De zomer is in zicht en dat betekent dat we weer massaal kunnen gaan barbecuen in het park, op het balkon en in de tuin. Wij laten de worstjes, filets en burgers achterwege en laten je zien dat groenten ook een prominente plek op de BBQ verdienen. Wij roepen daarom 2019 uit tot het jaar van de vegetarische barbecue! Wij delen heerlijke barbecue recepten met groente in de hoofdrol! Vandaag: knoflook-kruidenboter uit het prachtige boek Gloeiend Groen van Welmoed Bezoen!
Ingrediënten
4 bollen knoflook
200 boter, op kamertemperatuur
1 citroen, de rasp
6 el fijngehakte tuinkruiden (bv. dille, peterselie, kervel, basilicum, daslook, bloemen)
zout
Bereidingswijze
- Leg de bollen knoflook op het barbecuerooster en pof ze circa 35 minuten tot de knoflook helemaal gaar is. Laat iets afkoelen, knijp de teentjes uit het velletje en meng ze met de boter, de rasp en het sap van de citroen en de kruiden.
- Breng de knoflook-kruidenboter op smaak met zout.
- Rol de boter op in plasticfolie (of doe deze in een bakje of potje met deksel). Leg de rol in de koelkast en snijd er plakjes van zodra de boter hard genoeg is.
Tip! Maak een paar verschillende mixjes en match ze bij andere gerechten. Zo heb je veel verschillende smaken zonder veel extra werk te verrichten. Bijvoorbeeld een versie met dille en knoflook en een andere met komijn, chilipeper en knoflook.
Heb jij dit recept gemaakt? Of heb jij een ander favoriet barbecuerecept? Deel een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Gloeiend Groen
Welmoed Bezoen
Uitgeverij: Nigh & van Ditmar
ISBN: 9789038805566
Prijs: €22,50
Lekker lekker! Ik hoopte al dat vegan look- en kruidenboter mogelijk zou zijn, dankjewel !!!! Zou die na bereiding lang bewaard kunnen worden in de koelkast of in de diepvries?
Liefs
Hoi Hanne, ik bewaar vegan kruidenboter altijd op dezelfde manier als roomboter, max 3 dagen in de koelkast en een aantal weken in de vriezer 🙂
De boter Oprollen in plasticfolie ? Ik heb net het artikel gelezen over zerowaste keukenkastjes. Raar om dit dan te lezen.
Hoi Angelien, je hebt helemaal gelijk! Je kan knoflook-kruidenboter ook prima bewaren in een potje of glas, maar ook prima in een bakje. Dit recept komt direct uit het kookboek Gloeiend Groen en ik heb hier helemaal overheen gelezen, excuus! Ik ga de tip voor een zero-waste alternatief toevoegen 😉