Print Friendly, PDF & Email

Wist jij dat kaas eigenlijk niet vegetarisch is? Kaas bevat namelijk stremsel dat afkomstig is uit de maag van een kalf. Niet iedereen weet het, maar ook niet iedereen gaat er even streng mee om. Kaas is voor velen een grijs gebied; waar trek je de lijn? Sommige vegetariërs eten kaas wel, sommigen ook niet. Wil je graag toch helemaal vegetarisch eten, maar ben je een echte kaaskop? Dan helpen wij jou met het uitzoeken van vegetarische kaas!

Wat is stremsel precies?
Stremsel zorgt ervoor dat melk omgetoverd wordt in vaste kaas. Stremsel is een enzym uit de maag van een kalf. Het dier wordt niet speciaal voor het stremsel geslacht, zoals bij vlees gebeurt, maar het is een bijproduct van de slacht. Stremsel is dus afkomstig van een gedood dier en daarom is kaas strikt gezien niet vegetarisch.

Soorten stremsel
Stremsel uit de maag van een kalf is niet het enige soort dat er is. Er is daarnaast ook nog genetisch gemodificeerd stremsel, waarbij een kalfsgen in een bacterie is toegevoegd. Het is in Nederland onduidelijk in hoeveel kazen gemodificeerd stremsel wordt gebruikt, omdat het niet op het etiket vermeld hoeft te worden. Biologische kazen mogen dit soort stremsel niet gebruiken. Het vegetarische alternatief voor deze twee soorten stremsel is microbieel stremsel. Dit wordt gemaakt van micro-organismen. Kaas die hiermee wordt gemaakt, is vegetarisch. Het zijn vaak de biologische kazen die vegetarisch zijn. Let er bij het kiezen op dat het etiket moet vermelden dat de kaas vegetarisch is. Anders is er geen vegetarisch stremsel gebruikt.

Vegetarische kazen
Wil je helemaal vegetarisch eten, maar ga je de kaas missen? No worries! Er zijn gelukkig genoeg vegetarische kazen die met microbieel stremsel worden bereid. In veel kaaswinkels en natuurvoedingswinkels hebben ze vaak meerdere vegetarische, biologische kazen. De Vegetariërsbond heeft ons geholpen met hun lijstje van kazen die het Vegetarisch Keurmerk hebben.

  • Apetina paneer: een kaas die veel gegeten wordt in India, is gemaakt zonder stremsel.
  • Apetina witte kaas: deze kaas, te verkrijgen bij veschillende supermarkten, is gemaakt met vegetarisch stremsel.
  • Arla Castello Blue 50+ en 70+ kaas: deze blauwe schimmelkaas, te verkrijgen bij verschillende supermarkten, is gemaakt met vegetarisch stremsel.
  • Bastiaansen: alle kazen van het merk Bastiaansen zijn vegetarisch en de melk komt bovendien van biologische boeren.
  • 3 Little Goats: een aantal geitenkazen van 3 Little Goats is vegetarisch. In dit overzicht van de Vegetariërsbond zie je welke kazen dat zijn. Ze zijn o.a. te verkrijgen bij Ekoplaza.
  • Happy Goat: de verse geitenkazen van Happy Goat zijn vegetarisch. Ze zijn o.a. verkrijgbaar bij Marqt, Albert Heijn en Deen.
  • Henri Willig: alle kazen van Henri Willig zijn vegetarisch gestremd. Je koopt ze bij natuurvoedingswinkels of de Cheese & More speciaalzaken verspreid over het land. De vegetarische kazen van Hooidammer en Polderkaas zijn ook te koop bij de Henri Willig-zaken.
  • Kees: alle kazen van kees worden vegetarisch gestremd. Bovendien bevat deze kaas 60% minder verzadigd vet en 30% minder zout. Kees is verkrijgbaar bij verschillende supermarkten.
  • Lightlife Leerdammer kaas: deze plakjes kaas, te verkrijgen bij verschillende supermarkten, is gemaakt met vegetarisch stremsel.
  • Old Amsterdam Geitenkaas: deze geitenkaas, te verkrijgen bij verschillende supermarkten, is gemaakt met vegetarisch stremsel.

Eet jij kaas? En wat is je favoriete vegetarische kaas? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram! We zijn ontzettend benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de kaas, gemaakt door Antonova Ganna. Je downloadt de foto hier.

Summary
Welke kaas is vegetarisch?
Article Name
Welke kaas is vegetarisch?
Description
Wil je graag toch helemaal vegetarisch eten, maar wil je wel kunnen blijven genieten van kaas? Dan helpen wij jou met het uitzoeken van vegetarische kaas!
Author