Jaja Wajik
Karlijn Swaen

Jaja Wajik

woensdag 17 november 2021
Wij waanden ons onlangs helemaal in de Indonesische sferen toen het kookboek ‘Bali’ bij ons op de mat lag. Een kookboek vol met het lekkerste uit de Indonesische keuken met daarnaast informatie over het eiland Bali. Een super leuk en informatief boek met heerlijke recepten. Vandaag mogen wij één van deze recepten met jou delen, namelijk Jaja Wajik. Dit is een recept voor kleefrijst met pandan wat een zoete lekkernij is volgens de traditionele Balinese bevolking.

Ingrediënten
3 pandanbladeren (vers in de toko of Aziatische supermarkt, of uit de diepvries of 1⁄2 tl gemalen vanille)
400 g witte kleefrijst
200 g palmsuiker
250 ml kokosmelk (blik)
zout

Benodigheden
bamboestoommandje
vierkante bakvorm (ongeveer 20 × 20 cm)

Bereidingswijze
1. Week de rijst minimaal 2 uur of liever nog een hele nacht in koud water.
2. Doe dan voldoende water in een pan en breng dit aan de kook. Giet de rijst af, doe deze in een doek, neem de punten van de doek en draai ze in elkaar. Leg de rijst zo in het bamboestoommandje of in een zeef en hang dit op de pan. Leg er een deksel op en kook de rijst 30 minuten in de stoom. Giet dan 50 ml heet water over de rijst en stoom deze nog eens 30 minuten.
3. Was de (ontdooide) pandanbladeren en knoop ze in elkaar om ze te kneuzen zodat het aroma vrijkomt. Breng 15 minuten voor het einde van de kooktijd van de rijst de kokosmelk met palmsuiker, de pandanbladeren en 1⁄2 tl zout bij matige temperatuur in een pan aan de kook. Zet het vuur laag en laat dit 10 minuten pruttelen, roer af en toe. Schenk dan de kokosmelk door een zeef in een pan met antiaanbaklaag. Voeg de gestoomde rijst toe aan de pan en laat alles op laag vuur pruttelen tot het vocht volledig door de rijst is opgenomen.
4. Bekleed ondertussen de bakvorm met bakpapier. Doe hierin het rijstmengsel en strijk het glad. Laat het volledig afkoelen en stort het dan op een snijplank. Snijd de rijst in ruitvormige koekjes en serveer die met thee.

Ben jij benieuwd geworden naar 'Bali'? Of heb jij dit boek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Bali
Sara Richter en Nico Stanitzok
Uitgeverij: Deltas
ISBN: 978-90-447-6203-7



 

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.