Barbecue: artisjok met vinaigrette
Lieske van der Waals

Barbecue: artisjok met vinaigrette

zaterdag 27 juli 2019
De zomer is in zicht en dat betekent dat we weer massaal kunnen gaan barbecuen in het park, op het balkon en in de tuin. Wij laten de worstjes, filets en burgers achterwege en laten je zien dat groenten ook een prominente plek op de BBQ verdienen. Wij roepen daarom 2019 uit tot het jaar van de vegetarische barbecue! Wij delen heerlijke barbecuerecepten met groente in de hoofdrol! Vandaag: artisjok met vinaigrette uit het prachtige boek Groente op de BBQ van Julius Jaspers!

Ingrediënten
voor 6 personen (als bijgerecht)
6 artisjokken
1 citroen, alleen sap
2 sjalotjes, fijngesnipperd
geschaafde amandelen
zout

voor de vinaigrette:
30 g mosterd
1/2 tl knoflookpoeder
1/2 tl (selderij)zout
1/2 tl suiker
100 ml rodewijnazijn
400 ml zonnebloemolie
zout en peper

Bereidingswijze

  1. Snijd grote artisjokken door de lengte in vieren, en kleine in tweeën (heel kleine laat ik heel). Haal met een meloenballetjesmaker de haartjes uit het hart weg (die zitten op de artisjokbodem) en snijd de toppen van de bladen. Laat 4 centimeter van de steel aan de bloem maar schil die steel wel. Smeer de snijkanten van de artisjok in met citroensap tegen het verkleuren.

  2. Gaar de artisjokken rondom krokant op een zacht vuur. Hoe langer dit duurt, hoe lekkerder vooral de blaadjes worden dus zorg er vooral voor dat die mooi krokant en bruin worden. Reken hier maar 1 uur de tijd voor.

  3. Meng de vinaigrette-ingrediënten met de sjalot en laat 30 minuten intrekken.

  4. Serveer de artisjok met vinaigrette en bestrooi met geschaafde amandelen.


Heb jij dit recept gemaakt? Of heb jij een ander favoriet barbecuerecept? Deel een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Groente op de BBQ
Julius Jaspers
Uitgeverij: Carrera Culinair
ISBN: 9789048847976
Prijs: €16,99

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.