Heb je zin in een lekker ontbijt of heerlijke snack? Probeer dan eens deze Belgische wafels met rood fruit. Deze luchtige wafels zijn een feest om op te eten, vooral door de toevoeging van slagroom en rood fruit. Zet je wafelijzer dus maar vast aan en duik mee de keuken in!
Waar komt die Belgische wafel toch vandaan?
We kennen allemaal wel de iconische Belgische wafel, je hebt er vast eens eentje geproefd. Maar waar komt deze wafel nu vandaan? In 1964 bedacht een Belgische kok de Belgische wafels, welke hij tijdens een wereldtentoonstelling New York presenteerden. Deze wafel, met zijn kenmerkende lichte en luchtige textuur, verschilde aanzienlijk van de meer zware en dichte wafels die tot die tijd gebruikelijk waren in Europa. De kok noemde zijn creatie de "België Wafel" om de specifieke Belgische oorsprong te benadrukken, en de rest is geschiedenis.
Waar maken we deze iconische wafels mee?
De volgende ingrediënten gebruiken wij voor dit recept:
- Eieren: zorgen voor structuur en luchtigheid in het beslag van de wafels.
- Bloem: geeft de wafels hun stevige structuur en zorgt voor de basis van het beslag.
- Ongezouten roomboter: zorgt ervoor dat de wafels lekker knapperig worden.
- Vanillesuiker: voegt het zoete toe aan het beslag.
- Droge gist: Laat de wafels rijzen en maakt ze licht en luchtig.
- Melk: Zorgt ervoor dat het beslag lekker romig wordt en vloeibaar.
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten voor de Belgische wafels
Voor de slagroom
Zo maak je deze Belgische wafels
Stap 1
Verhit een steelpan met de boter op middelhoge temperatuur en laat smelten. Voeg de melk toe en breng al kloppend net niet aan de kook. Haal de pan van de warmtebron.
Stap 2
Meng de bloem met de gist en vanillesuiker in een kom. Voeg de gesmolten boter en melk toe en roer met een garde tot een glad beslag.
Stap 3
Splits de eieren. Voeg de eidooiers en het zout toe aan het beslag en roer door.
Stap 4
Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een mixer stijf totdat er stijve pieken ontstaan.
Stap 5
Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag. Dek de kom af met een schone theedoek en laat op een warme plek 45 minuten rijzen.
Stap 6
Verhit een wafelijzer en gebruik een kwastje om de platen in te vetten met wat olie. Schep met een soeplepel wat beslag op de platen, sluit het ijzer en bak de Belgische wafels in 5 minuten goudbruin en gaar. Herhaal met het rest van het beslag.
Stap 7
Voeg de verse slagroom en suiker samen in een kom en gebruik een mixer om de slagroom op te kloppen totdat er stijve pieken ontstaan.
Stap 8
Serveer de Belgische wafels met wat rood fruit, de slagroom en eventueel wat ahornsiroop
Heb jij dit recept voor Belgische wafels geprobeerd?
Laat het ons dan weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!
Nog een ander iconisch recept proberen van onse Zuiderburen? Neem dan eens een kijkje naar dit recept!
Op zoek naar een manier om thuis wafels te maken? In dit artikel bespreken we onze favoriete wafelijzers!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.