Tahin is een van de populairste ingrediënten uit de Midden-Oosterse keuken. Waarom? Omdat het zo veelzijdig is! Esther Erwteman weet er alles over en deelt heerlijke recepten in haar kookboek ‘Tahin‘. Vandaag mogen wij dit recept voor auberginebites met peterselie, amandelen en tahin met jou delen. Veel kookplezier!
Ingrediënten
voor 4-6 personen
2 aubergines
30 g amandelschaafsel, geroosterd
20 g sesamzaad, geroosterd
5 g peterselie, grof gesneden
45 ml zonnebloemolie
½ tl zout
voor de tomatensaus
2 teentjes knoflook, geraspt of geperst
1 blik (400 g) tomatenblokjes
1 gele ui, fijngesnipperd
1 groene peper, zaden en lijsten verwijderd, in fijne ringen
30 g tahin
2 el tomaten passata
1 tl zout
olijfolie
voor de tahin-gembersaus
15 ml sojasaus
3 el tahin
1 cm gember, geschild en geraspt
snufje chilipoeder
koud water
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 ℃.
2. Was de aubergines en snijd ze in plakken van 2 cm dik (dit is dikker dan je denkt en je hebt dikke plakken nodig voor het recept, dus houd deze maat echt aan). Leg de plakken in een kom, giet er de zonnebloemolie over en bestrooi met het zout.
3. Verdeel de aubergineplakken over een met bakpapier beklede bakplaat, zonder elkaar te overlappen.
4. Rooster de aubergines 15 minuten, draai de plakken om en rooster nog 10 minuten totdat beide kanten goudbruin zijn.
5. Maak nu de tomatensaus. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan op middelhoge temperatuur en fruit de ui 6 minuten totdat deze glazig beginnen te worden, voeg dan de knoflook toe en tot slot de groene peper en bak even kort mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, tomatenpassata, tahin en het zout toe, roer dit goed door en laat dit 5 minuten pruttelen.
6. Doe voor de tahin-gembersaus de tahin in een kleine mengkom en voeg de geraspte gember, sojasaus en een snufje chilipoeder toe. Voeg dan koud water toe tot je de textuur hebt van een schenkbare saus. Meng goed door.
7. Verdeel de geroosterde aubergines over een serveerschaal. Verdeel de tomatensaus over elke auberginebite en verdeel daarover de tahin-gembersaus.
8. Garneer tot slot met de peterselie, amandelschaafsel en geroosterde sesamzaad en serveer direct!
Heb jij dit gerecht nu ook gemaakt? Of een ander recept uit het kookboek ‘Tahin‘. Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Vega
bol.com | Libris
Esther Erwteman
€33,99 | Nijgh & Van Ditmar
ISBN 9 789464 041200
0 reacties