijden en aan te maken met olijfolie extra vierge, zout, peper en azijn. Garneer de koolsalade bijvoorbeeld met geraspte wortels en rozijnen.

Voedingswaarden
energie (kcal) 735 kcal/ vet 37 g/ koolhydraten 68 g/ vezels 14 g/ eiwitten 26 g/ zout 1 g

Heb jij dit recept van Ekomenu gemaakt? Ben jij fan van de box of wil je het gaan proberen? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd!

Summary
Geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappels
Article Name
Geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappels
Description
Elke maand delen wij een recept van de Ekomenu maaltijdbox. Met vandaag: Geroosterde spitskool met mosterd kaasgratin en aardappels!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!