Welke kaas is vegetarisch?
Mariëlle van Stek

Welke kaas is vegetarisch?

dinsdag 05 februari 2019
Wist jij dat kaas eigenlijk niet vegetarisch is? Kaas bevat namelijk stremsel dat afkomstig is uit de maag van een kalf. Niet iedereen weet het, maar ook niet iedereen gaat er even streng mee om. Kaas is voor velen een grijs gebied; waar trek je de lijn? Sommige vegetariërs eten kaas wel, sommigen ook niet. Wil je graag toch helemaal vegetarisch eten, maar ben je een echte kaaskop? Dan helpen wij jou met het uitzoeken van vegetarische kaas!

Wat is stremsel precies?
Stremsel zorgt ervoor dat melk omgetoverd wordt in vaste kaas. Stremsel is een enzym uit de maag van een kalf. Het dier wordt niet speciaal voor het stremsel geslacht, zoals bij vlees gebeurt, maar het is een bijproduct van de slacht. Stremsel is dus afkomstig van een gedood dier en daarom is kaas strikt gezien niet vegetarisch.

Soorten stremsel
Stremsel uit de maag van een kalf is niet het enige soort dat er is. Er is daarnaast ook nog genetisch gemodificeerd stremsel, waarbij een kalfsgen in een bacterie is toegevoegd. Het is in Nederland onduidelijk in hoeveel kazen gemodificeerd stremsel wordt gebruikt, omdat het niet op het etiket vermeld hoeft te worden. Biologische kazen mogen dit soort stremsel niet gebruiken. Het vegetarische alternatief voor deze twee soorten stremsel is microbieel stremsel. Dit wordt gemaakt van micro-organismen. Kaas die hiermee wordt gemaakt, is vegetarisch. Het zijn vaak de biologische kazen die vegetarisch zijn. Let er bij het kiezen op dat het etiket moet vermelden dat de kaas vegetarisch is. Anders is er geen vegetarisch stremsel gebruikt.

Vegetarische kazen
Wil je helemaal vegetarisch eten, maar ga je de kaas missen? No worries! Er zijn gelukkig genoeg vegetarische kazen die met microbieel stremsel worden bereid. In veel kaaswinkels en natuurvoedingswinkels hebben ze vaak meerdere vegetarische, biologische kazen. De Vegetariërsbond heeft ons geholpen met hun lijstje van kazen die het Vegetarisch Keurmerk hebben.

  • Apetina paneer: een kaas die veel gegeten wordt in India, is gemaakt zonder stremsel.

  • Apetina witte kaas: deze kaas, te verkrijgen bij veschillende supermarkten, is gemaakt met vegetarisch stremsel.

  • Arla Castello Blue 50+ en 70+ kaas: deze blauwe schimmelkaas, te verkrijgen bij verschillende supermarkten, is gemaakt met vegetarisch stremsel.

  • Bastiaansen: alle kazen van het merk Bastiaansen zijn vegetarisch en de melk komt bovendien van biologische boeren.

  • 3 Little Goats: een aantal geitenkazen van 3 Little Goats is vegetarisch. In dit overzicht van de Vegetariërsbond zie je welke kazen dat zijn. Ze zijn o.a. te verkrijgen bij Ekoplaza.

  • Happy Goat: de verse geitenkazen van Happy Goat zijn vegetarisch. Ze zijn o.a. verkrijgbaar bij Marqt, Albert Heijn en Deen.

  • Henri Willig: alle kazen van Henri Willig zijn vegetarisch gestremd. Je koopt ze bij natuurvoedingswinkels of de Cheese & More speciaalzaken verspreid over het land. De vegetarische kazen van Hooidammer en Polderkaas zijn ook te koop bij de Henri Willig-zaken.

  • Kees: alle kazen van kees worden vegetarisch gestremd. Bovendien bevat deze kaas 60% minder verzadigd vet en 30% minder zout. Kees is verkrijgbaar bij verschillende supermarkten.

  • Lightlife Leerdammer kaas: deze plakjes kaas, te verkrijgen bij verschillende supermarkten, is gemaakt met vegetarisch stremsel.

  • Old Amsterdam Geitenkaas: deze geitenkaas, te verkrijgen bij verschillende supermarkten, is gemaakt met vegetarisch stremsel.


Eet jij kaas? En wat is je favoriete vegetarische kaas? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram! We zijn ontzettend benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de kaas, gemaakt door Antonova Ganna. Je downloadt de foto hier.

11 Reacties

Wat ik afleidt uit bovengenoemde is er 3 soorten stremsels zijn; uit de lebmaag van een kalf, chymosine via genetische gemodificeerde MO en vegetarisch stremsel van MO (niet GMO). Producten gemaakt via vegetarisch stremsel mogen in NL geen kaas worden genoemd. lll

11:53 19 januari 2024

Dit is voor mij ook heel onduidelijk, wikipedia biedt uitleg: https://en.wikipedia.org/wiki/Rennet Er zijn drie soorten stremsel, uit de kalfsmaag, chymosine geproduceerd met een genetisch gemodificeerd micro-organisme of een protease-mix geproduceerd door Rhizomucor Miehei. ''Gewone'' niet-vegetarische kaas wordt gemaakt met dierlijk stremsel. ''Gewone'' vegetarische kaas wordt gemaakt met chymosine uit GGOs. Aangezien biologisch geen GGOs mag gebruiken wordt biologische vegetarische kaas blijkbaar gemaakt door de protease-mix uit Rhizomucor Miehei.

11:53 19 januari 2024

Terschellinger kaas is ook (al jaren) vegetarisch. Waar ik woon wordt het verkocht in de biologische winkel. En als je op Terschelling bent kan je het bij de kaasfabriek zelf gaan kopen. Je kunt daar zelfs een voorraadje laten insealen (nee, ik heb geen aandelen) :-)

11:53 19 januari 2024

Hi Martine, Wat een goede tip, dank je wel! Haha, ze zouden je moeten sponsoren voor deze reclame Wij zijn erg benieuwd geworden! Liefs, Jitske

11:53 19 januari 2024

Goedemiddag, allereerst de complimenten voor de overzichtelijke en leuke website. Vrolijk en makkelijk leesbaar. Fijn. Graag wil ik jullie een tip geven omtrent vegetarische kaas. Ook Beemsterkaas is sinds een klein jaar vegetarisch gestremd. Lekker en makkelijk verkrijgbaar.

11:53 19 januari 2024

Hi Arie, Dankjewel voor je leuke compliment én de tip! Heel fijn dat Beemsterkaas nu ook vegetarisch gestremd is, die gaan we proberen :-)

11:53 19 januari 2024

Hoi Mariëlle, Ik ben mij aan het verdiepen in vegetarisch te gaan eten. Fijn dat je info heeft over dit onderwerp. Ik Snap het alleen niet helemaal. Je verteld over vegetarische kazen. Maar in je voorbeelden zeg je dat het kiezen zijn van biologische boeren. Betekent dit dat de kaas dan toch van dierlijk stremsel wordt gemaakt? Of begrijp ik dat verkeerd? Groet, Jelle

11:53 19 januari 2024

Hi Jelle, wat leuk om te horen dat je je aan het verdiepen bent in vegetarisch eten. In principe ligt de keuze van het type stremsel bij de boeren, dus het beste is als je in de supermarkt de ingrediëntenlijst bekijkt om zeker te weten of er gebruik is gemaakt van vegetarisch stremsel. Groetjes, Lieske

11:53 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.